" Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini "

Thursday, November 06, 2008

TAUBAT SEORANG PEJUANG

Masih terngiang - ngiang di telinga saya , perkataan yang pernah dipopularkan oleh al Imam Hassan al Hudhaibi . Perkataan ini sering diulang - ulang oleh naqib saya Syeikh Ahmad Laasyin ( beliau pernah dipenjara bersama Asy Syahid Syed Qutb Rhm ) , dulunya beliau adalah Imam Masjid Syahid di Tanta .

Saya lekatkan banner perkataan tersebut di dinding rumah saya sewaktu menginap di Syari' al Hulwa berhadapan dengan Madrasah Jil Muslim lil Banat di Tanta satu masa dulu . Masih segar pastinya dalam ingatan ini bersama rakan - rakan seperjuangan yang sangat menghayati makna dan maksud perkataan tersebut.

Perkataannya ringkas tapi nyata ia cukup besar maknanya bagi diriku sebagai seorang pejuang . Ianya bagai satu energy yang cukup luar biasa bagi diri saya sewaktu meredah segala cabaran dan merempuh segala halangan untuk berjaya mencapai status seorang pejuang.

Juga masih dalam ingatan ini , sewaktu kami para nuqaba' menjalani terapi muhasabah di satu subuh yang hening . Naqib saya masa tu Ust. Musthafa Saari dibantu Ust. Zulqarnain Hassan telah membuat dua garis . Satu garis permulaan dan satu lagi garis akhir . Jarak antara garis mula dengan garis akhir sekitar 10 kaki ( lebih kurang 20 tapak ) .

Kami lebih kurang 12 orang ( kalau tak salah ingatan saya ) berbaris digaris mula dengan arahan supaya memberi fokus kepada setiap tapak yang akan kami lakukan menuju ke garis akhir . Itu pun kalau setiap aktiviti dan amal Islami yang dibacakan oleh Naqib satu persatu dengan penuh tertib telah dilakukan oleh kami secara jujur dan benar .

Setiap amal dan aktiviti yang tidak kami lakukan , pastinya ia mematikan langkah kami . Ada 20 amal dan aktiviti yang dibacakan oleh Naqib dan memadai dengan 20 langkah untuk kami sampai ke garis akhir dengan satu amal yang dilaksana bersamaan satu langkah .

Ayat tema kepada terapi muhasabah ini adalah perkataan yang saya maksudkan tadi :

أقيموا دولة الإسلام في قلوبكم تقم على أرضكم

Tegakkanlah Negara Islam di dalam diri kamu
nescaya ia akan tertegak di atas tanahair kamu.

Terapi Muhasabah yang Menginsafkan

Dipertengahan jalan menuju ke garis akhir , nyata waktu itu saya agak terkebelakang berbanding sahabat - sahabat yang lain seperti meluru laju kerana setiap amal yang disenaraikan oleh Naqib rupanya dilakukan oleh mereka dengan baik . Sementara saya gagal dalam banyak amal Islami yang sepatutnya menjadi kewajipan kepada kami para nuqaba' melakukannya.

Ya , saya masih ingat bagaimana saya gagal untuk puasa isnin dan khamis malah saya juga gagal menginfaqkan sebahagian harta yang saya miliki pada minggu tersebut. Kegagalan demi kegagalan sudah pasti mematikan langkahan saya dan akhirnya saya mula menyedari bahawa kedudukan saya dengan garis akhir agak jauh .

Kedudukan ini tentu sahaja menyebabkan naqib saya ( amir ) tidak berpuas hati dengan prestasi saya selaku salah seorang dari para nuqaba' harapannya.

Lalu saya disergah oleh Ust. Musthafa . " Ust. Din ! anta tengok kedudukan anta sekarang , masih terlalu jauh untuk sampai ke garis akhir ! Anta tahu apa maksudnya ? Maksudnya anta gagal untuk layak sebagai seorang pejuang ! "

Saya cuba bertahan . Menahan gelora emosi yang mula diserang rasa bersalah kerana mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang pejuang .

Ust Zulqarnain menambah : " Ust. Din , kalau macam ni keadaan anta macam mana anta nak jadi pemimpin ? Memimpin Gerakan Islam tidak seperti memimpin persatuan kebajikan ! Kenapa minggu ini prestasi amal anta terlalu lemah ? anta lupa tanggungjawab ? anta bermain - main dengan perjuangan ini ? anta ingat nak jadi pejuang cukup setakat pandai pidato ? kemana perginya semua taujihat yang kami berikan kepada anta selama ini ? "

bertalu - talu persoalan diterjah kepada saya oleh Ust Zulqarnain . Perasaan saya makin sukar dikawal dan akhirnya dalam suasana yang penuh hening disubuh hari , saya menangis kesal . saya meraung penuh insaf .

Suasana agak emosional , saya hampir pengsan dalam esakan yang cukup memilukan , mengenang diri yang nyata tidak layak untuk menjadi seorang pejuang sedang saya selalu mendambakan status sebagai seorang pejuang , malah saya bangga memperkenalkan diri kepada sahabat - sahabat bahawa saya adalah seorang pejuang . Saya malu ...

Saya ingat lagi , agak lama juga saya diselubungi rasa bersalah dan saya menangis dan terus menangis sehingga memaksa rakan - rakan anggota madrasah Nuqaba' yang turut menyertai Terapi Muhasabah itu , memujuk dan menyabarkan saya .

Demikian secebis kenangan 14 tahun yang lalu sewaktu saya direkrut dan dikaderkan oleh abang - abang yang lebih senior dalam perjuangan ini . Sebahagian mereka kini menjadi pemimpin , memimpin Gerakan Islam di negeri masing - masing . Pun turut di akui , ada juga mereka yang dulunya mentarbiyah saya , kini mereka hilang dari peta rajah perjuangan di tanahair hari ini . Mungkin mereka berjuang di luar negara . Wallahua'alam .

Bukan Zaman Rekrut

Sekarang saya dan kita semua berada di medan berbanding sebelumnya kita bagaikan berada di kem . Ertinya kita bukan lagi berada di madrasah nuqaba' dan tidak juga berada di dalam tamrin panjang ( mua'skar ) yang mana kita dibina , dilatih , dibentuk , dikader , ditegur , dimarah , dibimbing , dipimpin , diajar dan dinasihat oleh pimpinan .

Hari ini kita bergerak meredah cabaran dan menyerap tekanan dengan tahap upaya sendiri berbekalkan skima pentarbiyah yang telah diambil sejak sekian lama .

Cukup lama diri ini tidak ditegur , dididik , dimarah , dibimbing , dinasihat , diajar dan dikader seperti dulu . Logiknya , kalau dulu pun ( dalam suasana pengkaderan ) saya masih gagal dalam banyak aktiviti amal islami , bagaimana saya boleh berjaya dalam suasana begitu lama saya tidak dibimbing dan ditegur ?

Taubat

Sukar sungguh untuk layak jadi pejuang yang tangguh dan tahan uji . Mungkin saya boleh berjaya dalam satu bahagian tetapi gagal dalam banyak bahagian yang lain . Berhadapan pula dengan tekanan dan cabaran dari luar serta tidak kurang karenah dalaman yang cukup menguji kesabaran .

Antara yang membuat diri ini sering gagal ialah keupayaan dan stamina diri yang masih lemah dalam menangkis serangan kemahuan ( nafsu ) yang datang dari diri sendiri . Ianya sering memerangkap dan menjadikan diri ini leka dan lalai dari tanggungjawab dan amanah sebagai seorang pejuang dan pemimpin .

Banyak sungguh dosa diri ini ! Ya Allah , Ampunkan daku ! Syaithan tentu saja gembira dengan perkembangan ini . Ya Allah ! Janganlah Kau biarkan diriku yang lemah ini terkapai - kapai dihanyutkan arus leka dan lalai dibuai nafsu .

Ya Rabbi Ya Allah ! Kurniakan hidayahMu buat diri ini agar aku mampu thabat di atas landasan perjuangan suci ini . Biarpun aku tidak layak menjadi pemimpin tetapi jangan sekali - kali kau biarkan aku tidak layak untuk menjadi pejuang agamaMU ya Allah !

20 Comments:

Blogger Zul Mohamed Hassan said...

Assalammua'laikum ustaz,
Nampaknya pentarbiyahan Pas kawasan-kawasan amat lemah dan perlukan satu 'tsunami trbiyah'.
Amat menyedihkan bila melihat YDP,TYDP,NYDP dan AJK kawasan tidak 'berahi' dgn program tarbiyah. Yang menyedihkan, ada YDP yang tanpa malu dan segan mendabik dada 'ana ahli politik syeikh' bila diajak berusrah yang hanya satu hingga dua jam di markaz atau rumah sahabat.
Yang peliknya, sanggup minum berjam-jam di warung mamak sambil cerita politik.
Semoga kita kembali ke landasan Al-Quran, Sunnah RasulNya dan amalan sahabat-sahabat serta ulama'ulama penerus anbiya'

12:17 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Salam,

Tarbiyah, bukan sekadar membina nafsiyah, tetapi juga aqliyah.

Membina nafsiyah bermaksud membina jiwa, nafsu serta suka dan benci kita,.... semuanya itu menurut acuan syarak. Puasa, tunduk kepada amir, baca al quran, qiyamullail, berkorban utk agama...contoh bagaimana utk membina nafsiyah. Saya rasa PAS tidak kurang dalam hal ini.

Adapun membina aqliyah memerlukan suatu fikrah yg jelas dan mantap utk dikaji, difahami dan digunakan dalam hidup sehari-hari. Dgn kata lain, perlu ada suatu penjelasan yg jelas dan mendalam ttg Islam sebagai sebuah ideologi hidup manusia, yg terdiri atas fikrah dan tharikah.

Merujuk kpd bahan2 yg menjadi rujukan usrah PAS, saya rasa inilah yg kurang dalam PAS.

Selagi tiadanya gambaran jelas Islam sebagai sebuah ideologi hidup, yg lahir dari aqidah Islam, yg dilaksanakan melalui sebuah negara khilafah....maka selagi itu pembinaan dalam USRAH tidak mampu menjadi pemangkin kepada kebangkitan Islam.

2:37 PM

 
Anonymous Anonymous said...

tidak tahu nak komen apa....hati saya menangis membaca tulisan ustaz ini....

semoga Allah sentiasa memberi kekuatan kepada kita. Utk kehidupan saya dan pengalaman yang pernah saya lalui, tulisan ustaz ini sangat mahal bagi saya.

3:01 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Apa Itu Hizbut Tahrir?
Hizbut Tahrir (untuk selanjutnya disebut HT) telah memproklamirkan diri sebagai kelompok politik (parpol), bukan kelompok yang berdasarkan kerohanian semata, bukan lembaga ilmiah, bukan lembaga pendidikan (akademis) dan bukan pula lembaga sosial (Mengenal HT, hal. 1). Atas dasar itulah, maka seluruh aktivitas yang dilakukan HT bersifat politik, baik dalam mendidik dan membina umat, dalam aspek pergolakan pemikiran dan dalam perjuangan politik. (Mengenal HT, hal. 16)
Adapun aktivitas dakwah kepada tauhid dan akhlak mulia, sangatlah mereka abaikan. Bahkan dengan terang-terangan mereka nyatakan: “Demikian pula, dakwah kepada akhlak mulia tidak dapat menghasilkan kebangkitan…, dakwah kepada akhlak mulia bukan dakwah (yang dapat) menyelesaikan problematika utama kaum muslimin, yaitu menegakkan sistem khilafah.”(Strategi Dakwah HT, hal. 40-41). Padahal dakwah kepada tauhid dan akhlak mulia merupakan misi utama para nabi dan rasul.
Allah Ta’ala menegaskan:
وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِيْ كُلِّ أُمَّةٍ رَسُوْلاً أَنِ اُعْبُدُوا اللهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوْتَ
“Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Rasul pada tiap-tiap umat (untuk menyerukan): ‘Beribadahlah hanya kepada Allah dan jauhilah segala sesembahan selain-Nya’.” (An-Nahl: 36)
Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam juga menegaskan:
بُعِثْتُ لأُتَمِّمَ مَكاَرِمَ اْلأَخْلاَقِ

“Aku diutus (oleh Allah) untuk menyempurnakan akhlak yang bagus.” (HR. Al-Bukhari dalam Al-Adabul Mufrad, Ahmad, dan Al-Hakim. Dishahihkan oleh Asy-Syaikh Al-Albani dalam Ash-Shahihah no. 45)

Tujuan dan Latar Belakang
Mewujudkan kembali Daulah Khilafah Islamiyyah di muka bumi, merupakan tujuan utama yang melatarbelakangi berdirinya HT dan segala aktivitasnya. Yang dimaksud khilafah adalah kepemimpinan umat dalam suatu Daulah Islam yang universal di muka bumi ini, dengan dipimpin seorang pemimpin tunggal (khalifah) yang dibai’at oleh umat. (Lihat Mengenal HT, hal. 2, 54 )

Para pembaca, tahukah anda apa yang melandasi HT untuk mewujudkan Daulah Khilafah Islamiyyah di muka bumi? Landasannya adalah bahwa semua negeri kaum muslimin dewasa ini –tanpa kecuali– termasuk kategori Darul Kufur (negeri kafir), sekalipun penduduknya kaum muslimin. Karena dalam kamus HT, yang dimaksud Darul Islam adalah daerah yang didalamnya diterapkan sistem hukum Islam dalam seluruh aspek kehidupan termasuk dalam urusan pemerintahan, dan keamanannya berada di tangan kaum muslimin, sekalipun mayoritas penduduknya bukan muslim. Sedangkan Darul Kufur adalah daerah yang didalamnya diterapkan sistem hukum kufur dalam seluruh aspek kehidupan, atau keamanannya bukan di tangan kaum muslimin, sekalipun seluruh penduduknya adalah muslim. (Lihat Mengenal HT, hal. 79)

Padahal tolok ukur suatu negeri adalah keadaan penduduknya, bukan sistem hukum yang diterapkan dan bukan pula sistem keamanan yang mendominasi. Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah berkata: “Keberadaan suatu bumi (negeri) sebagai Darul Kufur, Darul Iman, atau Darul Fasiqin, bukanlah sifat yang kontinu (terus-menerus/langgeng) bagi negeri tersebut, namun hal itu sesuai dengan keadaan penduduknya. Setiap negeri yang penduduknya adalah orang-orang mukmin lagi bertakwa maka ketika itu ia sebagai negeri wali-wali Allah. Setiap negeri yang penduduknya orang-orang kafir maka ketika itu ia sebagai Darul Kufur, dan setiap negeri yang penduduknya orang-orang fasiq maka ketika itu ia sebagai Darul Fusuq. Jika penduduknya tidak seperti yang kami sebutkan dan berganti dengan selain mereka, maka ia disesuaikan dengan keadaan penduduknya tersebut.” (Majmu’ Fatawa, 18/282)

Para pembaca, mengapa –menurut HT– harus satu khilafah? Jawabannya adalah, karena seluruh sistem pemerintahan yang ada dewasa ini tidak sah dan bukan sistem Islam. Baik itu sistem kerajaan, republik presidentil (dipimpin presiden) ataupun republik parlementer (dipimpin perdana menteri). Sehingga merupakan suatu kewajiban menjadikan Daulah Islam hanya satu negara (khilafah), bukan negara serikat yang terdiri dari banyak negara bagian. (Lihat Mengenal HT, hal. 49-55)

Ahlus Sunnah Wal Jamaah berkeyakinan bahwa pada asalnya Daulah Islam hanya satu negara (khilafah) dan satu khalifah. Namun, jika tidak memungkinkan maka tidak mengapa berbilangnya kekuasaan dan pimpinan.
 Al-’Allamah Ibnul Azraq Al-Maliki, Qadhi Al-Quds (di masanya) berkata: “Sesungguhnya persyaratan bahwa kaum muslimin (di dunia ini) harus dipimpin oleh seorang pemimpin semata, bukanlah suatu keharusan bila memang tidak memungkinkan.” (Mu’amalatul Hukkam, hal. 37)
 Asy-Syaikh Muhammad bin Abdul Wahhab berkata: “Para imam dari setiap madzhab bersepakat bahwa seseorang yang berhasil menguasai sebuah negeri atau beberapa negeri maka posisinya seperti imam (khalifah) dalam segala hal. Kalaulah tidak demikian maka (urusan) dunia ini tidak akan tegak, karena kaum muslimin sejak kurun waktu yang lama sebelum Al-Imam Ahmad sampai hari ini, tidak berada di bawah kepemimpinan seorang pemimpin semata.” (Mu’amalatul Hukkam, hal. 34)
 Al-Imam Asy-Syaukani berkata: “Adapun setelah tersebarnya Islam dan semakin luas wilayahnya serta perbatasan-perbatasannya berjauhan, maka dimaklumilah bahwa kekuasaan di masing-masing daerah itu di bawah seorang imam atau penguasa yang menguasainya, demikian pula halnya daerah yang lain. Perintah dan larangan sebagian penguasapun tidak berlaku pada daerah kekuasaan penguasa yang lainnya. Oleh karenanya (dalam kondisi seperti itu -pen) tidak mengapa berbilangnya pimpinan dan penguasa bagi kaum muslimin (di daerah kekuasaan masing-masing -pen). Dan wajib bagi penduduk negeri yang terlaksana padanya perintah dan larangan (aturan -pen) pimpinan tersebut untuk menaatinya.” (As-Sailul Jarrar, 4/512)
Demikian pula yang dijelaskan Al-Imam Ash-Shan’ani, sebagaimana dalam Subulus Salam (3/347), cet. Darul Hadits.

Kapan HT Didirikan?
Kelompok sempalan ini didirikan di kota Al-Quds (Yerusalem) pada tahun 1372 H (1953 M) oleh seorang alumnus Universitas Al-Azhar Kairo (Mesir) yang berakidah Maturidiyyah1 dalam masalah asma` dan sifat Allah, dan berpandangan Mu’tazilah dalam sekian permasalahan agama. Dia adalah Taqiyuddin An-Nabhani, warga Palestina yang dilahirkan di Ijzim Qadha Haifa pada tahun 1909. Markas tertua mereka berada di Yordania, Syiria dan Lebanon (Lihat Mengenal HT, hal. 22, Al-Mausu’ah Al-Muyassarah, hal. 135, dan Membongkar Selubung Hizbut Tahrir (1) hal. 2, Asy-Syaikh Abdurrahman Ad-Dimasyqi). Bila demikian akidah dan pandangan keagamaan pendirinya, lalu bagaimana keadaan HT itu sendiri?! Wallahul musta’an.

Landasan Berpikir Hizbut Tahrir
Landasan berpikir HT adalah Al Qur‘an dan As Sunnah, namun dengan pemahaman kelompok sesat Mu’tazilah bukan dengan pemahaman Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam dan para shahabatnya. Mengedepankan akal dalam memahami agama dan menolak hadits Ahad dalam masalah akidah merupakan ciri khas keagamaan mereka. Oleh karena itu tidaklah berlebihan bila ahli hadits zaman ini, Asy-Syaikh Al-Albani rahimahullah, menjuluki mereka dengan Al-Mu’tazilah Al-Judud (Mu’tazilah Gaya Baru).
Padahal jauh-jauh hari, shahabat ‘Ali bin Abi Thalib Radiyallahu ‘anhu telah berkata: “Kalaulah agama ini tolok ukurnya adalah akal, niscaya bagian bawah khuf lebih pantas untuk diusap daripada bagian atasnya.”2 (HR. Abu Dawud dalam Sunan-nya no. 162, dishahihkan oleh Asy-Syaikh Al-Albani)

Demikian pula (Hizbut Tahrir, red) menolak hadits Ahad dalam masalah akidah, berarti telah menolak sekian banyak akidah Islam yang telah ditetapkan oleh ulama kaum muslimin. Diantaranya adalah: keistimewaan Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wassalam atas para nabi, syafaat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam untuk umat manusia dan untuk para pelaku dosa besar dari umatnya di hari Kiamat, adanya siksa kubur, adanya jembatan (ash-Shirath), Telaga (Al Haudh, red) dan Timbangan Amal di hari Kiamat (Al Mizan, red), munculnya Dajjal, munculnya Al-Imam Mahdi, turunnya Nabi ‘Isa ‘alaihissalam di akhir zaman, dan lain sebagainya.

Adapun dalam masalah fiqih, akal dan rasiolah yang menjadi landasan. Maka dari itu HT mempunyai sekian banyak fatwa nyeleneh. Diantaranya adalah: boleh mencium wanita non muslim, boleh melihat gambar porno, boleh berjabat tangan dengan wanita yang bukan mahram, boleh bagi wanita menjadi anggota dewan syura mereka, boleh mengeluarkan jizyah (upeti) untuk negeri kafir, dan lain sebagainya. (Al-Mausu’ah Al-Muyassarah, hal. 139-140) (Hizbut Tahrir Indonesia menolak hal ini mentah-mentah, padahal fatwa ini ma’ruf terkenal di luar Indonesia, hal ini tidak lain agar ummat yg sudah direngkuhnya tidak lari karenanya, red).

Langkah Operasional untuk Meraih Khilafah
Bagi HT, khilafah adalah segala-galanya. Untuk meraih khilafah tersebut, HT menetapkan tiga langkah operasional berikut ini:
1. Mendirikan Partai Politik
Dengan merujuk Surat Ali ‘Imran ayat 104, HT berkeyakinan wajibnya mendirikan partai politik. Untuk mendirikannya maka harus ditempuh tahapan pembinaan dan pengkaderan (Marhalah At-Tatsqif) (Lihat Mengenal HT hal. 3). Pada tahapan ini perhatian HT tidaklah dipusatkan kepada pembinaan tauhid dan akhlak mulia. Akan tetapi mereka memusatkannya kepada pembinaan kerangka Hizb (partai), memperbanyak pendukung dan pengikut, serta membina para pengikutnya dalam halaqah-halaqah dengan tsaqafah (materi pembinaan) Hizb secara intensif, hingga akhirnya berhasil membentuk partai. (Lihat Mengenal HT hal. 22, 23)

Adapun pendalilan mereka dengan Surat Ali ‘Imran ayat 104 tentang wajibnya mendirikan partai politik, maka merupakan pendalilan yang jauh dari kebenaran. Adakah diantara para shahabat Rasulullah Radiyallahu ‘anhu, para Tabi’in, para Tabi’ut Tabi’in dan para Imam setelah mereka yang berpendapat demikian?! Kalaulah itu benar, pasti mereka telah mengatakannya dan saling berlomba untuk mendirikan parpol! Namun kenyataannya mereka tidak seperti itu. Apakah HT lebih mengerti tentang ayat tersebut dari mereka?!
Cukup menunjukkan batilnya pendalilan ini adalah bahwa parpol terbangun di atas asas demokrasi, yang amat bertolak belakang dengan Islam. Bagaimana ayat ini dipakai untuk melegitimasi sesuatu yang bertolak belakang dengan makna yang dikandung ayat? Wallahu a’lam.

2. Berinteraksi dengan Umat (Masyarakat)
Berinteraksi dengan umat (Tafa’ul Ma’al Ummah) merupakan tahapan yang harus ditempuh setelah berdirinya partai politik dan berhasil dalam tahapan pembinaan dan pengkaderan. Pada tahapan ini, sasaran interaksinya ada empat:
- Pertama: Pengikut Hizb, dengan mengadakan pembinaan intensif agar mampu mengemban dakwah, mengarungi medan kehidupan dengan pergolakan pemikiran dan perjuangan politik (Lihat Mengenal HT, hal. 24). Pembinaan intensif di sini tidak lain adalah doktrin ‘ashabiyyah (fanatisme) dan loyalitas terhadap HT.
-Kedua: Masyarakat, dengan mengadakan pembinaan kolektif/umum yang disampaikan kepada umat Islam secara umum, berupa ide-ide dan hukum-hukum Islam yang diadopsi oleh Hizb. Dan menyerang sekuat-kuatnya seluruh bentuk interaksi antar anggota masyarakat, tak luput pula interaksi antara masyarakat dengan penguasanya. Taqiyuddin An-Nabhani berkata: “Oleh karena itu, menyerang seluruh bentuk interaksi yang berlangsung antar sesama anggota masyarakat dalam rangka mempengaruhi masyarakat tidaklah cukup, kecuali dengan menyerang seluruh bentuk interaksi yang berlangsung antara penguasa dengan rakyatnya dan harus digoyang dengan kekuatan penuh, dengan cara diserang sekuat-kuatnya dengan penuh keberanian.” (Lihat Mengenal HT, hal. 24, Terjun ke Masyarakat, hal. 7)
Betapa ironisnya, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam memerintahkan kita agar menjadi masyarakat yang bersaudara dan taat kepada penguasa, sementara HT justru sebaliknya. Mereka memecah belah umat dan memporakporandakan kekuatannya. Lebih parah lagi, bila hal itu dijadikan tolok ukur keberhasilan suatu gerakan sebagaimana yang dinyatakan pendiri mereka: “Keberhasilan gerakan diukur dengan kemampuannya untuk membangkitkan rasa ketidakpuasan (kemarahan) rakyat, dan kemampuannya untuk mendorong mereka menampakkan kemarahannya itu setiap kali mereka melihat penguasa atau rezim yang ada menyinggung ideologi, atau mempermainkan ideologi itu sesuai dengan kepentingan dan hawa nafsu penguasa.” (Pembentukan Partai Politik Islam, hal. 35-36)
- Ketiga: Negara-negara kafir imperialis yang menguasai dan mendominasi negeri-negeri Islam, dengan berjuang menghadapi segala bentuk makar mereka (Lihat Mengenal HT, hal. 25).
Demikianlah yang mereka munculkan. Namun kenyataannya, di dalam upaya penggulingan para penguasa kaum muslimin, tak segan-segan mereka meminta bantuan kepada orang-orang kafir dan meminta perlindungan dari negara-negara kafir. (Lihat Membongkar Selubung Hizbut Tahrir (1) hal. 5)
- Keempat: Para penguasa di negeri-negeri Arab dan negeri-negeri Islam lainnya, dengan menyerang seluruh bentuk interaksi yang berlangsung antara penguasa dengan rakyatnya dan harus digoyang dengan kekuatan penuh, dengan cara diserang sekuat-kuatnya dengan penuh keberanian. Menentang mereka, mengungkapkan pengkhianatan, dan persekongkolan mereka terhadap umat, melancarkan kritik, kontrol, dan koreksi terhadap mereka serta berusaha menggantinya apabila hak-hak umat dilanggar atau tidak menjalankan kewajibannya terhadap umat, yaitu bila melalaikan salah satu urusan umat, atau mereka menyalahi hukum-hukum islam. (Terjun ke Masyarakat, hal. 7, Mengenal HT, hal. 16,17).

Para pembaca, inilah hakikat manhaj Khawarij yang diperingatkan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam. Tidakkah diketahui bahwa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam menjuluki mereka dengan “Sejahat-jahat makhluk” dan “Anjing-anjing penduduk neraka”! Semakin parah lagi di saat mereka tambah berkomentar: “Bahkan inilah bagian terpenting dalam aktivitas amar ma’ruf nahi munkar.” (Mengenal HT, hal. 3)
Tidakkah mereka merenungkan sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam : “Akan ada sepeninggalku para penguasa yang mereka itu tidak berpegang dengan petunjukku dan tidak mengikuti cara/jalanku. Dan akan ada diantara para penguasa tersebut orang-orang yang berhati setan dalam bentuk manusia.” Hudzaifah berkata: “Apa yang kuperbuat bila aku mendapatinya?” Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam bersabda (artinya): “Hendaknya engkau mendengar dan menaati penguasa tersebut! Walaupun dicambuk punggungmu dan dirampas hartamu maka (tetap) dengarkanlah (perintahnya) dan taatilah (dia).” (HR. Muslim dari shahabat Hudzaifah bin Al-Yaman radiyallahu ‘anhu, 3/1476, no. 1847)?!

Demikian pula, tidakkah mereka renungkan sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam : “Barangsiapa ingin menasehati penguasa tentang suatu perkara, maka janganlah secara terang-terangan. Sampaikanlah kepadanya secara pribadi, jika ia menerima nasehat tersebut maka itulah yang diharapkan. Namun jika tidak menerimanya maka berarti ia telah menunaikan kewajibannya (nasehatnya).” (HR. Ahmad dan Ibnu Abi ‘Ashim, dari shahabat ‘Iyadh bin Ghunmin radiyallahu ‘anhu, dishahihkan Asy-Syaikh Al-Albani dalam Zhilalul Jannah, hadits no. 1096)?!

Namun sangat disayangkan, HT tetap menunjukkan sikap kepala batunya, sebagaimana yang mereka nyatakan: “Sikap HT dalam menentang para penguasa adalah menyampaikan pendapatnya secara terang-terangan, menyerang dan menentang. Tidak dengan cara nifaq (berpura-pura), menjilat, bermanis muka dengan mereka, simpang siur ataupun berbelok-belok, dan tidak pula dengan cara mengutamakan jalan yang lebih selamat. Hizb juga berjuang secara politik tanpa melihat lagi hasil yang akan dicapai dan tidak terpengaruh oleh kondisi yang ada.” (Mengenal HT, hal. 26-27)

Mereka gembar-gemborkan slogan “Jihad yang paling utama adalah mengucapkan kata-kata haq di hadapan penguasa yang zalim.” Namun sayang sekali mereka tidak bisa memahaminya dengan baik. Buktinya, mereka mencerca para penguasa di mimbar-mimbar dan tulisan-tulisan. Padahal kandungan kata-kata tersebut adalah menyampaikan nasehat “di hadapan” sang penguasa, bukan di mimbar-mimbar dan lain sebagainya. Tidakkah mereka mengamalkan wasiat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam yang diriwayatkan shahabat ‘Iyadh bin Ghunmin di atas?! Dan jangan terkecoh dengan ucapan mereka, “Meskipun demikian, Hizb telah membatasi aktivitasnya dalam aspek politik tanpa menempuh cara-cara kekerasan (perjuangan bersenjata) dalam menentang para penguasa maupun orang-orang yang menghalangi dakwahnya.” (Mengenal HT, hal. 28). Karena mereka pun akan menempuh cara tersebut pada tahapannya (tahapan akhir).

3. Pengambilalihan Kekuasaan (Istilaamul Hukmi)
Tahapan ini merupakan puncak dan tujuan akhir dari segala aktivitas HT. Dengan tegasnya Taqiyuddin An-Nabhani menyatakan: “Hanya saja setiap orang maupun syabab (pemuda) Hizb harus mengetahui, bahwasanya Hizb bertujuan untuk mengambil alih kekuasaan secara praktis dari tangan seluruh kelompok yang berkuasa, bukan dari tangan para penguasa yang ada sekarang saja. Hizb bertujuan untuk mengambil kekuasaan yang ada dalam negara dengan menyerang seluruh bentuk interaksi penguasa dengan umat, kemudian dijadikannya kekuasaan tadi sebagai Daulah Islamiyyah.” (Terjun ke Masyarakat, hal. 22-23)

Dalam tahapan ini, ada dua cara yang harus ditempuh:
1) Apabila negara itu termasuk kategori Darul Islam, dimana sistem hukum Islam ditegakkan, tetapi penguasanya menerapkan hukum-hukum kufur, maka caranya adalah melawan penguasa tersebut dengan mengangkat senjata.
2) Apabila negara itu termasuk kategori Darul Kufur, dimana sistem hukum Islam tidak diterapkan, maka caranya adalah dengan Thalabun Nushrah (meminta bantuan) kepada mereka yang memiliki kemampuan (kekuatan). (Lihat Strategi Dakwah HT, hal. 38, 39, 72)
Subhanallah! Lagi-lagi prinsip Khawarij si “Sejahat-jahat makhluk” dan “Anjing-anjing penduduk neraka” yang mereka tempuh. Wahai HT, ambillah pelajaran dari perkataan Al-Imam Ibnul Qayyim t berikut ini: “Bahwasanya Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam mensyariatkan kepada umatnya kewajiban mengingkari kemungkaran agar terwujud melalui pengingkaran tersebut suatu kebaikan (ma’ruf) yang dicintai Allah Ta’ala dan Rasul-Nya. Jika ingkarul mungkar mengakibatkan terjadinya kemungkaran yang lebih besar darinya dan lebih dibenci oleh Allah Ta’ala dan Rasul-Nya, maka tidak boleh dilakukan walaupun Allah Ta’ala membenci kemungkaran tersebut dan pelakunya. Hal ini seperti pengingkaran terhadap para raja dan penguasa dengan cara memberontak, sungguh yang demikian itu adalah sumber segala kejahatan dan fitnah hingga akhir masa… Dan barangsiapa merenungkan apa yang terjadi pada (umat) Islam dalam berbagai fitnah yang besar maupun yang kecil, niscaya akan melihat bahwa penyebabnya adalah mengabaikan prinsip ini dan tidak sabar atas kemungkaran, sehingga berusaha untuk menghilangkannya namun akhirnya justru muncul kemungkaran yang lebih besar darinya.” (I’lamul Muwaqqi’in, 3/6)

Mungkin HT berdalih bahwa semua penguasa itu kafir, karena menerapkan hukum selain hukum Allah. Kita katakan bahwa tidaklah semua yang berhukum dengan selain hukum Allah itu kafir. Sebagaimana yang dijelaskan oleh Asy-Syaikh Abdul ‘Aziz bin Baz rahimahullah: “Barangsiapa berhukum dengan selain hukum Allah, maka tidak keluar dari empat keadaan:
1. Seseorang yang mengatakan: “Aku berhukum dengan hukum ini, karena ia lebih utama dari syariat Islam”, maka dia kafir dengan kekafiran yang besar.
2. Seseorang yang mengatakan: “Aku berhukum dengan hukum ini, karena ia sama/sederajat dengan syariat Islam, sehingga boleh berhukum dengannya dan boleh juga berhukum dengan syariat Islam,” maka dia kafir dengan kekafiran yang besar.
3. Seseorang yang mengatakan: “Aku berhukum dengan hukum ini dan berhukum dengan syariat Islam lebih utama, akan tetapi boleh-boleh saja untuk berhukum dengan selain hukum Allah,” maka ia kafir dengan kekafiran yang besar.
4. Seseorang yang mengatakan: “ Aku berhukum dengan hukum ini,” namun dia dalam keadaan yakin bahwa berhukum dengan selain hukum Allah tidak diperbolehkan. Dia juga mengatakan bahwasanya berhukum dengan syariat Islam lebih utama dan tidak boleh berhukum dengan selainnya, tetapi dia seorang yang bermudah-mudahan (dalam masalah ini), atau dia kerjakan karena perintah dari atasannya, maka dia kafir dengan kekafiran yang kecil, yang tidak mengeluarkannya dari keislaman, dan teranggap sebagai dosa besar. (At-Tahdzir Minattasarru’ Fittakfir, Muhammad Al-’Uraini hal. 21-22)

Demikian pula, kalaulah sang penguasa itu terbukti melakukan kekufuran, maka yang harus ditempuh terlebih dahulu adalah penegakan hujjah dan nasehat kepadanya, bukan pemberontakan.
Adapun dalih mereka dengan hadits Auf bin Malik radiyallahu ‘anhu:
قِيْلَ: يَا رَسُولَ اللهُ! أَفَلاَ نُنَابِذُهُمْ بِالسَّيْفِ؟ فَقَالَ: لا، مَا أَقَامُوا فِيْكُمُ الصَّلاَةَ.
Lalu dikatakan kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassalam: “Wahai Rasulullah! Bolehkah kami memerangi mereka dengan pedang (memberontak)?” Beliau bersabda: “Jangan, selama mereka masih mendirikan shalat di tengah-tengah kalian!” (HR. Muslim, 3/1481, no. 1855)
Bahwa “mendirikan shalat di tengah-tengah kalian” adalah kinayah dari menegakkan hukum-hukum Islam secara keseluruhan, sehingga –menurut HT– walaupun seorang penguasa mendirikan shalat namun dinilai belum menegakkan hukum-hukum Islam secara keseluruhan, maka dianggap kafir dan boleh untuk digulingkan! Ini adalah pemahaman sesat dan menyesatkan.

Para pembaca, tahukah anda dari mana ta‘wil semacam itu? Masih ingatkah dengan landasan berpikir mereka? Ya, ta`wil itu tidak lain dari akal mereka semata… Bukan dari bimbingan para ulama. Wallahul musta’an.
Akhir kata, demikianlah gambaran ringkas tentang HT dan selubung sesatnya tentang khilafah. Semoga menjadi titian jalan untuk meraih petunjuk Ilahi. Amin.

Foot note :
1. Menolak sifat-sifat Allah Ta’ala dengan ta`wil, kecuali beberapa sifat saja. (ed)
2. Lanjutan riwayat tersebut: “Dan sungguh aku telah melihat Nabi Shallallahu ‘alaihi wassalam mengusap pungggung khufnya.” (ed)

(Dikutip dari majalah Asy Syariah, Vol. II/No. 17/1426 H/2005, judul asli "Kelompok Hizbut Tahrir dan Khilafah, Sorotan Ilmiah Tentang Selubung Sesat Suatu Gerakan, karya Al-Ustadz Ruwaifi’ bin Sulaimi Lc, url http://www.asysyariah.com/syariah.php?menu=detil&id_online=287)

3:10 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Saya akhiri dengan permasalahan berikut, disebutkan bahwasanya salah satu da’i mereka (Hizbut Tahrir) pergi ke Jepang, kemudian memberikan kajian/ceramah pada mereka (penduduk Jepang) yang salah satu materinya adalah tentang jalan atau cara untuk beriman. Di dalamnya (ia mengatakan) bahwasanya hadits ahad tidak bisa dipakai dalam masalah akidah. Ketika itu hadir seorang pemuda yang berakal cerdik pandai berkata kepada si penceramah tadi : “Wahai Ustadz! Engkau datang ke negeri Jepang sebagai seorang da’i di negeri syirik-kufur seperti yang engkau katakan. Engkau datang menyeru mereka kepada agama Islam dan engkau mengatakan kepada mereka bahwa Islam mengatakan : ‘Sesungguhnya hadits ahad tidak bisa dipakai dalam masalah akidah!’ Padahal yang engkau terangkan kepada kita sesungguhnya adalah termasuk dari perkara akidah, (sementara engkau juga mengatakan) dalam masalah akidah jangan memakai (khabar) dari satu orang. Sedangkan engkau sekarang mendakwahi kami kepada Islam dan engkau seorang diri, maka pantaskah bagimu menurut filsafatmu ini? Hendaklah engkau kembali ke negerimu kemudian engkau datangkan orang-orang Muslim yang sepertimu, yang mereka berpendapat seperti pendapatmu sehingga khabarmu menjadi mutawatir.” Maka tercenganglah si penceramah tadi.

Ini adalah salah satu dari sekian banyak contoh yang menunjukkan dampak negatif orang yang menyelisihi manhaj Salafus Shalih. Dalam Shahih Bukhari telah datang hadits dari Abu Hurairah radhiallahu 'anhu, bahwasanya Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam bersabda :

Apabila salah seorang di antara kalian duduk pada tasyahud akhir (terakhir) maka mintalah perlindungan pada Allah dari empat perkara : “Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung pada-Mu dari siksa Jahanam, siksa kubur, fitnah hidup dan kematian, dan dari jeleknya fitnah masihiddajjal.” (HR. Ahmad, Abu Dawud, dan An Nasa’i dengan sanad shahih)

Hadits ini adalah salah satu dari hadits-hadits ahad akan tetapi menurut filsafatnya Hizbut Tahrir adalah hadits yang aneh dan asing. Karena (dalam hadits ini) satu segi mengandung hukum syar’i yang menurut Hizbut Tahrir dalam menetapkan hukum syar’i boleh/bisa menggunakan hadits ahad, di sisi lain mengandung permasalahan akidah (yang sebagaimana biasa, mereka akan menolak menggunakannya sebagai sandaran). Di sana disebutkan tentang siksa kubur dan fitnah Dajjal yang besar yang telah diriwayatkan oleh Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam dengan hadits-hadits yang banyak. Salah satunya adalah sabda Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam :

“Di antara penciptaan Adam dan Hari Akhir akan muncul fitnah atas umatku yang lebih berbahaya daripada Dajjal.” (HR. Ahmad, Muslim, dan Al Hakim)

Mereka (Hizbut Tahrir) tidak meyakini adanya Dajjal ini, karena mereka menganggap ini bukanlah hadits mutawatir.

Kita tanya kepada mereka, bagaimana pendapat kalian terhadap hadits Abu Hurairah radhiallahu 'anhu (tersebut) yang di satu sisi mengandung hukum syar’i, sehingga wajib bagi kalian pada akhir shalatnya mengucapkan :

“Wa a’udzu bika min adzabil qobri.”

Apakah kalian berlindung (kepada Allah) dari siksa kubur sementara kalian tidak beriman dengan siksa kubur? Ini adalah dua hal berlawanan yang tidak akan pernah bertemu. Kemudian mereka datang kepada kita berkelit dengan cara yang dilarang Allah bagi kaum Muslimin dengan mengatakan : “Kita membenarkan siksa kubur tapi tidak beriman dengannya.”

Ini adalah filsafat yang aneh dan janggal, apa yang bisa membawa mereka (pada yang demikian itu). Mereka datang dengan filsafat yang pertama dan bersambung dengan filsafat yang banyak. Maka keluarlah mereka dengan filsafatnya dari jalan yang benar/lurus yang para shahabat Nabi Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam berada di atasnya, dan hadits sebagaimana yang telah dijelaskan panjang lebar.

Sesungguhnya termasuk dakwah Hizbut Tahrir sebagaimana yang mereka gembar-gemborkan, bahwasanya mereka mempunyai keinginan untuk menegakkan hukum Allah di muka bumi ini. Saya ingin mengingatkan bahwa Hizbut Tahrir tidaklah sendirian dalam tujuan ini, karena tiap kelompok dan sekte-sekte Islamiyah semuanya mempunyai tujuan akhir dengan ini, yakni menginginkan tegaknya hukum Allah di muka bumi.

Akan tetapi timbul satu pertanyaan! Apakah sekte-sekte ini dan salah satunya adalah Hizbut Tahrir berada di atas jalan Allah yang lurus seperti yang Rasulullah dan para shahabatnya berada di atasnya?

Jawabnya, telah kita tunjukkan berulang-ulang (sebagaimana dalam syair, pent.) :

“Semua mengaku mendapatkan Laila sedangkan Laila tidak mengakui hal itu pada mereka sama sekali.”

Golongan-golongan yang ada ini tidak menggunakan dasar yang ketiga yaitu pemahaman Salafus Shalih dalam memahami Islam, oleh sebab itu mereka jauh dari pertolongan Allah karena Allah menolong orang yang menolong-Nya. Dan jalan untuk mendapatkan pertolongan Allah yaitu dengan mengikuti Al Qur’an, Sunnah Nabi-Nya Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam, dan jalannya orang-orang Mukmin (para shahabat Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam). Syarat ini yang dilalaikan oleh golongan-golongan sesat terdahulu dan hizb-hizb jaman sekarang ini termasuk Hizbut Tahrir yang pemikiran-pemikiran mereka dalam masalah akidah menyeleweng.

Oleh sebab itu kita ulangi lagi apa yang telah kita mulai (sebelumnya), “kelompok mana saja yang tidak menegakkan akidah dan manhajnya di atas pemahaman Salafush Shalih maka dia tidak akan bisa menegakkan Islam, baik itu parpol Hizbut Tahrir, Ikhwanul Muslimin, atau golongan lainnya.” Karena mereka tidak menegakkan dakwahnya dengan tiga dasar ini, yaitu Al Qur’an, Sunnah Rasul-Nya yang shahih, dan manhaj Salafus Shalih. Maka dari mana mereka akan mampu menegakkan Islam tanpa tiga landasan di atas?

Kami cukupkan sampai di sini, mudah-mudahan bermanfaat bagi kaum Mukminin. Wallahu A’lam Bis Shawab.

3:23 PM

 
Blogger RASDI HAMID said...

Assalammua'laikum ustaz,

Ini adalah satu tajuk forum yang dipetik dari tranungkite yang ditulis oleh bekas ahli pas yang sekarang ini telah 'memeluk' UMNO.

Apakah kenyataan beliau adalah benar dan berasas?

Inilah Dia Sebuah "Parti Islam Yang Sempurna"..Tak

Saudara..Saya panjatkan doa semoga kita semua sentiasa dirahmati dan diredhai Allah selalu..InsyaAllah..Topik yang bakal saya utarakan hari ini adalah berkisar tentang kemungkaran sebuah parti yang kononnya amat sempurna atau 'maksum'..Ianya adalah sebagai renungan dan penilaian saudara-saudara semua..Usah menutup akal atau minda saudara sebelum habis membaca dan kemudian memahaminya..Jika benar, akuilah..Namun jika saudara rasa silap, berhujahlah dengan baik..Saya begitu mengimpikan saudara berforum secara ilmiah dan sehat. Berforum bukan untuk menang atau kalah...Ianya adalah untuk bertukar-tukar pendapat dan menambah pengetahuan kita.

Antara kemungkaran PAS yang dapat saya kemukan adalah:

Kemungkaran 1
Selama 17 tahun dalam era baru pemerintahan Pas telah gagal membina "kemuliaan" bagi negeri Kelantan. Kelantan kekal sebagai negeri yang tidak boleh berdikari.

Sekiranya Pas berjaya menjadikan Kelantan sebagai negeri yang dinamakan oleh mereka selama ini iaitu “Negeri Yang Baik” atau sebagai negeri “Mendapat Keberkatan Dari Langit” tentunya Kerajaan Kelantan tidak perlu mengharapkan satu sen pun duit daripada kerajaan Pusat dan tidak akan wujud negeri yang perbelanjaan tak cukup.

Sekiranya Pas berjaya menjadikan Kelantan negeri yang terbaik dan berkat turun dari langit sebagaimana yang ditulis di merata tempat dalam bandar Kota Bharu itu barulah Kelantan mempunyai “Izzah” iaitu kemuliaan, kekuatan dan kedaulatan.

Maka di mana daulatnya Kelantan jikalau Pas masih terpaksa menagih geran peruntukan dan pinjaman daripada kerajaan Pusat untuk membuat pinjaman mudah (soft loan) untuk memulihkan bekalan seperti air yang sentiasa bermasalah di Kelantan dan juga pembangunan lain, sedangkan selama ini mereka mencemuh Barisan Nasional khususnya UMNO.

Maka dari segi manakah lebihnya kebaikan Kelantan berbanding negeri-negeri lain.

Di manakah keberkatan dari langit untuk Kelantan sebagai yang diwar-warkan?. Sekiranya Kelantan mempunyai “Izzah” bukan setakat mereka tidak perlukan bantuan dari kerajaan pusat, bahkan hasil mahsul Kelantan dapat membantu negeri-negeri lain sebagaimana Nabi Yusuf menjadi Menteri kewangan Mesir dulu dapat membantu negeri-negeri berjiran dengan baginda.

Demikian juga negeri Kelantan yang sepatutnya dapat membantu negeri lain kerana kononnya negeri lain tidak mendapat keredaan Allah SWT.

Kerajaan Pas jangan berkata hasil mahsul Kelantan terpaksa diserahkan kepada kerajaan Pusat maka sebab itu ia tidak boleh berdikari. Ini kerana Pas tidak dapat
mewujudkan satu Majlis Kerajaan Tempatan di Kelantan yang boleh berdikari, iaitu Majlis Kerajaan Tempatan yang mampu menanggung kos pengurusan dan kos pembangunan tanpa mengharapkan bantuan Kerajaan Pusat.

KEMUNGKARAN- 2
[u]Gagal memajukan ekonomi[/u]

Kerajaan Pas berbeza dengan kerajaan Melayu Melaka dulu kerana Kerajaan Melayu Melaka apabila rajanya memeluk Islam, lalu negeri Melaka menjadi lebih makmur.

Kelantan tidak nampak makmur selepas tertubuhnya kerajaan pimpinan Pas pada tahun 1990.

Sebagai perbandingan dengan kerajaan Melayu Melaka, pelabuhan di Kelantan tidak menunjukkan pertumbuhan yang membanggakan sepanjang 18 tahun pentadbiran kerajaan Pas.

Kelantan bukan pilihan utama pedagang, pengeksport atau pengimport.

Pelabuhan di Kelantan tidak terkenal bagi pendaratan ikan dan tidak ada usaha
bersungguh-sungguh daripada pihak kerajaan negeri Kelantan untuk memajukan
pelabuhan.

Berbanding dengan Pelabuhan Melaka pada zaman kesultanan Melayu Melaka yang sentiasa sibuk dengan pedagang dari timur dan barat.

Kerajaan Pas gagal menjadikan Kelantan sebagai Pusat Dagangan Dunia walaupun kedudukan Kelantan sebagai distinasi strategi sebagai laluan perkapalan ke Asia Timur.

Apakah kerajaan Pas tidak pernah terfikir mengenai hal ini? Beberapa tahun lepas Pas telah meletak batu asas untuk Pelabuhan Darat di Kuala Krai, namun sekarang belum nampak apa-apa, bahkan papan tanda pun sudah dipenuhi oleh pokok Kapal Terbang, bukannya Kapal Terbang.

KEMUNGKARAN- 3
Gagal menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat

Bidang perindustrian tidak menjanjikan peluang pekerjaan yang mencukupi untuk anak Kelantan.

Bilangan kilang dan peluang pekerjaan yang ada adalah sangat sedikit tidak setara dengan pertambahan bilangan remaja dan golongan yang mencari pekerajaan.

Maka anak muda Kelantan terpaksa meninggalkan kampung halaman dan ibu ayah serta sanak keluarga untuk mencari rezeki sama ada di Kuala Lumpur, Pulau Pinang atau Johor negeri yang diperintah oleh BN yang kononya tidak Islam.

Sepatutnya apabila kerajaan Pas ditubuhkan maka orang dari luar Kelantan akan berduyun-duyun mencari rezeki di Kelantan.

Bahkan apabila hampir hari raya rakyat Kelantan berduyun-duyun balik ke Kelantan dan ramai yang menemui ajal dalam perjalanan.

Kerajaan Kelantan gagal menarik pelabur secukupnya dan agensi-agensinya pula gagal untuk menyediakan peluang pekerjaan secukupnya untuk rakyat.

Kerajaan Pas tidak boleh mengaitkan penghijrahan anak muda ke luar Kelantan adalah perkara lumrah dan tradisi rakyat Kelantan.

Memang benar pada tahun 1950an orang Kelantan berhijrah ke Thailand yang lebih dikenali dengan istilah “pergi ke Barat” dan kemudiannya rakyat Kelantan pergi ke Singapura menjadi buruh kontrak.

Ini disebabkan pada ketika itu peluang pekerjaan amat susah kerana Malaysia masih belum merdeka.

Maka apakah kerajaan Pas yang kononnya mengikut Sunnah berpuas hati untuk melihat dasar yang merugikan itu terus berjalan.

Memang betul apabila mereka bekerja di luar Kelantan mereka akan membawa hasil ke Kelantan tetapi tidakkah lebih baik Kelantan menjadi negeri pemberi hasil bukannya penerima hasil.

Tidakkah Tok Guru pernah mengajar bahawa “Tangan yang memberi lebih mulia daripada tangan yang menerima”?

Apakah usaha Pas selama 18 tahun untuk menjadikan Kelantan negeri yang memberi hasil bukan sahaja kepada rakyatnya tetapi kepada rakyat luar Kelantan?

KEMUNGKARAN- 4
Pas Sentiasa menyalahkan orang lain

Sebagai contoh dan renungan iaitu pada 13 Jun 1996 Hj Abdul Hadi Awang Presiden Pas semasa merasmikan muktamar Dewan Pemuda Pas Pusat ke 37 mendakwa bahawa pentadbiran Pas terganggu kerana terdapat dua lagi kerajaan yang memerintah negeri tersebut sejak pilihan raya umum 1990.

Dua kerajaan tersebut menurut Hj Abdul Hadi ialah pihak istana dan pihak kerajaan pusat.

Jikalau Pas mempunyai keperibadian sebagai sebuah kerajaan yang berhemah dan berwibawa, tidak timbul dakwaan sedemikian. Jikalau benarlah Pas melakukan kebaikan tentunya ia disukai oleh semua pihak termasuk istana dan kerajaan pusat.

Apa yang diketahui pihak Istana bertindak mengikut lunas-lunas perlembagaan Negeri. Maka apabila Hj Abdul Hadi menuduh Istana mengganggu kerajaan Pas sepatutnya beliau mengemukakan secara terperinci apakah gangguan yang dilakukan oleh pihak istana Kelantan.

Ini adalah sifat pemimpin Pas yang sentiasa menyalahkan orang lain.

Sebagai contoh lagi; dalam soal hukum hudud pula, Sultan Kelantan telah menandatangani warta bagi memperkenankan pelaksanaan hukum hudud.

Tidak pernah rakyat Kelantan mendapat tahu bahawa Istana menentang pelaksanaan hukum hudud di Kelantan.

Jikalau benarlah Haji Hadi dapati ada gangguan sepatutnya beliau menyenaraikannya satu persatu bagi memudahkan kita semua menyemak dan meminta penjelasan dari sultan.

Sultan Kelantan bukannya manusia yang susah berkira. Baginda masuk kampung keluar kampung untuk bersolat Jumaat dan makan bersama orang kampung.

Baginda bukannya manusia berwatak dewa yang tinggal di kayangan tanpa mempedulikan nasib rakyat. Maka apakah kunjungan raja bertemu rakyat itu boleh dikatakan satu gangguan?

Apakah yang Pas kehendaki daripada Istana Kelantan? Satu pertanyaan yang tidak mungkin berani dijawab oleh pihak Pas kerana pemimpin Pas sendiri banyak melakukan salah laku terhadap rakyat termasuk gagal memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat sehingga ditegur oleh Sultan Kelantan di dalam Persidangan DUN Kelantan baru-baru ini.

Pas sepatutnya bersyukur kerana mempunyai seorang raja yang boleh duduk bersila dengan Menteri Besar. Berbincang dan berbual mesra tanpa ada protokol
dan sekatan yang bukan-bukan.

Apa yang jelasnya ialah kegagalan Pas memberikan perkhidmatan terbaik untuk rakyat yang menyebabkan istana membuat teguran.

Teguran Istana Kelantan dianggap berbisa kepada Pas kerana Istana Kelantan mempunyai kedudukan yang tinggi di kaca mata rakyat Kelantan.

Istana Kelantan bukan terdiri daripada kalangan kaki judi, kaki arak atau kaki maksiat. Inilah yang sebenarnya menakutkan Pas. Pas juga menyifatkan Kerajaan Pusat sebagai pengganggu.

Apa yang dilihat oleh rakyat ialah Kerajaan Pusat banyak menyumbang bagi memberi kemudahan dan kesejahteraan kepada rakyat. Bahkan kerajaan pusat telah memberi peruntukan yang begitu banyak ke negeri Kelantan.

Dulu pernah kerajaan negeri Kelantan meminta pinjaman wang dari Kerajaan Pusat untuk memulihkan bekalan air bersih kepada rakyat Kelantan, dan telahpun Pusat membantunya, walaupun Pas masih gagal menjernihkan air.

Di manakah rasionalnya tuduhan Hj Abdul Hadi tersebut. Melalui pelbagai agensi Kerajaan Pusat telah menyalurkan bantuan kepada rakyat Kelantan.

Apakah Pas buat-buat tak nampak melihat pelbagai kemudahan yang disediakan oleh kerajaan pusat kepada rakyat Kelantan.

Melalui pelbagai agensi, Kerajaan Pusat melaksanakan program peningkatan ekonomi kampung, pemulihan rumah, pemberian susu penuh krim kepada murid-murid sekolah, bantuan buku teks, perpustakaan desa, makanan tambahan di sekolah-sekolah dan Taman Bimbingan kanak-kanak, projek ternakan haiwan, projek perikanan, skim bantuan buku teks, skim alaun pekerja cacat, khidmat bimbingan dan pengembangan pertanian, membina rumah kepada rakyat termiskin, subsidi baja padi, subsidi harga padi, membuka Pasar tani, memberi peruntukan yang besar kepada kelas fardu ain (KAFA) pembinaan jalan kampung, membina bangunan sekolah yang baru, dan pelbagai jenis program untuk membantu masyarakat Kelantan.

Maka apakah yang boleh disenaraikan oleh kerajaan Kelantan dalam konteks memberi kemudahan kepada rakyat?

Apakah cukup dengan kerajaan Pas membina papan tanda Islam, membina pintu gerbang Islam, membina hotel Islam dan mendabik dada kerana kononnya Menteri Besar tidak menerima elaun itu dan ini?

Berapa kalikah dalam setahun Pak Chu, Mak Chu, Pak Da, Mak Da, Tok Wak, Tok Ayah , Pak Chik, Mak Chik, Tok Lebai, Tok Aji yang tinggal di kampung-kampung tidur di Hotel Islam Pas?

Apa yang diperlukan oleh mereka ialah kemudahan yang terus dapat dinikmati oleh mereka seperti perumahan yang baik, bekalan api elektrik, air yang bersih, jalan yang sempurna dan kemudahan untuk mencari rezeki bagi anak-anak.

Apakah pemimpin Pas tidak pernah memikirkan kepayahan sebuah keluarga yang berpisah dengan anak gadis kerana anak gadis terpaksa meninggalkan Kelantan untuk mencari rezeki ke luar negeri.

Apakah ini tidak termasuk di dalam agenda yang dilaung-laungkan sebagai membangun bersama Islam dan Kepimpinan Ulama?.

Amat memalukan jikalau inilah situasi yang dijadikan model untuk menunjukkan Kelantan sebagai sebuah bandar raya dan negeri Islam, lebih-lebih lagi sebagai
Serambi Mekkah.

Dengan pelbagai kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan pusat, kita hairan bagimana cara berfikir pemimpin Pas yang menuduh kerajaan pusat mengganggu Kelantan.

KEMUNGKARAN- 5
Tamakkan jawatan.

Sebagai renungan sejarah. APU pecah kerana kegagalan Pas dalam perkahwinannya dengan parti Melayu Semangat 46.

Kegagalan yang pertama ialah perkahwinan tersebut ibarat kahwin lari ke Narathiwat kerana sepanjang lapan tahun perhubungannya dengan Semangat 46, Pas tidak pernah menandatangani sebarang surat perjanjian secara hitam putih dengan Semangat 46.

Tidak ada MoU bertulis, apa yang ada ialah ceramah bersama, dan mesyuarat bersama. Kesan daripada tiadanya perjanjian bertulis itulah maka apabila berlakunya perpecahan Pas dengan Semangat 46 pada tahun 1996 masalah harta pesaka dan penjagaan anak-anak tidak dapat diselesaikan.

Masing-masing hanya dapat tuduh menuduh. Pas mendakwa Semangat 46 isteri yang curang. Semangat 46 mendakwa Pas gagal beri nafkah secukupnya.

Apa yang rakyat dapat lihat ialah sebagai parti Islam, Pas gagal berdakwah kepada Parti Semangat 46. Pas hanya mahu memperalatkan Semangat 46 bagi kepentingan politik sendiri bukannya menggunakan kesempatan yang ada untuk berdakwah kepada Semangat 46.

Yang sebenarnya mana mungkin Pas boleh berdakwah jikalau Pas sendiri gagal untuk menunjukkan tata laku yang baik.

Sudah pasti terlalu banyak susahnya daripada senang bagi Semangat 46 ketika bersama Pas menyebabkan Semangat 46 sanggup menebalkan muka kembali rujuk kepada UMNO.

Tidak mungkin tergamak untuk pemimpin Semangat 46 yang duduk bersama dengan pemimpin Pas selama lapan tahun sanggup lari meninggalkan Pas jikalau tidak ada satu-satu perkara yang besar.

Pas jangan hanya menyalahkan Semangat 46 sahaja, tiliklah diri sendiri. Hasil daripada kegagalan muafakat Pas - Semangat 46 menyebabkan rakyat tidak hormat kepada Pas kerana gagal memberi tarbiah kepada Semangat 46.

Mana mungkin Semangat 46 boleh hormat kepada Pas jikalau pemimpin Pas sendiri berlumba-lumba mengejar habuan dunia seperti balak dan sebagainya selepas menang pilihan raya umum 1990.

Selepas menang pada tahun 1990, Pas mengamalkan politik gomol. Gomol sungguh-sunguh. Pas gomol Jawatan Timbalan Menteri Besar, gomol lima jawatan utama di Pejabat Unit Dakwah Halaqat, gomol semua 14 jawatan pegawai dakwah Halaqat peringkat Parlimen dan gomol kira-kira 90% jawatan yang wujud di bawah unit tersebut.

Daripada 24 jawatan di Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri Pas gomol 19 jawatan dan di Pusat Kajian Strategik Pas gomol sungguh-sungguh dengan meninggalkan hanya satu jawatan untuk Parti Semangat 46.

Politik gomol Pas ini lebih parah selepas pilihan raya umum 1995. Jawatan pengerusi-pengerusi anak syarikat SEDC diambil alih satu lepas satu daripada parti Semangat 46, kuota EXCO 46 yang diberi kepada Berjasa diambil oleh Pas selepas calon Berjasa kalah di DUN Kota Lama, kuota Ahli Majlis Daerah dan Ahli Majlis Perbandaran diubah tanpa mendapat restu dan persetujuan Parti Semangat 46.

Politik gomol ini memakan diri apabila Semangat 46 gomol Pas pula apabila mereka menyertai UMNO secara beramai-ramai.

Kesimpulan yang dapat difahami daripada peristiwa tersebut ialah membuktikan bahawa Pas bukannya Idola atau model terbaik. Pas tak lebih daripada Parti hipokrit dan parti mecemarkan imej Islam semata-mata.

KEMUNGKARAN- 6
Pas berbohong untuk mewujudkan Badan Hisbah

Kerajaan Pas Kelantan berbohong kerana berdolak dalih dalam melaksanakan janji pilihan raya untuk mewujudkan Hisbah.

Maka daripada apa yang berlaku di Kelantan tidak ada seorang rakyat atau pengundi pun yang patut tertipu dengan janji Pas untuk mewujudkan badan Hisbah bagi mengawal ahli politik dan jentera kerajaan.

Janji yang penuh-penuh mulut daripada kononnya puak tok-tok guru itu, rupa-rupanya apabila sampai ke peringkat pelaksanaan tidak melaksanakannya dengan berbagai-bagai alasan.

Jikalau Pas jujur dan telus dalam memerintah Kelantan tentunya badan Hisbah diwujudkan pada hari yang sama MB melafaz ikrar sumpah jawatan.

Pada 5 Februari 1996 buat kali terakhir Parti Semangat 46 menghantar wakil menemui MB Nik Aziz meminta supaya ditubuhkan badan Hisbah. Permintaan ini dipekakkan oleh Nik Aziz walhal yang berjanji untuk menubuhkan Hisbah bukannya Semangat 46 tetapi lahir daripada mulut tok guru keramat Pas.

Sebelum itu pernah akhbar Utusan Malaysia menyiarkan kenyataan Menteri Besar yang hanya mahu menubuhkan suruhanjaya menyiasat salah laku pentadbirannya setelah hokum hudud berjaya dilaksanakan di Kelantan.

Ini adalah satu auta atau helah politik Pas kerana Pas sendiri sedar mereka tidak akan boleh melaksanakan hukum hudud tanpa perlu meminda terlebih dahulu perlembagaan persekutuan.

Selepas Kerajaan Pusat membentangkan Akta Rasuah, pada tahun 1997 MB, Nik Aziz menegaskan tidak perlu lagi ditubuhkan Hisbah kerana akta tersebut sudah memadai.

Rakyat berpendapat bagaimana mungkin Pas berani menubuhkan badan Hisbah kerana dari segi zahir ramai pemimpin Pas yang ketara sekali perubahan gaya hidup selepas menang, dan jika dilaksanakan badan tersebut, maka pemimpin Pas lah yang paling ramai sekali terkena.

Ada yang sibuk dengan bush jaket dan bergaya melebihi Ketua Jajahan. Ada yang gantung kot dalam kereta mewah dan pelbagai karenah yang membayangkan ada sesuatu yang tidak kena dalam pentadbiran Pas.

Sepatutnya selepas menang mereka semakin warak tetapi apa yang berlaku selepas menang oh lagi bergaya.

Apakah yang memungkir janji untuk menubuhkan Hisbah itu tidak akan dibakar hidup-hidup dalam neraka kerana nama mereka tok-guru?

Maka selagi Sungai Kelantan mengalir ke Laut China Selatan, jangan diharap Pas
berani menubuhkan badan hisbah.

Usaha mendesak Pas melaksanakan hisbah adalah sama seperti usaha memandikan gagak dengan harapan bulu gagak menjadi putih. Habis air tujuh kuala pun bulu gagak tetap hitam.

KEMUNGKARAN- 7
Keceluparan mulut Nik Aziz.

Keceluparan mulut Nik Aziz memang banyak antaranya Nik Aziz pernah mengatakan bahawa mana-mana wakil rakyat daripada Pas yang bertindak keluar parti untuk menyertai UMNO selepas pilihanraya umum akan dibakar hidup-hidup dalam neraka kerana mungkir janji.

Apakah yang mungkir janji untuk menubuhkan Badan Hisbah tidak akan dibakar hidup-hidup dalam neraka? Apakah tarafnya Nik Aziz dengan Allah SWT berbanading orang lain.

Adakah bila Parti Pas bernama Islam maka akan kebal daripada segala hukum dan Umno tidak bernama Islam akan masuk neraka.

Sebenarnya soal neraka atau syurga adalah hak mutlak kepunyaan Allah. Allah memasukkan ke dalam syurga sesiapa yang dikehendaki-Nya dan memasukkan ke neraka sesiapa yang dikehendaki-Nya.

Dalam seluruh isi al-Quran telah menetapkan bahawa orang Islam yang beriman dan mengerjakan amal soleh akan memperolehi syurga tanpa disebut Pas atau Umno, kalaulah neraka ada kena mengena dengan Pas, maka apakah nasib negara yang tidak ada Pas adakah kesemuanya akan masuk neraka belaka?

Sebenarnya bukan urusan pemimpin Pas untuk menentukan sianu bin sianu masuk neraka.

Nik Aziz juga celupar mulut apabila mendakwa mahu meminta tolong dengan syaitan dan mahu menerima Perdana Menteri Bukan Islam.

Syaitan adalah musuh ketat manusia. Bagimana mungkin syaitan dapat dijadikan penolong bagi orang yang beriman.

Antara sebab orang Pas mengkafirkan orang Umno ialah kerana Umno melantik orang bukan Islam menjadi pemimpin maka bagaimana pula Nik Aziz bersetuju untuk bekerjasama dengan DAP atau bersetuju melantik orang bukan Islam sebagai Perdana Menteri.

Nik Aziz juga celupar mulut mengatakan orang Islam boleh memaki orang Islam lain kerana Allah sendiri pernah memaki Abu Lahab.

Nik Aziz juga celupar mulut mengatakan Ulama Umno sebagai ulama darah haidh dan nifas.

Nik Aziz juga celupar mulut mengatakan perjuangan Umno adalah sesat. Dan berbagai-bagai lagi keceluparan Nik Aziz.

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat juga celupar mulut mengatakan bahawa perkataan [ SENSOR ] dianggap lebih beradab daripada perkataan babi, kera dan taghut yang disebut di dalam al-Quran.

KEMUNGKARAN- 8
Pas mengekalkan perlembagaan Taghut

Kegagalan Pas meminda undang-undang tubuh Negeri Kelantan yang dahulunya disifatkan sebagai undang-undang taghut amat memalukan.

Apa yang dipinda dari undang-undang tubuh tersebut ialah undang-undang anti lompat bagi memecat mana-mana ahli dewan undangan negeri yang bertukar parti. Akhirnya pindaan tersebut dibatalkan oleh mahkamah

KEMUNGKARAN- 9
Gagal menjaga kredibiliti agensi yang ditubuhkannya.

Sebagai contoh Buletin "Membangun Bersama Islam" pernah menyiarkan berita berbentuk fitnah kepada Ketua Pemuda Umno Bahagian Pengkalan Chepa ketika itu Saudara Fatmi Che Salleh(sekarang bergelar Dato) dengan mendakwa beliau telah ditangkap kerana terbabit dalam cubaan menyogok wang kepada pengundi semasa pilihanraya kecil Sungai Pinang.

Ekoran daripada peristiwa tersebut, Urusetia Penerangan Kerajaan Kelantan telah terpaksa memohon maaf secara terbuka melalui surat-surat khabar.

Akibat daripada penyiaran rencana tanpa merujuk kepada sumber yang sah itu kerajaan Pas terpaksa membelanjakan Lapan Ribu Ringgit Wang rakyat sebagai bayaran ganti rugi kepada pihak UMNO Kelantan.

Tindakan pemimpin Pas dalam menyalahgunakan buletin kerajaan untuk kepentingan parti bukan sahaja tindakan salahguna jentera kerajaan untuk kepentingan parti, tetapi tindakan yang merugikan wang rakyat.

Oleh itu jangan disangka jikalau Pas memerintah kerajaan Pusat perkara yang sama tidak akan berulang kembali.

Tindakan menyiarkan berita palsu melalui media kerajaan yang didakwa sebagai kerajaan Islam adalah amat memalukan umat Islam. Dalam hal melakukan fitnah
ini Islam telah menetapkan neraka Jahanam tempat duduk mereka, sila lihat ayat dalam surah al-Buruj

KEMUNGKARAN- 10
Tidak melaksana hukum Islam di Kelantan

Berulang kali Pemimpin Pas mendakwa mereka sedia membubarkan parti Pas jikalau UMNO melaksanakan hukum Islam. Apa yang ajaibnya pemimpin Pas tidak sedar bahawa Pas yang sebenarnya tidak bersedia melaksanakan hukum Allah.

Sebagai bukti kecil, Harakah 22 Mei 1987 menyiarkan kenyataan Ustaz Hassan Sukri, Setiausaha Agung Pas ketika itu yang menyifatkan Undang-undang Pentadbiran hukum syarak seperti yang dipinda dan diamalkan oleh Kerajaan negeri Kelantan sebagai satu undang-undang yang besar kesesatannya.

Ini kerana mengikut Ustaz Hasan, mereka telah meminda hukum hudud yang telah ditetapkan oleh Allah dalam al-Quran. Apa yang dilakukan oleh pemimpin Pas Kelantan hari ini meneruskan pelaksanaan pentadbiran hukum syarak yang dahulunya disifatkan sebagai sesat.

Penggubalan undang-undang berhubung Nikah kahwin tidak berkait langsung dengan kuasa kerajaan Pusat. Maka apakah sebenarnya sebab Pas meneruskan pelaksanaan hukum yang dahulunya disifatkan sesat.

Apakah jikalau orang lain buat sahaja sesat, tetapi jikalau Pas buat tidak sesat? Dan memang itulah perangai Pas.

Umno beri duit kepada rakyat dikatakan Rasuah, tetapi kalau Pas beri duit kepada rakyat dianggap Sedekah.

Jikalau Pas tidak mampu melaksanakan hukum Allah maka apa perlunya Pas sibuk mahu pihak lain melaksanakan hukum Allah.

Sepatutnya Pas buat terlebih dahulu hukum Allah itu kemudian barulah boleh menuduh pihak lain enggan melaksanakan hukum Allah. Pas tidak seharusnya menjadi ketam menyuruh anaknya berjalan betul sedangkan ibunya sendiri berjalan mengiring.

Apakah Pas sebuah parti yang istimewa di sisi Tuhan sehingga tidak perlu melaksanakan apa yang dikatakan?

KEMUNGKARAN- 11
Pas hanya tahu berjanji

Pas akan tumbang kerana pemimpin Pas hanya pandai berjanji ketika belum berkuasa tetapi akan melupai rakyat apabila berkuasa.

Harakah Bil 1124 bertarikh 18 Oktober 1999 muka surat 40 memuatkan kenyataan Presiden Pas ketika itu (Allahyarham Dato Haji Fadzil Mohd Noor) yang berjanji bahawa seluruh rakyat akan memiliki rumah sendiri sekiranya gabungan parti Alternatif di beri mandat memerintah negara ini selepas pilihan raya umum nanti.

Apa yang terbukti di Kelantan, Pas gagal memastikan setiap rakyat mempunyai rumah walaupun hampir 18 tahun memerintah Kelantan. Jikalau sebuah negeri yang kecil, pun Pas gagal menunaikan janji jangan diharap Pas mampu untuk menunaikan janji bagi sebuah negara yang besar.

Sehingga kini masih ramai rakyat Kelantan yang tidak mempunyai rumah, yang menumpang di rumah orang, menumpang tanah orang dan mendirikan rumah rakit di dalam sungai Kelantan.

Apakah pemimpin Pas tidak sesar atau berpura-pura tak tahu hal ini? Tidak malukah pemimpin Pas Kelantan dengan kemiskinan rakyat Kelantan, mereka hidup melarat di bumi sendiri sedangkan pimpinan Pas hidup mewah dan senang lenang belaka. Bahkan ada di antara kuli balak pemimpin Pas memiliki kereta mewah.

KEMUNGKARAN- 12
Sikap wakil rakyat Pas tidak mempedulikan rakyat

Sikap wakil rakyat Pas yang menjenguk muka pengundi hanya apabila tiba musim pilihan raya bukan perkara baru. Hal ini sentiasa berlaku tetapi yang anehnya penyokong Pas boleh terima.

Sikap wakil rakyat yang susah berkira, kedekut, selalu membuat helah seperti menyebut ikan dalam kereta buruk, ana puasa, sombong, [ SENSOR DC ] sombong adalah
lumrah bagi pengamat politik Pas.

KEMUNGKARAN- 13
Cakap tidak serupa bikin.

Pemimpin Pas dalam ceramah-ceramah mereka sentiasa mengambil contoh kejayaan Khalifah Umar Abdul Aziz yang berjaya memakmurkan rakyat di bawah pemerintahannya.

Rupa-rupanya apabila Pas perintah Kelantan, jelas Pas tidak mampu memakmurkan rakyat Kelantan. Masih terdapat lebih 5 ribu keluarga yang benar-benar miskin walaupun sudah hampir 18 tahun Pas memerintah Kelantan.

Pemimpin Pas sering mendakwa semasa pemerintahan Umar bin Abdul Aziz tidak ada orang yang merasa layak menerima zakat kerana semua sudah senang lenang, tetapi apabila sampai giliran Pas memerintah Kelantan, semuanya itu tidak berlaku bahkan masih ramai fakir miskin di Kelantan, hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, bahkan ada yang terpaksa mencari sisa-sisa makanan dan tin-tin kosong di dalam tong sampah.

Maka di manakah hebatnya kerajaan Islam ala Pas seperti yang dilaung-laungkan di tempat ceramah itu?

KEMUNGKARAN- 14
Gagal mengatasi masalah lapar tanah

Pas gagal membuka tanah-tanah rancangan untuk rakyat yang masih ketiadaan tanah. Selemah-lemah dan semiskin-miskin kerajaan Datuk Asri dalam tahun 60an dan 70an dahulu sebanyak 27 tanah rancangan yang dikenali Lembaga Kemajuan Tanah Negeri (LKTN) telah berjaya dibuka bagi menempatkan beribu-ribu keluarga miskin.

Dalam suasana negara yang belum maju, Datuk Asri telah berjaya merealisasikan
ideanya untuk menyelesaikan masalah kelaparan tanah rakyat Kelantan.

Malangnya setelah hampir lapan belas tahun kepimpinan ulama Pas memerintah Kelantan, satu tanah rancangan pun masih belum dibuka oleh kerajaan Pas untuk membantu orang-orang yang ketiadaan tanah dan kebanyakan mereka bukan orang lain, penyokong dan pengundi Pas juga.

Maka di manakan hebatnya kerajaan ulama Nik Aziz berbanding kerajaan Datuk Asri dahulu?

KEMUNGKARAN- 15
Pas gagal mendekati masyarakat

Suatu ketika dahulu ada pemimpin Pas yang mengejek-ejek pemberian subsidi oleh kerajaan BN kepada orang-orang susah. Mereka mengejek kononnya kerajaan terpaksa memberikan subsidi termasuk subsidi beruk dan gigi palsu kerana mahu memancing undi.

Sekarang baru pemimpin Pas sedar kepentingan membantu golongan susah.

Sekarang baru ada sedikit program untuk kemasyarakatan. Baru-baru ini kita dapati dalam akhbar harakah pemimpin-pemimpin Pas tersengih-sengih memberikan sumbangan kepada orang-orang susah.

Kalau orang lain buat pancing undi, kita buat ikhlas? Ikhlas apa bende dah dekat pilihan raya baru jenguk orang susah, dah tu ambil gambar besar-besar nak tunjuk ka orang.

KEMUNGKARAN- 16
Pas menyalahkan Undi Pos tanpa sebab

Pas sengaja menuduh Umno ada pengundi hantu dan undi pos adalah untuk memenangkan BN. Hakikatnya tidak semua undi pos adalah undi untuk BN.

Jikalau diteliti daripada keputusan pilihan raya didapati ada pegawai kerajaan yang ramai undi Pas, demikian juga jkalau benarlah dalam undi tersebut ada penipuan kenapa di Kelantan Umno yang kalah? Tolong gunakan akal sedikit!

KEMUNGKARAN- 17
Kerajaan Pas pengotor

Kerajaan Pas Kelantan gagal membuktikan pelaksanaan Islam dalam bidang kebersihan. Kawan dan lawan Pas telah mengakui bahawa bandar Kota Bharu yang dianggap Bandaraya Islam adalah antara bandar yang terkotor di Malaysia.

Sampah sarap yang terbiar di segenap lorong dan jalan, di tangga Pasar dan di sudut-sudut Pasar Siti Khadijah adalah amat memalu dan menjijikan Islam.

Pelancong asing dan orang bukan Islam mendapat maklumat yang salah tentang Islam dengan cara Pas mempamerkan sampah di bandar Kota Bharu.

Walaupun banyak kali sungutan dan dilahirkan di dada-dada akhbar dan juga dari mulut Sultan, Pas buat-buat pekak sahaja dengan isu tersebut. Lebih memalukan bandar yang tidak dipimpin oleh ulama seperti Kuantan dan Kuching berada di tempat teratas sebagai bandar paling bersih di Malaysia.

Di manakah kewibawaan Pas dalam soal sekecil ini. Usahlah melaung mendabik dada akulah pejuang Islam jika bandar Kota Bharu sendiri tidak mampu dijaga.

Tikus-tikus sebesar kucing berkeliaran bebas berasmara semasa orang menjamu selera di Pasar Siti Khadijah adalah memalu dan mencemar nama baik Ummahatul Mukminin.

Orang ramai bersungut: "Betapa liarnya tikus di bandar Kota Bharu begitulah liarnya hati pemimpin Pas dengan isu kebersihan".

KEMUNGKARAN- 18
Tidak tegas dalam soal aurat

Amalan cakap tidak serupa bikin dalam soal aurat. Sekiranya kita tidak pernah pergi ke Kelantan sudah pasti kita akan menyangka bahawa rakyat Kelantan semuanya menutup aurat khasnya peniaga-peniaga di bandar Kota Bharu.

Hakikat sebenarnya tidak begitu. Suatu ketika dahulu ada kedai yang tidak beri lesen kerana ada pekerjanya tidak menutup aurat.

Sekarang semuanya tidak dipedulikan lagi. Soal sebenarnya ialah rakyat tidak segan kepada orang yang sibuk bercakap soal aurat. Rakyat tidak kesah kerana tidak ada kesungguhan daripada pemimpin Pas sendiri untuk hidup secara Islam.

Amalan yang tidak Islamik khasnya tidak mempedulikan rakyat masih tebal di kalangan pemimpin Pas.

KEMUNGKARAN- 19
Maksiat masih banyak

Dalam Sinar Harian baru-baru ini telah memaparkan bahawa di Kelantan masih banyak sarang maksiat sehingga ada isteri orang yang menjadi penjual barangan tak habis.

Demikian juga gejala sosial dan sumbang Mahram kekal ke paras tertinggi di Kelantan.

KEMUNGKARAN- 20
Sikap berdolak dalih dalam soal arak

Pas akan kalah kerana sikap talam dua muka Menteri Besar Kelantan. Semasa menjadi Ketua Pembangkang DUN Kelantan iaitu pada 22 Mac 1987 Nik Abdul Aziz selaku Ahli DUN Semut Api semasa berhujah dengan pihak kerajaan berkata masalah haram arak dalam Islam ini kerana mabuk.

Jadi apabila arak itu diharamkan atas dasar ia memabukkan dan mabuk ini bukan sahaja terkena ke atas orang Islam, bahkan orang yang tidak Islam pun mabuk juga apabila meminumnya, sebab itu hukum itu patut disamaratakan.

Yang anehnya apabila Nik Aziz bertukar menjadi ADUN Chempaka dan menjadi Menteri Besar, arak ini boleh pula dijual kepada orang bukan Islam. Bahkan beliau mengaku melalui akhbar Utusan Malaysia 19 November 1992 sebanyak 44 lesen arak telah beliau luluskan dengan alasan Islam tidak menegah masyarakat bukan Islam menikmatinya.

Rupa-rupanya arak yang haram dan memabukkan itu adalah nikmat pula. Inilah sikap dua kitab pemimpin Pas. Kalau orang lain buat haramun. Kalau Pas buat halalun.

Bagi mereka yang tidak mengikuti pilihanraya umum tahun 1986 khasnya pemimpin Pas yang masih berhinggus pada tahun 1986 tetapi menjadi pendekar dan hulubalang Pas pada hari ini mereka barangkali tidak tahu bahawa :-

KEMUNGKARAN- 21
Kerajaan Pas mengambil duit haram

Pas semasa belum berkuasa dulu mengatakan bahawa duit kutipan denda kerana berzina dikatakan duit haram. Apabila Pas menang, undang-undang sedemikian masih diteruskan dan kita berhak bertanya sudah tidak haram lagikah duit hasil denda orang yang berzina?

Sikap dua undang-undang ini melambangkan Pas adalah parti cari makan saja, kalau orang lain buat tidak sah dari segi syariat, kalau Pas buat sah dari segi syariat.

Seolah-olah hukum syariat ini boleh diubah-ubah dan menjadi kepunyaan puak-puak Pas. Pemimpin Pas perlu menjelaskan ke mana hasil wang tersebut digunakan.

Apakah ia digunakan untuk membayar elaun guru-guru halaqat atau dilaburkan ke mana. Begitu juga duit lesen arak, duit lesen tempat-tempat maksiat yang diluluskan beroperasi khasnya di bandar Kota Bharu.

KEMUNGKARAN- 22
Pas Terengganu berbeza pendapat dengan Pas Kelantan

Sikap pemimpin Pas Terengganu dengan pemimpin Pas Kelantan berbeza. Sebagai contoh; Setiausaha Dewan Ulama Pas Terengganu melalui Harakah 3 Jun 1991 mendakwa wawasan 2020 adalah candu yang melekakan masyarakat.

Pemimpin Pas Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat pula melalui akhbar Berita Harian 20 September 1992 mendakwa Kelantan sokong konsep wawasan 2020. Mana satu yang betul atau dua-dua tidak betul.

Nampak sangat Pas Kelantan lain dia punya kepala, Pas Terengganu lain dia punya kepala.

Di mana Wahdatul Fikri kesatuan pemikiran dalam Pas. Kalau dua buah negeri yang berjiran pun tidak ada permuafakatan, kita khuatir jika Pas memerintah Malaysia masing-masing negeri buat hal masing-masing.

KEMUNGKARAN- 23
Pemimpin Pas tidak telus

Pemimpin-pemimpin Pas takut untuk mengisytiharkan harta. Sekiranya pemimpin Pas bersikap berani kerana benar sudah tentu mereka tidak teragak-agak untuk mengisytiharkan harta milik masing-masing supaya rakyat dapat melihat dan mengetahui perbezaan antara sebelum Pas memerintah Kelantan dengan semasa hampir sepuluh tahun Pas memerintah Kelantan.

Apakah ada udang di sebalik laksa yang menyebabkan pemimpin Pas takut untuk mengisytiharkan harta mereka?

Melalui akhbar Berita harian 8 Julai 1993 Menteri besar Nik Abdul Aziz Nik Mat menegaskan bahawa kerajaan Kelantan belum bercadang untuk mewajibkan semua ADUN mengisytiharkan harta masing-masing bagi mengelakkan penyelewengan.

Jikalau orang yang berada di belakang Nabi Muhammad s.a.w. boleh menyeleweng, maka siapalah pemimpin Pas yang ada di Kelantan hari ini.

Rakyat tetap berhak menaruh syak bahawa pemimpin Pas mengumpul harta secara haram apabila Pas memerintah Kelantan selagi pemimpin Pas tidak berani mendedahkan harta masing-masing untuk dinilai oleh rakyat.

Di manakah kepimpinan telus yang dilaungkan - laungkan oleh pemimpin Pas pusat terhadap kerajaan BN? Jika pemimpin Pas Kelantan sendiri gagal mengisytiharkan harta kepada orang ramai, maka tak payahlah orang Pas perlu sibuk dengan harta orang lain.

KEMUNGKARAN- 24
Pas hanya bangga dengan slogan dan label

Kerajaan Pas berbangga dengan slogan, pintu gerbang dan lebel sahaja. Pelbagai
slogan dicipta dan dijadikan papan tanda di segenap ceruk negeri. Apakah rakyat akan kenyang dengan melihat pintu gerbang, label dan slogan.

Kelantan adalah satu contoh negeri make up, canti kerana mekup sahaja sedangkan tuan asalnya adalah hodoh. Apabila habis make up akan terserlah hakikat sebenar iaitu tembaga yang berkarat dan busuk.

Slogan utama kerajaan negeri Membangun Bersama Islam tidak dapat difahami oleh rakyat. Bangunan-bangunan yang tinggi-tinggi yang dibina di bandar Kota Bharu dibina oleh pihak swasta dan tauke -tauke dari luar Kelantan.

Sila lihat TESCO di Lembah Sirih siapa punya. Apa sebenarnya yang dibangunkan oleh Pas Kelantan?

Pintu gerbang adalah pembangunan yang dijalankan oleh pemimpin Pas. Sepatutnya setelah hampir 18 tahun memerintah sudah ada bangunan di setiap kawasan parlimen bagi menempatkan pusat pembinaan insan yang lengkap.

Kompleks latihan untuk rakyat yang memerlukan mesti ada di setiap kawasan parlimen. Memerintah sekadar menunggu masa untuk pilihan raya adalah kerja yang senang. Apabila perut rakyat lapar tak tertahan baru pihak kerajaan tahu susah senang memerintah.

KEMUNGKARAN- 25
Pas berbohong mahu ikut Nabi

Lain cara Nabi, lain cara Pas. Melalui Harakah bertarikh 6 September 1991 Menteri Besar Kelantan mendakwa dasar pemerintahan Kerajaan negeri Kelantan bukannya ditiru daripada Kerajaan Inggeris ataupun daripada barat sebaliknya ia mengambil contoh pemerintahan sebagaimana yang dilaksanakan oleh Rasulullah s.a.w. Ini nak tipu orang dalam cerah.

Semua rakyat Malaysia tahu sejak memerintah Kelantan dari tahun 1990 sehingga hari ini Pas masih mengguna pakai undang-undang tubuh negeri Kelantan yang diwarisi dari zaman Inggeris.

Kalau ada ubahsuai pun ia masih tidak menepati dasar pemerintahan Rasulullah. Ini diakui sendiri oleh pemimpin Pas yang seringkali mendakwa perlembagaan negara ini masih belum mengucap dua kalimah syahadah.

Yang kedua banyak bezanya antara cara hidup Nabi dan sahabatnya dengan cara hidup wakil rakyat Pas di Kelantan. Pernah dapur rumah Rasullullah tidak berasap berbulan-bulan.

Anak saudara Aisyah bertanya bagaimana makcik hidup? Jawab Aisyah Dengan 'buah tamar dan air sahaja'. Berapa orang pemimpin Pas kah yang hanya makan buah tamar dan air lalu mengaku berjuang mengikut Sunnah.

Sepatutnya konsep wakil rakyat cara Pas, wakil rakyat lebih susah daripada rakyat, apa yang berlaku adalah di sebaliknya, maka di mana lebihnya Pas di dalam membantu rakyat berbanding wakil rakyat UMNO. Tidak perlulah dibandingkan wakil rakyat Pas dengan sahabat Nabi. Jauh panggang dari api.

KEMUNGKARAN- 26
Pas menaikkan gaji MB, TMB dan EXCO

Sepatutnya selepas menang pada tahun 1990 kerajaan Pas menurunkan gaji Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri. Apa yang berlakunya ialah perkara sebaliknya.

Sebagai contoh; Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 22 November 1995 telah
meluluskan kenaikan gaji Menteri Besar dari RM 6000.00 kepada RM 8500.00 sebulan, (Naik RM 2500.00 sebulan), gaji Timbalan Menteri Besar dari RM 3500.00 kepada RM 5500.00 (Naik RM 2000.00 sebulan), gaji EXCO naik daripada RM 3000.00 kepada RM 4500.00 (Naik RM 1500.00 sebulan ).

Selain daripada itu gaji bulanan Speaker daripada RM2500.00 kepada RM 4500.00 (Naik RM 1500.00 sebulan) manakala gaji setiausaha politik Menteri Besar turut dinaikkan kepada RM3000.00 daripada RM1500.00 (Naik RM 1500.00 sebulan).

Semua kenaikan ini berkuatkuasa pada 1 Januari 1996. Sepatutnya gaji ini diturunkan apabila Pas meminta memandangkan Pemimpin Pas mendakwa kita mahu hidup cara Rasulullah, kerajaan Pas kerajaan Islam.

Rupanya-rupanya kerajaan Islam pun tambah gaji juga. Selain dari itu sepatutnya gaji ini diturunkan menandakan kerajaan Kelantan tidak ada Pak Saudara di peringkat pusat.

Kalau kerajaan negeri lain patutlah menaikkan gaji, kerana kalau ada apa-apa hal boleh minta dengan pak saudara iaitu kerajaan pusat. Selain dari itu kerajaan lain nampak lebih banyak kerja berbanding kerajaan Pas.

Hasil dari kenaikan itu setiap bulan tambahan gaji meningkat sebanyak RM 18500 sebulan. Setahun meningkat RM 222,000.00 dan sehingga bulan disember 1999 sebanyak RM 888,000.00 digunakan untuk membayar gaji 11 orang yang terlibat dengan kenaikan tersebut.

11 orang tersebut ialah seorang Menteri Besar Nik Abdul Aziz Nik Mat, seorang Timbalan Menteri Besar iaitu Abdul Halim Abdul; Rahman, 7 orang EXCO iaitu Mohamad Daud, Omar Mohamad, Hassan Abdullah, Hassan Muhamad, Ahmad Yaakob, Abdullah Yaakob, Halim Mohamed, seorang Speaker Cikgu Wan Rahim dan seorang Setiausaha Politik Menteri Besar, Hussam Musa.

Jikalau kenaikan tidak dibuat hanya RM 34,500.00 wang rakyat digunakan setiap bulan untuk membayar gaji 11 orang hamba Allah tersebut tetapi apabila kenaikan diluluskan sebanyak RM 53,000.00 sebulan diguna untuk membayar gaji 11 orang hamba Allah tersebut.

Kenaikan sebanyak 53.4 %. Ini tidak termasuk pendapatan sebagai wakil rakyat yang diterima oleh MB, TMB, EXCO dan speaker. Sepatutnya kerajaan Pas malu dengan khalifah -khalifah Islam zaman dahulu yang semakin berkuasa semakin miskin


KEMUNGKARAN- 27
Pemimpin Pas membazir

Pada zaman Ulama menjadi Menteri Besar sebuah kereta Mercedes Benz S320I Type V140 berharga lebih RM500,000.00 diguna untuk kegunaan Menteri Besar Kelantan. Ini berlawanan sama sekali dengan hasrat beliau yang diluahkan kepada Setiausaha Kerajaan Negeri sewaktu mula-mula menjadi Menteri Besar yang mahu pakai kereta Proton Saga sahaja.

Bekas SUK, Datuk Abdul Razak Salleh boleh menceritakan secara lanjut cerita ini. Apakah tidak membazir menukar kereta sedangkan kereta lama masih boleh digunakan lagi. Adakah membazir hanya jika UMNO yang buat, kalau Pas buat tidak membazir.

UMNO buat pusat jambatan Pulau Pinang membazir, buat lebuh raya membazir, buat pusat pentadbiran baru di Putra Jaya membazir. UMNO buat serba tak kena kalau Pas buat serba molek.

Semua rakyat Malaysia tahu sejak memerintah Kelantan dari tahun 1990 sehingga hari ini Pas masih mengguna pakai undang-undang tubuh negeri Kelantan yang diwarisi dari zaman Inggeris.

Kalau ada ubahsuai pun ia masih tidak menepati dasar pemerintahan Rasulullah. Ini diakui sendiri oleh pemimpin Pas yang seringkali mendakwa perlembagaan negara ini masih belum mengucap dua kalimah syahadah.


KEMUNGKARAN- 28
Kerajaan Pas tidak sebulu dengan Pegawai Kerajaan

Hubungan dingin Pas dengan pegawai kerajaan. Satu persoalan kenapa sebahagian pegawai kerajaan tidak hormat kepada kerajaan pimpinan Nik Aziz di Kelantan?

Pernah pegawai-pegawai kerajaan keluar beramai-ramai dari Dewan Undangan Negeri semasa sidang sedang dijalankan. Pas sepatutnya mengambil tindakan yang lunak dan berhemah dengan pegawai kerajaan bukannya sikap untuk berkonfrontasi seperti yang ditunjukkan oleh pemimpin Pas suatu ketika dahulu yang beria-ia mahu menubuhkan Pasukan penyiasat untuk menyiasat salah laku dan penyelewengan Datuk setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan.

Apa sudah jadi dengan Pasukan penyiasat tersebut dan apakah hasil siasatannya. Sehingga sekarang rakyat masih tertunggu-tunggu salah atau tidak salah Datuk setiausaha Kerajaan Kelantan yang pernah disifatkan sebagai hamam oleh sesetengah pihak di Kelantan.

Kerajaan yang berkrisis dengan pegawai kerajaan adalah kerajaan yang kena penyakit stroke. Seluruh tubuh akan lumpuh dan kerajaan tidak mampu melaksanakan apa yang dirancang kerana yang akan melaksanakan tugas kerajaan ialah pegawai kerajaan.

Lainlah dengan kerajaan yang tidak ada perancangan. Dia boleh berbalah dengan siapa sahaja kerana tidak ada apa yang hendak dibuatnya.

KEMUNGKARAN- 29
Sikap kerajaan berkonfrontasi dengan raja.

Hubungan Pas dengan istana yang semua orang tahu tidak serupa mula. Nik Aziz pernah mengeluarkan kenyataan istana bagaikan bukan manusia.

Nik Aziz pernah mengatakan bahawa Raja walaupun muda adalah orang tua bagi negeri. Sekarang apa jadi hubungan pemimpin Pas dengan Sultan.

Rakyat tidak lupa dengan keengganan YB Mohamad Sabu dan Mazlan Ibrahim Ketua Pemuda Pas Kawasan Kota Bharu untuk bertemu mata dengan Sultan Kelantan walau dijemput ke istana.

Dalam tahun 1996 dahulu heboh kononnya kerajaan Pas mahu meminda perlembagaan negeri Kelantan kononnya mahu menghalang campur tangan istana dalam politik Kelantan. Nik Abdul Aziz sendiri dalam kenyataan pada 26 April 1996 menjelaskan bahawa Pas akan bertindak meminda perlembagaan Negeri bagi menghadkan kuasa sultan.

Sebagai sebuah kerajaan yang dikatakan kerajaan Islam sepatutnya Pas memastikan samada pindaan itu menepati kehendak Islam atau tidak.

Sampai sekarang Pas tidak berani menjelaskan isu pindaan undang-undang dari perspektif Islam. Bagi rakyat dan istana tidak ada perkara yang hendak dihalang jika apa yang Pas mahu buat bertepatan dengan Islam.

Soalnya sekarang kenapa Pas tidak berani memutuskan pindaan itu dari sudut hukum syarak jika benar Pas mahu memerintah berdasarkan Islam.

Jikalau pindaan itu wajib mengikut hukum Islam kerajaan Pas berdosa jika tidak memindanya. Jika pindaan itu haram di sudut Islam jelaslah Pas ini jenis parti bercakap dahulu baru berfikir.

Istana hanya menjalankan kuasa sepertimana yang diperuntukkan oleh perlembagaan Kelantan seperti melantik Anggota Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri dan menaungi Majlis Agama Islam Kelantan.

Tindakan biadab pemimpin Pas seperti mendakwa jika Sultan bertanding pilihan raya pun Sultan akan kalah menggambarkan buruk laku dan celupar mulut pemimpin Pas seolah-olah jika Pas menang tidak perlu Pas mengangkat sumpah di hadapan sultan Kelantan.

Mereka seolah-olah tidak kabar dan tidak sedar bahawa Sultan ada peranan, kerajaan ada peranan, rakyat ada peranan, pegawai kerajaan ada peranan , semuanya ada peranan masing-masing. Maka Pas sewajarnya menghormati peranan orang lain bukannya bercakap tak tentu hala seperti masuk hantu.

KEMUNGKARAN- 30
Pas gagal memanafaatkan anak Kelantan

Pas bersikap [ SENSOR DC ] tak boleh diajar dan cerdik tidak boleh ditumpang. Sepatutnya apabila menang di Kelantan, pemimpin Pas mengajak seluruh anak Kelantan yang berada di perantauan untuk balik membangunkan Kelantan.

Anak-anak Kelantan yang menjadi tokoh korporat, ahli akademik, tenaga profesional sepatutnya dihargai otak dan kecerdikan mereka dengan meminta mereka secara formal menyumbang bakti untuk membangunkan Kelantan.

Anak Kelantan yang berselerak di merata pelusuk negara dan menjadi pakar dalam pelbagai bidang adalah aset yang dilupai oleh kerajaan. Kerajaan Pas hanya sibuk memberi komen apabila anak-anak Kelantan ini berhimpun bagi bersatu untuk membantu BN seperti mana menjelang pilihan raya umum 1995 yang lalu.

Sekiranya kerajaan Kelantan tidak menghargai anak Kelantan maka anak Kelantan yang berjaya di luar Kelantan tidak perlu bersikap hidung tak mancung pipi tersorong untuk menolong kerajaan Kelantan.

KEMUNGKARAN- 31
Pas mengekalkan Kelantan sebagai negeri sekular

Pas hanya tahu menempelak orang lain. Sebagai contoh di dalam sidang Dewan Undangan Negeri pada 15 Oktober 1989, ahli dari Bukit Panau, Ustaz Abdul Latif Abdul Rahman menegaskan kepimpinan negara ini adalah Al Kiadatul Mukmintul Solehah, iaitu kepimpinan yang beriman dan beramal soleh.

Ahli dari Semut Api yang kini menjadi Menteri Besar bangun menolak dakwaan tersebut dengan berkata negeri ini adalah negeri sekular, negeri yang tidak beriman dengan Allah, tidak beriman dengan kitab dan Rasul.

Apa yang ajaibnya apakah apabila Nik Aziz menjadi menteri Besar Kelantan, Kelantan sudah menjadi negeri yang beriman dan bukan lagi negeri sekular.

Setahu kita undang-undang tubuh negeri Kelantan belum dipinda dan sama seperti perlembagaan yang dianggap taghut oleh pemimpin Pas suatu ketika dahulu.

Lebih teruk itu satu usul telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 11 April 1993 untuk melindungi dan mempertahankan undang-undang tubuh Negeri Kelantan seperti yang sedia ada.

KEMUNGKARAN- 32
Pas gagal membangunkan desa taqwa

Pas akan kalah di Kelantan kerana kegagalan kerajaan membangunkan desa Taqwa. Kerajaan BN dahulu mewujudkan kampung yang diidam-idamkan dan menyalurkan pelbagai bantuan untuk mewujudkan kampung yang sedemikian,

Bila naik zaman Pas dia tiru juga apa yang BN buat tetapi alih nama supaya berbunyi lebih sedap iaitu Desa Taqwa. Kita tak tahu sudah ada berapa banyak Desa Taqwa yang dibuat oleh kerajaan Kelantan .

Apa yang kita tahu serupa sahaja kampung yang dinamakan desa Taqwa dengan kampung yang tidak dipilih menjadi desa Taqwa dari segi taqwa penduduknya. Akhlak rakyat ditaqwa dengan desa tidak Taqwa serupa sahaja. Inilah stail Pas indah khabar dari rupa. Lebih label dari isu. Lebih sudu dari kuah. Lebih auta dari buat.

KEMUNGKARAN- 33
Pas hanya tahu mengkritik orang lain

Sikap Pas cakap tidak serupa bikin pemimpin Pas. Sebagai contoh sewaktu kerajaan BN memerintah semasa sidang dewan membahaskan belanjawan tahun 1987 ADUN Pas yang sekarang sudah jadi Gemulah Haji Wardi Ahmad menegur kerajaan kerana mengadakan musabaqah al-Quran, kerana katanya usaha tersebut tidak kena pada tempatnya dan Islam tidak menyuruh membuatnya.

Alih tak alih apabila Pas memerintah, Pas buat juga musabaqah. Nampak sangat kalau orang lain tidak comel, kalau Pas buat baru comel.

KEMUNGKARAN- 34
Pas gagal mengawal agensi kerajaan

Pas gagal menjaga agensi- agensinya. Sebagai contoh Ahli dari Lundang, Arwah Haji Mawardi pernah menyebut di dalam DUN Kelantan pada 15 November 1992 katanya banyak program-program ekonomi bagi peruntukan wakil rakyat dijalankan secara gotong royong telah mendapat sambutan yang baik daripada pihak rakyat.

Dasar ini sepatutnya dilaksanakan dalam semua agensi Kerajaan Negeri seperti Majlis Perbandaran Kota Bharu, Majlis Daerah, YAKIN, YIK dan SEDC. Tetapi malangnya terdapat beberapa peruntukan kewangan telah disalahgunakan perbelanjaannya oleh pegawai tertentu untuk program-program majlis nyanyian, sukaria dan seumpamanya.

Malah ada sesetengah agensi yang membelanjakan kewangan yang lebih untuk projek membaiki ruang lobi Hotel Perdana agar kelihatan cantik tetapi yang sepatutnya dibuat dengan peruntukan yang begitu besar untuk menambah jumlah bilik-bilik penginapan demi mempertingkatkan lagi hasil keuntungan tersebut.

Apa yang diketahui umum bahawa Kelantan masih kekurangan bilik penginapan pelancong sebanyak 100% dari jumlah yang ada. Ada orang kata pengurusan PKINK sekarang ini mementingkan make-up di muka sahaja, panau dan kurap masih bertempek.

Yang lebih mendukacitakan ada sesetengah kakitangan yang hanya memikirkan hendak berderat. Hendak berderat sahaja, kononnya hendak mesyuarat, hendak mengaji, hendak tengok projek, cari pelabur padahalnya pergi ke lain.

Kalau lagu ni Yang Berhormat Tuan Yang Di Pertua, lebih baiklah tukar yang lain kerana kita tidak mahu menanggung kerugian. Kalau tidak SEDC akan tinggal gusi."

Apabila ahli dari Pas sendiri yang tegur kerajaan pastilah apa yang terjadi itu benar-benar terjadi. Kalau wakil BN yang kata orang Pas boleh kata BN hanya cari salah Pas, tetapi ini Pas yang kata kepada Pas.

KEMUNGKARAN- 35
Pas membelanjakan wang rakyat untuk menganjur program melalaikan

Sikap Pas lain di luar dewan dan lain di dalam dewan yang diamalkan oleh pemimpin Pas. Sebagai contoh orang-orang Pas yang totok (tulen/hadkor) Pasti yakin kerajaan Pas tidak akan melibatkan diri dalam aktiviti hiburan yang melalaikan berdasarkan hakikat pemimpin Pas sewaktu berceramah.

Hakikat sebenarnya di dalam dewan Undangan negeri ialah banyak peruntukan yang diluluskan oleh kerajaan Nik Aziz untuk pesta, contohnya pada 16 November 1992 Kerajaan Yang Amat Berhormat Al-Fadil Tuan Guru meluluskan sebanyak RM49,210.00 bagi mengadakan Pesta Rebana Antarabangsa Kelantan.

Pada tarikh yang sama sebanyak RM58,040.00 diluluskan untuk membiayai perbelanjaan Pesta Malaysia. Pada 11 April 1993 sejumlah RM58,710.00 diluluskan untuk mengadakan Pesta Gasing Uri Kertok.

Pada 18 Julai 1992 sebanyak RM150,000.0() diluluskan untuk membiayai Program Persembahan Kebudayaan di Gelanggang Seni. Pada 18 Julai 1992 juga sebanyak RM120,000.0U diluluskan untuk Promosi Pesta Wau Antarabangsa di Pantai Sri Tujuh.

KEMUNGKARAN- 36
Pas menukar hukum seperti menukar baju

Rakyat sedar bahawa Pas tidak pernah konsisten di dalam isu sama ada Umno kafir atau tidak. Sekitar tahun 1960an orang Umno dihukumkan kafir kerana berikat dengan Cina dan India dalam memerintah negara.

Sesiapa yang redha dihukumkan kafir, sesiapa yang tak redha di kira haram sahaja. Apabila Pas masuk BN hukum kafir berehat seketika. Ketika itu Umno dan Pas boleh berpergi mari (bergaul seperti sesama islam). Orang Umno boleh dijadikan menantu dan boleh dibuat Tok Imam.

Keadaan ini berterusan sehingga Pas ditendang keluar dari BN pada tahun 1977. Selepas kalah teruk pada tahun 1978 isu kafir dikumandangkan sekali lagi oleh penceramah Pas.

Hasilnya timbul isu sembahyang dua imam, lari tinggal kampung untuk sembahyang di masjid yang dimamkan oleh orang Pas, kenduri-kendara tidak pergi, sakit mati tidak ziarah dan pelbagai angkara gara-gara fatwa orang UMNO kafir.

Pemimpin Pas tidak boleh nafi kerana orang Kelantan dan Terengganu tahu hal ini. Kaset ucapan pemimpin Pas yang mengkafirkan orang Umno juga masih boleh didengar.

Pemimpin tidak boleh lepas tangan dengan mengatakan tidak ada arahan dari dewan ulama Pas untuk mengkafirkan orang Umno. Ini kerana ulama-ulama Pas dan pemimpin-pemimpin Pas tidak pernah melarang penceramah Pas dari mengkafirkan ahli UMNO.

Hujah kafir kali ini ialah orang kerana UMNO tidak diakui umat oleh Nabi Muhammad sebab berfahaman Nasionalis. Ia dikira ashabiah sepertimana hadith riwayat Abu Daud. Isu ini padam apabila Pas berpakat dengan Semangat 46 selepas pilihan raya umum 1996.

Ini kerana perlembagaan Semangat 46 serupa bulat-bulat dengan perlembagaan UMNO lama yang dituduh ashabiah. Dari sini nampak jelas hukum kafir ini hanya apabila Pas tidak berpakat.

Bila berpakat tidak ada kafir lebih-lebih lagi sekarang Pas berpakat secara terang-terang pula dengan DAP yang menentang secara total totok sebarang usaha untuk menjalankan hukum Islam di negara ini.

Dengan cara dan tindakan Pas ini, nampak jelas di mata rakyat hukum bagi Pas adalah seumpama baju. Masa panas pakai baju nipis, masa sejuk pakai baju tebal.

Bolehkah rakyat mempercayai keikhlasan pemimpin sebegini? Begitu juga dalam soal rasuah.. Pada 8 Mac 1978 Nik Aziz mengeluarkan fatwa yang berbunyi, Bahawa sesungguhnya pekerjaan menyuap atau memberi wang atau benda kepada pengundi-pengundi supaya mengundi calon-calon atau parti-parti tertentu adalah jenis rasuah dan tiap-tiap rasuah adalah perbuatan yang dilarang oleh agama Islam. Tiap-tiap perbuatan yang dilarang oleh agama adalah maksiat.

Pada pilihanraya kecil Lundang Mac 1994 pula fatwa beliau berbunyi Beri gula kacau, beri kain pakai, beri duit ambil, bila mengundi pangkah bulan. Tidak rasuahkah begitu?

KEMUNGKARAN- 37
Pas menipu rakyat

Rakyat sudah sedar taktik kepala kereta api Pas. Pemimpin Pas dalam semua hal menyandarkan kepada Tok guru iaitu Nik Aziz. Nik Aziz dilabelkan sebagai pemimpin ulama yang warak, berkat, ilmu banyak, alim, tidak rasuah, tidak menyeleweng, baik hati, dan seribu satu macam kebaikan lagi . Semuanya ada pada Nik Aziz.

Bagi yang fanatik Nik Aziz adalah dianggap manusia keramat. Taktik hias kepala kereta api ini sudah tidak relevan kerana rakyat tahu siapa yang menjadi gerabak keretapi.

Rakyat tahu apa yang ada dalam gerabak keretapi tersebut. Rakyat kenal siapa wakil rakyat Pas, siapa pemimpin Pas yang sebenarnya ikhlas bekerja untuk rakyat dan siapa yang ikhlas bekerja untuk diri sendiri.

KEMUNGKARAN- 38
Pas membiarkan fakir miskin terus melarat.

Bandar kota merupakan Bandar raya Islam Pas masih menyimpan ramai pengemis sama ada yang cacat, orang tua atau budak-budak.

Apakah kerja yang pemimpin Pas lakukan bagi membantu orang yang terpaksa menghinakan diri kerana mengharapkan sesuap nasi. Kerajaan Pas betul-betul tidak bertanggungjawab di sebalik dakwaan sebagai sebuah kerajaan Islam.

KEMUNGKARAN- 39
Pas menuduh pemimpin Umno kafir kerana mengunjungi rumah ibadat orang bukan Islam

Apabila memerintah Kelantan pemimpin Pas sendiri mengunjungi rumah ibadat orang bukan islam seperti di Ketik Terbok Tumpat, Ketik Terasek, Tasek Berangan dan tokong Di Kampong China.

Lebih daripada itu mereka turut menyampaikan derma kepada tokong-tokong tersebut. Kalau orang lain buat jadi kafir, kalau orang Pas buat tak jadi kafir ke?

Siapkah yang meluluskan begitu mudah Berhala-berhala Budha yang begitu besar dan tinggi melebihi Masjid-masjid Islam yang bertaburan di Kg. Balai Bachok, Kg Beruk, Kg. Ju Bakar, Kg. Terbak, dan Kg. Dalam Berangan. Bahkan Berhala yang ada di Kelantan ini melebihi Berhala dalam Asia Tenggara.

KEMUNGKARAN- 40
Bertukar-tukar fatwa dalam soal calon wanita.

Dalam akhbar WATAN 28.9.1989 Dr Daeng Sanusi mendakwa Pas mengambil ketetapan tidak membenarkan calon wanita tetapi yang pelik bin ajaibnya, terbukti Pas mempunyai wakil rakyat wanita di Dun Tanjung Mas (Kak Ani). Di mana pendirian pemimpin Pas dan pendirian yang mana benar-benar tepat dengan syariat?

Fikir2kan!!!

4:57 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Salam,

Saya tak faham kenapa ahmad albab alwahabi tiba-tiba menyerang HT kat sini. Ianya tiada kene mengena dgn isu yg dibincangkan.

Tanpa mengurangi rasa hormat saya kpd ulamak Wahabi, nasirudin albani dan abdul aziz bin baz, yg menjadi rujukan suci ahmad albab al wahabi, beginikah akhlaq islam yg diajar oleh wahabi kepada saudara ?

Beginikah cara org yg beraqidah dgn aqidah yg sahih yg diajar oleh wahabi ?

Beginikah ciri ahlussunah salafussoleh yg diajar oleh wahabi ?

Kalau ye pun nak lepas perasaan benci, tengok-tengok tempatlah. Kalau pun ahmad albab alwahabi benci dan allergic dengar nama hizbut tahrir, sekurang-kurangnya hormatlah sikit kepada ustaz Din.

Kalau saya kata bangang, nanti kata saya tak berakhlaq. Jadi saya kata saudara ni....kurang berhemah !

2:39 AM

 
Blogger sahabat Mohd said...

assalamuailaikum,,
sebak saya membaca artical ini, teringat zaman semasa belajar dulu,,,

10:44 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Inikah akhlaq syabab Hizbut Tahrir, mudah memfitnah orang tertentu sebagai wahabi?

Fitnah tu dosa tau..

11:32 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Salam,

Berkata seorg ustaz Salafi....ketika mensyarah sebuah kitab..."kami berbangga mengatakan kami Wahabi".

Salahkah menjadi Wahabi ?
Tidakkah suatu kemuliaan menjadi pengikut Wahabi ?


So, bukanlah suatu penghinaan mengatakan wahabi. Dan tak perlu malu mengaku wahabi. Kalau bukan pengikut wahabi, tak pelah. Tetapi siapa boleh menafikan ustaz Nasirudin al bani dan abd aziz bin baz adalah mahaguru wahabi. Kalau tak suka istilah wahabi...boleh guna istilah salafi. Tetapi semua org tahu salafi tu adalah wahabi.

Namun sekali lagi..tiada salahnya menjadi wahabi. Yg salah bila mencaci-maki tak tentu pasal org lain.

Jadi, jadilah saudara seorg wahabi, atau seorg salafi atau pengikut ahlul sunnah wal jamaah yg berakhlaq mulia.

Jadi, kalau menjadi wahabi tu tak salah....bahkan suatu kemuliaan....maka adakah salah dan tidak berakhlaq mensabitkan seseorg dgn suatu kemuliaan ?

Semoga allah merahmati saudara.

RIRK

12:52 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Ustaz mana tu? Sebab setahu saya, Hizbut Tahrir pun wahabi sebab tolak amalan Maulidur Rasul!!

2:42 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hizbut Tahrir adalah WAHABI!!

HT terimalah kemuliaan ini!!

2:43 PM

 
Anonymous Anonymous said...

saya tertarik dgn zulhakam punya komen

hakikatnya - ramai ahli gerakan Islam masih memiliki fahaman yang sempit 'makna tarbiyah'.

seolah-olah kesempurnaan tarbiyah hanyalah melalui menghadiri majlis usrah dan berada dalam lingkungan sefikrah dan membicarakan isi-isi buku dan pemikiran.

hakikatnya tarbiyah bukan sekadar tarbiyah ilmiyah ataupun tsaqafiyah bahkan tiada sempadan tarbiyah kerana Allah wahyukan kpd Nabi Musa untuk keluar berjalan dengan khaidir kerana ada praktikaliti dari tiga peristiwa itu.

Mus'ab bin Umair menjadi naqib madinah bukan dengan mengajak mereka berhimpun di rumahnya tetapi dia mengetuk satu persatu rumah-rumah penduduk madinah. 'usrah' Mus'ab bin Umair tidak hanya terhad di 'markaz' tetapi usrahnya ialah menemui masyarakat.

tarbiyah Rasulullah juga berlaku di atas bukit uhud. juga berlaku dalam perjalanan dan ekspedisi, juga berlaku di padang-padang pasir, juga berlaku di gedung-gedung perniagaan.

Tarbiyah juga termasuk semua aspek baik tarbiyah jasadiyah, ruhiyah, siyasiyah, tsaqafiyah, iqtisadiyah etc.

'berahi' terhadap salah satu cabang-cabang tarbiyah di atas adalah naluri manusia. Saya sendiri lebih cenderung kpd tarbiyah ilmiyah dan tsaqafiyah (i.e attend tarbiyah spt usrah). Tetapi bukan semua org gemar. Bagaimanapun saya tidak lihat itu sebagai kekurangan jika ahli Pas lebih gemar berbincang (usrah tarbiyah siyasiyah) di warungwarung dan bertemu dengan mereka yang sekepala. Jika kita berusrah 2-3 jam di markaz dan tidak mendapat apa2 konklusi sekurang-kurangnya mereka yang 1-2 jam sembang politik dpt belajar perkara baru setiap hari.

akhirnya, saya rasa kita tak perlu berfahaman sempit dengan hanya memandang aspek tarbiyah ini hanya untuk hadir usrah dan dtg ke markaz semata.

10:33 AM

 
Anonymous Anonymous said...

salam .. hebat2 .. tak sama macam tarbiyah masa kini .. patutlah hebatnya pemimpin2 pas sekarang ini ..

to rasdi .. i agree Pas has so many problems .. persoalan di sini adalah .. adakah kita memilih suatu pegangan atas dasar prinsip atau manusia yang bersama dengan pegangan itu .. jika kita menilai manusia .. orang bukan islam rasanya ramai takkan masuk islam .. kerana terlalu ramai orang islam yang rosak ..

even di zaman nabi, banyak masalah yang berlaku. ketika itu nabi masih ada untuk mentarbiyah .. hanya nabi itu maksum .. hiduplah di alam realiti ..

bagi ana mana2 ahli pas yang masuk umno .. soal asas islam pun masih belum clear .. dan ana yakin hidup mereka lebih keliru ..

4:01 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum wbt.Saya memohon maaf jika artikel saya ini tidak berkaitan dengan tajuk tetapi saya ingin juga menulis bagi meluahkan pandangan saya dalam arena politik kerana sesungguhnya agama dan politik tidak boleh sesekali dipisahkan.Sebelum saya meneruskan saya minta setiap pembaca menggunakan akal bagi membuat keputusan kerana itulah gunanya akal.Saya adalah pelajar yang berasal dari kelantan dan bakal melanjutkan pelajaran ke luar negara.Umur saya adalah hampir seusia dengan pentadbiran pas di kelantan iaitu 19 tahun.datuk dan moyang saya adalah imam di sebuah kampung dalam daerah pasir mas tumpat.Setentunya keluarga kami adalah penyokong pas yang amat setia sehinggakan TG Nik Aziz sendiri pernah beberapa kali menggunakan rumah antara ahli keluarga kami bagi mengadakan ceramah pas.Namun akhir-akhir ini keluarga kami agak "pening" apabila memikirkan telatah beberapa pemimpin pas yang seolah-olah sanggup menggunakan agama bagi meraih undi.Inilah yang menyedihkan kami.
Selama pas bertapak di kelantan setahu saya pas tidak pernah membina sebuah masjidpun bagi menjalankan syariat Allah di bumi kelantan.Kami sememangnya boleh menerima kenyataan bahawa kerajaan negeri tidak mempunyai wang kerana kerajaan pas adalah kerajaan yg bersih. Oleh itu keluarga kamilah antara keluarga yang aktif memberi sumbangan terhadap pembinaan masjid dan pembangunan beberapa sekolah tahfiz termasuk menyediakan tanah untuk membuat fasiliti dan tidak kurang juga sumbangan kewangan kerana keluarga kami diberi kurniaan rezeki yang murah dr Allah s.w.t.Tetapi kami agak terkilan apabila "berhala" kaum buddha begitu aktif dibina di kelantan.Dan yang lebih menyedihkan saranan Rasulullah agar "berhala" ini dibina lebih rendah dari menara masjid seolah-olah tidak dijalankan di negeri yang kami banggakan sebagai serambi mekah. Seingat ayah saya semasa kerajaan BN mentadbir kelantan permohonan kaum siam untuk membina sebuah berhala di kg berok pasir mas tidak diluluskan kerana ketinggiannya yang agak menonjol.Lalu setelah dipohon lagi maka kerajaan BN meluluskan dengan syarat
1.Berhala itu tidak boleh dibuat menegak tetapi perlulah dibaringkan.
2.Berhala hendaklah terlindung agar tidak mengganggu kaum melayu di sekitarnya.

Tetapi di bawah kerajaan pas mentadbir semakin banyak projek "berhala" yang diluluskan di kelantan.Berhala duduk yang berada di Jong Bakar tumpat telah diluluskan walaupun ketinggiannya menyamai 5/6 tingkat bangunan.
Jadi kami agak terkilan tetapi memandangkan kami inginkan sebuah kerajaan islam maka kami masih lagi menyokong kerajaan Pas bahkan moyang kami telah mendermakan seutas tali lehernya yang bernilai beberapa ribu ringgit semasa ceramah pas yang dianjurkan ketika saya di sekolah rendah sebagai tanda sokongan.

11:28 PM

 
Anonymous Anonymous said...

sambungan

Tahun demi tahun berlalu dan sekali lagi kami dikejutkan dengan pembinaan berhala dekat dgn "kok keli"Dan apa yang menyedihkan lagi TG Nik Aziz sendiri yang datang merasmikan beberapa majlis keagamaan.

Kami masih menerima pas

Kemudian sekali lagi kami dikejutkan dengan pembinaan terbaru "berhala budha" terbesar di asia tenggara di kampung tawang bachok. Atas dasar ingin tahu demi Allah saya,ayah saya,ibu dan adik lelaki saya sendiri telah pergi ke wat siam di kampung tawang yang menempatkan berhala yang terbesar di Asia tenggara. Ditakdirkan Allah kami telah diberi penerangan oleh saminya sendiri yang datang kepada kami setelah melihat kami melawat berhalanya.Pakaian sami itu berwarba putih.Menurut tok sami itu ketinggian berhala ini menyamai 12 tingkat bangunan.Ketinggiannya melebihi 100 kaki dan diletakkan secara berdiri.Berhala ini dibina betul-betul bertentangan dengan kiblat solat. Menurut sami itu lagi kerajaan negeri sendiri telah meluluskan projek itu dan telah memberi sumbangan sebanyak RM60 RIBU RINGGIT melalui wakilnya Datuk Anuar Tan.Kami terkesima mengapa dengan mudah peruntukan diberikan untuk membina berhala sedangkan nabi allah ibrahim sendiri dengan kudrat baginda memusnahkan berhala.Tok sami itu memberitahu bahawa pelancaran persamian tokong budha itu akan disempurnakan oleh TG Nik Aziz sendiri pd 6jun 2009.Kami pun mengambil keputusan untuk pergi sekali lg pada 6 jun. Tetapi Datuk Anuar Tan yang datang merasmikan kerana menurut orang kampung TG Nik Aziz ditegur oleh beberapa tok guru pondok agar tidak terlalu menonjolkan diri di rumah ibadat siam.Kami diberitahu kos pembuatan patung itu sahaja menelan belanja ebih dr 2juta ringgit.Kami terkesima.Kami terfikir syiar manakah ini?

Hari demi hari berlalu namun hati kami masih lg di PAS.Kami mahukan sebuah parti Islam desis hati kami.Pas telah sedarah dan sedaging dengan hati kami.Kami pejamkan sebelah mata.

Ditakdirkan ayah dan adik saya pergi menggunting rambut di sebuah kedai gunting warga siam. Terkeluar hal politik ketika borak.Ayah saya menanyakan beliau (tukang gunting) parti manakah yang disokong semasa pilihanraya dulu.Maka tukang gunting siam itu mengatakan beliau menyokong pas kerana tok sami mereka berpesan jika pas menang sekali lagi pembinaan berhala yang besar akan diluluskan dan peruntukan akan diberi.Kami benar-benar terkejut. Allah maha besar telah meletakkan keraguan dalam hati kami.

Sebagai seorang yang berpelajaran dan diberi akal saya telah memujuk hati saya sendiri agar menjadi "neutral" dan membuang sebentar rasa taksub saya terhadap pas.Ianya memang sukar tetapi saya gagahkan jua.

Saya berfikir dalam isu berhala "parti" manakah yang benar2 membela islam di dalam isu yang sememang besar.BERHALA!!!

11:29 PM

 
Anonymous Anonymous said...

sambungan 2

Saya dikejutkan lagi dengan peruntukan tanah seekar yang diberi kerajaan negeri di tengah-tengah bandar kota bharu iaitu di jalan hamzah bagi membesarkan rumah ibadat kaum hindu.Terlalu ramaikah kaum hindu di kelantan sehinggakan rumah ibadat mereka yang baru sahaja siap dibina itu hendak diperbesarkan lag?. Jika anda pernah menjejakkan kaki ke kelantan saya berani mengatakan amat sukar untuk mencari bangsa hindu.Apatah lagi kuil yang sedia ada ini sentiasa "sunyi" dan jarang mendapat kunjungan kaum hindu kerana sememangnya bilangan mereka amat sedikit.
Teringat saya ketika TG Nik Aziz melawat masjid di kg berangan. Orang2 kampung heboh sebentar apabil TG Nik Aziz hanya memberikan sumbangan RM 50 ke dalam tabing masjid. Kemudian beliau berangkat ke wat siam di tumpat setelah solat jumaat dan mendermakan Rm1000 tanda keikhlasan dan hak samarata kerajaan negeri.Bagi mereka yang meragui saya boleh bertanya kepada orang2 di kampung berangan yang merupakan kubu kuat pas.Untuk yang lebih jelas silalah saudara sendiri ke mana-mana wat siam @ kuil hindu di kelantan dan tanyalah sami di sana tentang "prihatinnya" kerajaan pas terhadap mereka. Saya sedih

11:31 PM

 
Anonymous Anonymous said...

sambungan akhir

Mengapa untuk membina masjid org melayu kelantan perlu bersusah payah ke sana-sini meminta derma sedangkan kuil hindu dan berhala mendapat bantuan.Zaman jahiliahkah ini.Adakah hak samarata itu menunjukkan jumlah masjid dan berhala perlu sama bilangannya ?

Pendapat peribadi saya demi mendapat undi kaum lain TG Nik Aziz perlu bertindak demikian.Kuasa di tangan beliau.Susah sangatkah ingin menolak pembinaan berhala sedangkan nabi Ibrahim bergadai nyawa memusnahkannya.ALLAHUAKBAR!!!
Parti politik semuanya sama.

Saya tidak menyokong barisan nasional kerana saya telah disemai sejak kecil lagi bahawa BN adalah kafir.Tapi sekarang saya merasakan semua kafir termasuklah pas kelantan.

Saya benci apabila pas bergabung dengan DAP. Saya benci apabila Malaysia semakinjauh dr negara Islam apabila Dap berjaya memecah belahkan UMAT ISLAM. Siapakah DAP?
DAP adalah anak kepada pari PPP singapura.Buktinya?
SEJARAH....Belajarlah sejarah
Lagi buktinya?
Lee Kuan Yew telahpun datang melawat negeri yang dikuasai PAKATAN RAKYAT yang semakin hari semakin dekat menjadi miliknya.

YA ALLAH sesungguhnya aku kelu.
Hatiku pening...Mengapakah Perpecahan umat Islam senang sahaja berlaku.Satukanlah mereka ya allah.
Bagi mereka dari PAS,KEADILAN MAHUPUN UMNO sambutlah seruan islam untuk bersatu padu.
Mengapa org2 DAP begitu menentang kerajaan perpaduan?
Kerana mereka bimbang Melayu bersatu.Mereka bimbang ISLAM bersatu kerana di malaysia ini rata-rata melayu adalah islam.
Dengan segala ilmu yang saya ada mengenai Islam dan segala pemerhatian saya DAP saya isytiharkan kafir harbi kerana telah banyak menggugat hak orang islam.Perniagaan babi...penghapusan tulisan jawi di beberapa buah tempat...menghasut islam bergaduh sesama sendiri...terlampau meminta-minta dan mendesak berhala dibina...bahkan berhala sekarang ini jauh lebih "GAH" dibandingkan dengan masjid.ALLAHUAKBAR..BELALAH KAMI..SATUKAN KAMI...

Ingatlah wahai pembaca islam...apabila DAP berjaya maka Umno tidak mampu lagi mengawal MCA...GERAKAN..MIC dll kerana semestinya mereka akan bersatu dengan DAP memandangkan DAP kuat dan boleh menjamin masa depan mereka...dan agama mereka di bumi melayu...ALLAHUAKBAR.....Berindaklah umat Islam bersatulah sebelum terlambat.
Tiada satupun rasul yang diutuskan...tiada satupun ulama yang dilahirkan...tiada sebuah ayatpun di dalam kalamullah yang menghalang perpaduan di antara mereka yang mengucapkan 2 kalimah syahadah...

sedarlah sekarang ini kaum kafir semakin berkuasa...buktinya...KUALA LUMPUR...PULAU PINANG...SINGAPURA...PERAK yang pernah dimiliki dan ditadbir oleh kuasa politik melayu islam secara majoritinya telah bertukar tangan kepada kaum kafir...Biasiswa JPA untuk melayu ISLAM hanya tinggal 32% selebihnya 62% telah menjadi hak kaum kafir...bangunlah melayu...bangkit...bangunlah islam.
hentikan ego...ALLAHUAKBAR!!!! BERKATILAH KAMI UMAT MELAYU ISLAM....BUKAKANLAH HATI KAMI UNTUK PERPADUAN SEBELUM TERLAMBAT.

11:31 PM

 
Blogger Abu Idris said...

Info-info terkini aktiviti Hizbut Tahrir di seluruh dunia - http://ibnuyassir.blogspot.com/

10:59 PM

 
Blogger Widya Okta said...

Aku Widya Okta, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman dapat diandalkan yang SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya Rp900,000,000 dari SANDRAOVIALOANFIRM sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui SANDRAOVIALOANFIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak SANDRAOVIALOANFIRM. menghubungi mereka melalui email:. (Sandraovialoanfirm@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (widyaokta750@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

9:54 AM

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home