" Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini "

Sunday, March 05, 2006

NAZRI DEDAHKAN
SIKAP SEBENAR UMNO TERHADAP ISLAM

Oleh : MOHAMED HANIPA BIN MAIDIN

Di dalam satu dialog yang diadakan bersama para peguam di auditorium Majlis Peguam pada 22 Februari yang lalu Menteri di Jabatan Perdana Menteri Y.B Dato Seri Mohd Nazri Abdul Aziz dengan tanpa segan silu mendedahkan sikap partinya UMNO terhadap Islam.

Malaysiakini melaporkan bahawa Menteri tersebut dikatakan berkata bahawa persaingan bagi mendapatkan undi telah mendorong parti-parti politik seperti UMNO dan PAS menggunakan Islam sebagai pengkalan atau platform dan seterusnya mendorong pihak seperti beliau dan UMNO untuk melakukan perkara-perkara yang " we do not believe in" ( kami tidak percaya kepada perkara-perkara tersebut ) .

Dengan lain perkataan UMNO terpaksa juga menggunakan slogan dan platform Islam meskipun UMNO sendiri tidak percaya kepada apa yang terkandung di dalam Islam itu sendiri sama ada aqidahnya, hukum hakam, halal haram dan sebagainya.

Nazri seterusnya dilaporkan berkata bahawa UMNO terpaksa menggunakan Islam kerana PAS menurutnya menggunakan Islam bagi mendapatkan undi. Nazri berkata" we are doing a disservice to our nation . we are ledinto doing something that we don't believe." ( Terjemahan : Kami melakukan perkara yang tidak memberi khidmat kepada Negara , kami telah didorong bagi membuat sesuatu perkara yang kami tidak percaya." )

Seterusnya di majlis yang sama apabila ditanya oleh seorang peguam Haris Ibrahim ( peguam yang terkenal dengan kelantangannya menyerang Islam ), berkata orang Islam yang berfikiran sekular mesti terus bercakap dalam perkara-perkara yang berkaitan Islam meskipun akan menghadapi risiko dituduh murtad.

Haris di dalam soalannya kepada Nazri bertanya adakah pihak Kerajaan telah " diculik dan diminta wang tebusan" oleh golongan pelampau agama ( Islamichardliners ) dan beliau seterusnya menyatakan kepada Nazri bahawa pihak seperti beliau tidak mahu menyerahkan negara ini kepada beberapa orang atau golongan pelampau yang berpura-pura kononnya bercakap bagi pihak majoriti.

Nazri berkata " the problem among Muslims is that werely on people who are knowledgeable ( Islamicscholars ) but people like you ( Haris Ibrahim ) and me are secular. So speak up, even if you may not be the majority." ( Terjemahan : masalah di kalangan orang Islam adalah mereka bergantung kepada orang yang berpengetahuan ( sarjana Islam ) dan mereka seperti kamu ( Haris Ibrahim ) dan saya adalah secular. Ayuh terus bercakap meskipun kamu bukan dari golongan yang majoriti)

Komentar saya terhadap pendedahan berani Nazri di atas adalah seperti berikut :-

* Kalau dahulu rakyat Malaysia khususnya orang Islam masih ragu-ragu bahawa adakah UMNO benar-benar ikhlas ingin melaksanakan Islam dengan pendedahan Nazri ini sudah cukup terang dan bersuluh menunjukkan sikap sebenar UMNO terhadap Islam.

Kalau dahulu umat Islam mungkin agak sukar atau teragak-agak untuk menerima dakwaan bahawa UMNO tidak ikhlas ingin melaksanakan Islam kerana bersandarkan hujah bahawa soal ikhlas adalah soal hati maka dengan pendedahan Nazri ini tidak ada lagi sepatutnya ruang untuk rakyat negara ini mempecayai bahawa UMNO masih ikhlas ingin melaksanakan Islam.*

Apa yang didedahkan Nazri ini menjadi bukti yang sahih dan kuat bahawa UMNO tidak dapat lagi bertahan untuk terus berpura-pura kepada rakyat negara ini tentang sikap sebenar mereka terhadap Islam. Satu keperitan dan kesakitan yang amat sangat Nazri dan UMNO rasakan apabila bersikap berpura-pura ini.

Ibaratnya kalau UMNO dahulu terpaksa bertopeng bagi melindungi wajahnya yang hodoh kini topeng yang lama dan mungkin sudah busuk dan berulat itu terpaksa ditanggalkan dan kini orang telah dapat melihat wajah sebenar pemakai topeng tersebut. Amat hodoh !!!*

Pendedahan Nazri mengajar kepada kita tentang perlunya orang Islam mengetahui dan memahami Islam dari satu segi dan permainan politik golongan sekular Islam dari satu segi yang lain bagi mendapatkan undi. Bagi UMNO dan juga mana-mana parti sekular dinegara-negara umat Islam keyakinan bahawa Islam adalah satu kepercayaan yang perlu dipegang, dokong, sokong dan laksanakan di dalam seluruh kehidupan manusia adalah suatu yang tidak penting dalam perjuangan mereka.

Apa yang penting bagi UMNO adalah untuk terus berkuasa di dalam negara ini mereka mesti juga bercakap dan bertindak seolah-olah mereka juga mahukan Islam meskipun mereka sendiri tidak mempercayai ajaran Islam itu sendiri. * Islam adalah wahyu dari langit bukan ciptaan atau teori oleh mana-mana orang di dunia ini. Allah s.w.t tidak akan membiarkan agamaNya dipermainkan begitu rupa tanpa pengawasan dan penjagaaan daripada Nya.

Jika ada mana-mana pihak yang ingin cuba mempermainkan atau menyelewengkan Islam dan ajaran-ajarannya samaada secara langsung atau tidak langsung ,Allah s.w.takan pasti membongkar permainan dan penyelewengan tersebut dan pendedahan Nazri menjadi bukti kepada perkara itu.*

Adalah suatu yang pelik dan ajaib orang yang tidak mempercayai sesuatu perkara akan melaksanakan perkara yang beliau tidak percaya tersebut melainkan kerana muslihat tertentu. Yang demikian adalah juga satu perkara yang ajaib dalam keadaan UMNO tidak meyakini dan mempecayai Islam sepertimana pendedahan Nazri tersebut UMNO masih diharap oleh rakyat negara ini untuk melaksanakan agenda Islam. *

Pendedahan Nazri sekaligus membuktikan bahawa Islam hadhari adalah hanya retorik kosong dan permainan licik UMNO bagi mendapatkan undi dan sokongan rakyat semata-mata meskipun Islam hadhari tersebut disolekkan dengan solekan-solekan indah seperti kononnya ingin melahirkan insan bertaqwa. Adalah disyorkan UMNO untuk UMNO mempopularkan slogan baru Islam ala Nazri*

Rakyat kini tiada pilihan selain menyokong PAS kerana sehingga kini secara jelas Insya'Allah PAS tidak berpura-pura sama ada dari segi dasar mahupun mesejnya kepada rakyat negara ini bahawa ia memang ingin melaksanakan Islam dan meskipun undi rakyat itu penting ia hanya berperanan sebagai alat pemberi kuasa bagi PAS melaksanakan cita-cita Islamnya .

Undi bukan matlamat. Bagi PAS tidak seperti UMNO matlamat tidak menghalalkan cara yang tidak halal.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home