" Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini "

Saturday, September 27, 2008

Khutbah Aidil Fitri 1429

BERJUANG LAH !!

الله أكبر الله اكبر الله اكبر ..... الله أكبر الله اكبر الله اكبر ..... الله أكبر الله اكبر الله اكبر ..... الله اكبر كبيرا و الحمد لله كثيرا و سبحان الله بكرة و أصيلا اللهم صل و سلم على رسولنا المصطفى صلى الله عليه وسلم و على آله و أصحابه و التابعين و تابعيهم بإحسان إلى يوم الدين وقال الله تعالى في كتابه العزيز : يا يها الذين آمنوا اتقوا الله حق تقاته و لا تموتن إلا و أنتم مسلمون

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati Allah swt.

Hari ini adalah hari seluruh umat Islam bersatu melaungkan kebesaran Allah Azza wa Jalla . Ia juga menepati laungan kemenangan Islam Agama suci ke atas gabungan musuh yang menentang Islam . Sebuah kemenangan yang berpaksi kepada ajaran tauhid , meng Esa dan meng Agongkan Allah Jalla wa A’la .

لا إله إلا الله وحده صدق وعده و نصر عبده وأعز جنده و هزم الأحزاب وحده
لا إله إلا الله و الله أكبر
الله أكبر و لله الحمد

“ Tiada Tuhan yang layak disembah selain Allah Tuhan Yang Maha Esa , Tuhan Yang Telah benarlah JanjiNya , Tuhan Yang Telah Memberi Kemenangan kepada HambaNya dan Tuhan Yang telah Memberi keperkasaan kepada TenteraNya dan Tuhan Yang telah Membinasakan Tentera Ahzab dengan segala keEsaanNya .

Tiada Tuhan Yang layak disembah melainkan Allah dan Allah adalah Tuhan Yang Maha Agong……….. Allah Tuhan Yang Maha Agong dan kembali kepada Allah segala Kepujian “
.

Justeru itu , marilah kita raikan kemenangan tersebut dengan 1001 keinsafan bahawa kita pada hari ini , jika bermaksud mahu mengulangi kemenangan generasi terdahulu maka mestilah kita juga memiliki standard keupayaan yang serupa .

Sesungguhnya kemenangan menjulang Agama Allah dimata dunia , pula mengatasi ideology dan agama ciptaan manusia bukanlah satu kemenangan mudah , yang dicapai dalam masa yang singkat tanpa melalui tahap pengorbanan yang tinggi dan perjuangan yang getir .

Hari ini kita menyambut dan mengulangi slogan kemenangan , bukan hanya kerana rasa seronok dan gembira dengan kemenangan tersebut tetapi apa yang lebih penting ialah ingin menyemarakkan kembali semangat juang ke arah mendaulatkan syariat Allah swt dan memartabatkan sunnah Rasulillah saw. Sekaligus mengambil iktibar bagaimana persiapan spiritual , mental dan fizikal yang dipersiapkan oleh Rasulullah saw mendepani kekuatan serangan dan propaganda musuh .

الله أكبر .... الله أكبر...... الله أكبر

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati Allah.

Kegembiraan kita menyambut hari lebaran ini janganlah sampai kita lupa , bagaimana keadaan Islam dan umatnya yang kini menghadapi tekanan dan kepungan hebat dari pihak musuh , samada di peringkat antarabangsa mahupun diperingkat nasional . Satu keadaan yang memaksa kita sebagai seorang muslim yang mukmin , bangkit berjuang membela maruah ummah dan berjuang menjulang kalimah Allah swt.

Perlu disedari , bahawa musuh tidak pernah bersimpati terhadap Islam dan umatnya. Inilah reality yang telah didedahkan oleh Allah swt :

لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِيْنَ ءَامَنُوا اْليَهُوْدَ وَ اَّلذِيْنَ أَشْرَكُوْا

Demi sesungguhnya ( engkau wahai Muhammad ) akan dapati manusia yang sangat tinggi semangat permusuhannya terhadap orang – orang beriman ialah orang – orang Yahudi dan mereka yang mempersekutukan Allah swt.

Surah al Maaidah . Ayat : 82

Kita sebagai seorang muslim muttaqin yang telah dididik sebulan di Madrasah Ramadhan guna melahirkan Insan yang komited dan istiqamah dengan amal Islami tentunya tidak mempunyai pilihan yang lain , melainkan kita selayaknya menyahut seruan Rasulullah saw.
[1]

وَ الَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لاَ يُقَاتِلُهُمُ اْليَوْمُ رَجُلٌ فَيَقْتُلُ صَابِرًا مُحْتَسِباً
مُقْبِلاً غَيْرَ مُدْبِرٍ إِلاَّ أَدْخَلَهُ اللهُ الْجَنَّةَ .

“Demi ( Allah ) yang diri Muhammad di dalam gemgamanNya , tidaklah seseorang yang berjuang menentang mereka ( musyrikin ) hari ini lalu ia berjuang penuh kesabaran dan penghayatan serta sedia menghadapi musuh tanpa gentar ( berundur ) melainkan Allah akan memasukkannya ke dalam syurga.”

Muslimin dan Muslimat sekelian .

Adalah salah , jika kita memahami Ramadhan hanyalah sebagai bulan Puasa semata – mata . Sedang Ramadhan juga adalah :

bulan Taqwa yang mendidik jiwa tunduk kepada Allah swt ,
bulan Quran yang memandu manusia mencari redho Allah swt dan
bulan Jihad yang merangsang daya juang menegakkan agama Allah swt.

الله أكبر .... الله أكبر...... الله أكبر

Muslimin dan Muslimat yang dirahmati Allah .

Kini ummat Islam dinodai . Sejarah gemilangnya dipalit arang. Prestasi cemerlangnya dipandang sinis sementara pejuang kedaulatannya pula dicurigai . Ummat Islam menjadi bangsat di atas tanahair sendiri , menjadi hina di hadapan kaum bangsa sendiri dan menjadi lemah dalam jumlah mereka yang ramai . Mereka hilang identiti dan luntur kualiti .

Bukankah kita ummat yang terbaik ?

Firman Allah swt :

كنتم خير أمة أخرجت للناس تأمرون بالمعروف و تنهون عن المنكر و تؤمنون بالله

Maksudnya : Kamu adalah sebaik – baik ummah , dikeluarkan dikalangan manusia . Kamu menegakkan perkara Ma’ruf dan mencegah perkara Mungkar dan kamu beriman kepada Allah swt.

( Surah Aali Imran . Ayat 110 )

Ummat ini tetap menjadi ummat yang terbaik asal sahaja mereka masih komited dengan 3 prinsip
[2] yang dinyatakan oleh Allah di dalam ayat 110 dari surah Aali Imran yang saya bacakan tadi , iaitu :

Ø Menegakkan perkara Makruf
Ø Mencegah perkara Mungkar dan
Ø Beriman kepada Allah swt.

Ummat ini adalah ummat yang terbaik justeru inilah :
[3]

· Ummat yang dilahirkan oleh Allah di atas muka bumi ini sebagai khalifah , untuk menjadi tuan dan pentadbir urusan hidup , kearah sebuah kemakmuran yang abadi dan hakiki .

· Ummat yang mempunyai Kitab suci ( al Quran ) sebagai pedoman dan panduan hala tuju yang bukan sahaja menjanjikan tamaddun yang soleh tetapi juga kehidupan yang dirahmati dan diredhoi oleh Allah swt.
[4]

· Ummat yang diutuskan Rasul ( nabi Muhammad saw. ) sebagai pembimbing dan penunjuk arah yang bukan sahaja menjanjikan kesejahteraan dan kejayaan hidup tetapi juga menghindarkan kemurkaan dan azab ilahi .[5]

· Ummat yang dikurniakan aqal dan nafsu untuk mengendalikan sebuah kehidupan yang normal serta dikurniakan pula agama dan syariat untuk memelihara dan mengawal pengendalian tersebut. ( bukan bertujuan menghalang dan menafikan hak sebuah kehidupan.)

الله أكبر .... الله أكبر...... الله أكبر

Muslimin dan Muslimat yang dihormati sekelian .

Persoalannya , kenapa dan mengapa ummat ini mengalami kemerosotan yang amat parah dan sangat kritikal ? Malah kenapa ummat ini terperangkap dalam kancah yang merosakkan prinsip aqidah mereka , melunturkan nilai akhlak dan moral mereka jua mengheret mereka dalam konflik perasaan dan polemic jiwa yang tidak berkesudahan .

Realiti ini telah memaparkan satu landskap kehidupan ummat yang sangat menghiris dan memilukan perasaan kita yang masih memiliki selembar iman dan secangkir agama ini . Manakan tidak……..

Institusi keluarga porak peranda .

Ibubapa sibuk memburu kemewahan dunia sementara anak terabai tanpa didikan dan asuhan yang sempurna. Hilang kasih sayang , lekang kemesraan dan hancur adab susila . Keluarga sedemikian hanyalah melahirkan anak yang liar tanpa kawalan , isteri durhaka tanpa rasa hormat kepada suami dan ketua keluarga yang tidak bertanggungjawab tanpa rasa bersalah .

Remaja tanpa jati diri .

Dunia mereka hanya dilingkari hiburan dan rakan sebaya yang tidak membantu pertumbuhan jati diri yang berwibawa dan bertaqwa . Masa depan mereka terumbang ambing laksana langkah kaki mereka yang tidak berketentuan . malah ramai yang terjebak dalam dunia maksiat yang keji dan jenayah yang jijik.

Mereka menyumbang kepada peningkatan taraf index jenayah yang menggugat rasa aman dalam Negara .
[6]

Aktiviti maksiat dan Pusat hiburan bercambah .

Ianya bercambah bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan tanpa sebarang sekatan dan kawalan . Sebaliknya dengan rasa bangga , aktiviti dan pusat maksiat ini diperluas tanpa mengira sentiment ummat Islam .
[7] Rentak muziknya menenggelamkan ketinggian suara azan dari menara rumah Allah ( masjid ) dan aksi lincah mereka mengatasi keaktifan seorang pendakwah yang tekun menyebarkan agama .

Program agama dan gerakkerja dakwah difitnah .

Aktiviti amal Islami sering berhadapan dengan fitnah dan terpaksa berhadapan pula dengan pelbagai implikasi yang tidak sedikit , khasnya dari pihak tertentu yang sering memandang perkembangan ini dengan rasa cemburu yang negative .

Fenomena ini hanya melahirkan masyarakat yang jahil dan menjadikan mereka lemas dalam arus deras mungkar dan maksiat yang sukar dikawal dan dibatasi .

Elemen inilah yang menghancurkan peradaban insaniyyah ( kemanusiaan ) dan anasir inilah pula yang menjadikan keadaan ummah mengalami dilemma dalam mencari identity dan kuality diri mereka .

Insafilah , bahawa kejatuhan ummat ini bukan kerana mereka berpegang teguh dengan ajaran agama Islam tetapi kerana hubungan mereka dengan Islam yang kian renggang , penghayatan mereka yang kian luntur , amalan mereka yang kian surut , akhlak mereka yang kian terhakis dan keimanan mereka kepada Allah serta hari akhirat kian malap .

Marilah , kita bergandingan dengan seluruh upaya dan daya yang kita miliki serta mengambil segala ruang dan peluang yang ada untuk mengembalikan semula kegemilangan dan kecemerlangan ummat ini .

Pastinya pula tiada formula dan tiada pilihan yang paling tepat melainkan kita kembali ke pangkuan agama dengan segala penghayatan dan perlaksanaannya. Komited dan istiqamah dengan setiap suruhan dan ajaran Ilahi . Hayatilah Firman Allah swt ini :

لقد خلقنا الإنسان في أحسن تقويم . ثم رددناه أسفل سافلين . إلا الذين ءامنوا و عملوا الصالحات فلهم أجر غير ممنون .
فما يكذبك بعد بالدين . أليس الله بأحكم الحاكمين .

Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk Yang sebaik-baik ciptaan ) dan lengkap sesuai dengan keadaannya). Kemudian (jika ia panjang umur dan menyalahgunakan kelengkapan itu), Kami kembalikan Dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang Yang rendah, Kecuali orang-orang Yang beriman dan beramal soleh, maka mereka beroleh pahala Yang tidak putus-putus. (jika demikian kekuasaanKu), maka apa pula Yang menjadikan Engkau seorang pendusta, (berkata tidak benar) mengenai hari pembalasan, sesudah (ternyata dalil-dalil Yang membuktikan kekuasaanKu mengadakan hari pembalasan) itu? Bukankah Allah (yang demikian kekuasaanNya) seadil-adil Hakim?

( Surah at Tiin : Ayat 4 – 8 )

Muslimin dan Muslimat sekelian .

Agama lah yang mengajar kita supaya membina silaturrahim agar wujud perpaduan yang merentasi kepentingan bangsa dan kaum serta agama dan budaya .

Agama lah yang mendidik kita supaya mentaati ibubapa , menghormati orang yang lebih dewasa dan menyayangi mereka yang lebih muda , agar lahir masyarakat penyayang yang saling hormat menghormati diantara satu sama lain .

Agama lah yang membimbing kita supaya menghindarkan diri dari segala maksiat , mungkar dan jenayah , semoga masyarakat bukan sahaja mendapat redho dan rahmat Ilahi tetapi juga bebas dari kerosakan dan kemusnahan serta hidup dalam keamanan dan kesejahteraan .

Agama lah yang membentuk nilai akhlak dan moral terpuji bagi meletakkan ummat Islam sebagai ummat yang bermartabat dan berdaulat jua bertamaddun dan berkeperibadian tinggi.

Agama lah yang menjana kekuatan spiritual dengan nilai pengabdian diri kepada Allah swt . Kekuatan rohani inilah pula yang mencetuskan rasa takut kepada Allah dan mampu menilai antara syurga dan neraka serta dosa dan pahala .

الله أكبر .... الله أكبر...... الله أكبر

Muslimin dan Muslimat sekelian .

Demi masa depan ummah dan tanahair tercinta ini , malah demi masa depan kita bersama , marilah kita kembali dengan sehayun tangan dan selangkah kaki ke pangkuan agama suci ini, justeru hanya inilah jalan yang lurus , jalan yang membawa kita ke pintu syurga .

و أن هذا صراطى مستقيما فاتبعوه و لا تتبعوا السبل فتفرق بكم عن سبيله
ذلكم وصكم به لعلكم تتقون

Dan Bahawa Sesungguhnya Inilah jalanKu (ugama Islam) Yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya; dan janganlah kamu menurut menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah, Dengan Yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertaqwa.

( Surah al – An a’am : Ayat 153 )

بارك الله لي و لكم في القرآن العظيم و نفعني و إياكم بالآيات و الذكر الحكيم و تقبل مني و منكم تلاوته إنه هو السميع العليم .....


[1] Rujuk kisahnya di dalam Kitab al Jihaadu Fil Islam : Karangan Dr. al Imam Abdul Halim Mahmud , di bawah tajuk : دور الإيمان في المعركة . M/surat : 47 . Terbitan Darul Ma’arif Qaherah .

[2] Prinsip tersebut ialah : Menegakkan perkara ma’ruf ( syariat ) , Mencegah perkara Mungkar , Beriman kepada Allah swt.

[3] Sila rujuk Tafsir Al Munir Juzuk ke 4 . M/s 40 .

[4] Firman Allah swt .و نزلنا عليك الكتاب تبيانا لكل شئ و هدى و رحمة و بشرى للمسلمين dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran guna menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk, serta membawa rahmat dan berita Yang mengembirakan, bagi orang-orang Islam. ( Surah an – Nahl : Ayat 89 )

[5] Firman Allah swt. و لقد بعثنا في كل أمة رسولا أن اعبدوا الله و اجتنبوا الطاغوت فمنهم من هدى الله و منهم من حقت عليه الضلالة

Dan Sesungguhnya Kami telah mengutus Dalam kalangan tiap-tiap umat seorang Rasul (dengan memerintahkannya menyeru mereka): "Hendaklah kamu menyembah Allah dan jauhilah Taghut". maka di antara mereka (yang menerima seruan Rasul itu), ada Yang diberi hidayah petunjuk oIeh Allah dan ada pula Yang berhak ditimpa kesesatan.

( Surah an – Nahl : Ayat 36 )

[6] 156 , 455 kes jenayah berakhir tahun 2004 berbanding hanya 70 , 823 kes jenayah pada tahu 1980 . ( Laporan Harian Metro : 24 September 2005 .)

[7] Menteri Pelancungan Tengku Adnan Mansur telah mencadangkan agar Pusat hiburan di Bandar – Bandar tumpuan pelancung melanjutkan tempoh operasi hingga jam 5 am.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

جزاك الله

6:03 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Alhamdulillah. khutbah yg baik . org mcm nih Lah karim nak lawan . cermin diri dulu pok Lah. Awak ni kalut sungguh laaa

3:24 AM

 
Anonymous Anonymous said...

cantik sangat lah saf kepimpinan sendiri yang bergaduh. Kau orang berdua nih baik tok sah banyak cakap tapi banyak amal direct dgn Allah. Tok sah nak kejar famous kat dunia laa,nanti nyesal kemudian

1:04 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hancur Pas kerana PKR.Kesian benor gerakan islam masa kini. Tak dak kualiti lansung. Apa boleh buat,inilah akibat bila byk cakap pada bikin. Hubungan dgn Allah kuren....

1:07 PM

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home