" Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini "

Friday, March 10, 2006

MUSAFIR SEORANG PEJUANG

Seminggu yang lalu , beberapa orang sahabat dari Jamaah Tabligh datang ke rumah saya mengajak saya ke surau untuk menyertai program yang di atur oleh Jamaah Tabligh di Surau tersebut . ( di Balok )

Saya tidak berkesempatan untuk menerima atau menolak pelawaan mereka kerana ianya berlaku begitu pantas , sedang permintaan saya agar mereka terlebih dahulu masuk ke rumah untuk berbincang dan berbual dengan lebih mesra di tolak oleh mereka .

Sedetik peristiwa itu , mengingatkan saya kepada kenangan silam , lebih sepuluh tahun yang lalu , apabila beberapa orang rakan dari Jamaah Tabligh beria - ia benar mengajak saya "keluar" selama 40 hari bagi menyempurnakan iman dan amal .

Masa tu , saya berada di Rumah 10 , berhampiran Jame' Musa di Hayyu Sabie' Qaherah Mesir .

Saya mempersilakan rombongan mereka masuk dan kami berbual mesra . Seorang dari mereka ( ketua rombongan ) memujuk saya agar saya keluar bersama mereka selama 40 hari . Mereka berhujjah , bahawa orang seperti saya perlu kepada keluar untuk memantapkan iman dan amal agar ia selaras dengan ilmu yang telah dimiliki .

Pada waktu itu , saya agak keberatan untuk memenuhi permintaan mereka kerana saya terpaksa berhadapan dengan peperiksaan 3 atau 4 bulan berikutnya .

Akhirnya saya menjawab : " Akhi ! , sebenarnya saya telah keluar selama 4 tahun dan sehingga kini saya belum lagi pulang ke rumah ( tanahair )"

Mereka terdiam mendengar jawapan saya . Saya pun tak pasti apa yang mereka fikirkan pada masa itu , tetapi apa yang pasti mereka tergesa - gesa memohon izin untuk keluar meninggalkan saya . Saya menghantar mereka ke muka pintu rumah dengan tersenyum menyaksikan gelagat mereka .

Saya bukan lah baru dengan Jamaah Tabligh . Saya pernah "keluar" bersama Jamaah Tabligh selama 30 hari di Syria pada tahun 1991 yang lalu .Dalam rombongan kami waktu itu , hanyalah 2 orang berbangsa melayu , saya dan Sdr. Zulkifli bin Ahmad dari Perak ( adik Ust. Jamaludin bin Ahmad ) .

Tetapi Jamaah Tabligh yang saya sertai itu adalah satu jamaah yang sangat berlainan dengan pendekatan atau penampilan Jamaah Tabligh di Malaysia . Berbeza pada bayan mereka dan berbeza pula sikap mereka terhadap isu yang dialami oleh ummat Islam seluruh dunia .

Apa yang boleh saya jelaskan disini tanpa bermaksud untuk merendahkan rakan - rakan Tabligh di negara ini ialah , pendekatan dan penampilan aktiviti , fikrah dan ilmu Jemaah Tabligh di negara - negara Arab lebih syumul dan komprehensif.

Bayan mereka turut menyentuh isu jihad dan penglibatan ummat Islam di pentas politik dunia guna mengangkat martabat ummah .Malah kitab atau buku rujukan bayan mereka tidak terhenti dengan kitab Fadhail Maulana Zakaria , tetapi lebih kepada kitab dan buku - buku Haraki seperti Said Hawwa dll untuk menggerakkan hati ummat Islam yang pada waktu itu hanya memikirkan soal solat , puasa , haji dan zakat bersama fadhilat dan hikmahnya tanpa mereka memperduli bagaimana perancangan Yahudi dan barat menghancurkan akhlak , fikrah dan aqidah ummah.

Mendengar bayan mereka , bukan sahaja hati insaf untuk memperbanyakkan amal ibadah , tetapi menyedari tanggungjawab perjuangan yang perlu dilakukan oleh setiap muslim bagi membebaskan ummah dan tanahair dari cengkaman pengaruh barat dan zionis .

Sebenarnya , bayan mereka telah menjadikan saya memilih untuk memberi intima' kepada Parti Islam se Malaysia PAS , meneruskan cita - cita perjuangan menegakkan Syariat Allah di atas muka bumi ini amnya dan di negara ini khasnya .

Apa yang menarik , penglibatan saya dengan PAS menjadikan saya lebih banyak "keluar" . Alhamdulillah , dengan "keluar" ini , bukan sahaja saya menyebarkan ilmu tetapi banyak juga saya mempelajari ilmu - ilmu baru samaada secara langsung atau tidak langsung .

Malah setiap kali saya keluar , semangat dan daya juang saya bagaikan di charge untuk lebih bertenaga mendepani cabaran dan menyerap tekanan yang dihadapkan kepada saya dan perjuangan ini .

Keluar ke medan , guna membawa mesej perjuangan Islam yang suci ini , kekadang memakan masa 3 hingga 4 hari . Kekadang pula sampai berminggu . Malah kereta saya adalah rumah no . 1 saya . Tak banyak masa saya di rumah . Rumah saya tak ubah seperti rumah persinggahan atau rumah kedua.

Isteri saya bagaikan isteri no . 2 yang di"madu"kan dengan perjuangan ini . Demikian anak - anak , mereka hanya sempat menemui walid mereka di hujung - hujung bulan atau minggu . Itupun kalau tiada program rasmi Parti pada waktu tersebut . Bukan tak sayang , bukan tak cinta .....tetapi cinta dan sayang saya kepada Jamaah dan perjuangan ini telah mendahului mereka.

Namun alhamdulillah , mereka sangat memahami saya dan perjuangan ini , keadaan penuh dengan tabiat dan sunnah yang memerlukan kami berkorban .

Inilah yang saya nak ucapkan pada rakan Tabligh yang datang ke rumah saya minggu lalu . Bahawa saya tidak bermaksud untuk tidak bersama dengan mereka di surau pada malam itu , tetapi saya juga sedang keluar dan selalu keluar malah , insyaallah akan senantiasa keluar. Tetapi malang , ianya berlalu pantas dan mereka pula enggan memenuhi permintaan saya agar masuk ke rumah terlebih sebagai tetamu yang diraikan .

Hari ini saya keluar lagi untuk menyampaikan kuliah Maghrib ( bayan ) di Surau Kg. Lindungan Petaling Jaya Selatan .

Malam ni , saya bermalam di Pejabat Dewan Pemuda PAS Pusat ( inilah hotel kegemaran saya sejak dulu , sehingga saya berhak dan diberi kebenaran memiliki kunci pendua pejabat ini selain staf dan anggota Dewan Harian DPPP )

Esok , saya masih dalam " keluar" , dimana saya dijadualkan berkhutbah di Masjid Taiyyibin Selayang sebelum saya dan rakan - rakan keluar beramai - ramai ke Medan KLCC untuk mebantah kenaikan harga minyak .

Saya tak pasti apakah sahabat sahabat Tabligh menerima/merestui keluar seperti ini ( DEMOntrasi ).

Malam esok , saya akan menyampaikan kuliah di Selayang . ( saya tak pasti apakah nama surau berkenaan , kerana ianya diuruskan oleh seorang sahabat yang akan datang mengambil saya di Tmn Melewar. )

Lusa , saya masih keluar untuk bersama sahabat EXCO DPPP bermesyuarat bulanannya dan hari Ahad , seharian pula kita akan bersama dalam Ijtima' Nuqaba' yang dianjurkan oleh Lajnah Tarbiyyah DPPP , sementara saya bertanggungjawab penuh terhadap program tersebut sebagai Pengerusi Lajnah .

Hari Isnin , saya akan keluar ke Cairo bersama sahabat - sahabat . Jangka balik pada 18 March nanti .

Isteri saya sempat menyebut kepada anak - anak kami sewaktu menghantar saya ke kereta tengahari tadi : " Cuti sekolah 9 hari ini , akan kita lalui tanpa walid di sisi....." Anak - anak semua tunduk ke Lantai , sementara saya terpaksa mendongak ke langit untuk menyeka air mata agar tidak mengalir dihadapan mereka, justeru saya terpaksa keluar . Sabarlah sayangku ...

Saya berharap , agar keluar saya ini , juga menambah iman dan amal . Amin ya Rabbal a'lamin .

78 Comments:

Anonymous Hydrocodone said...

UuRsIa The best blog you have!

11:51 AM

 
Anonymous greene hazel insurance said...

eeNqUF Good job!

1:19 AM

 
Anonymous ama tours said...

Please write anything else!

2:13 AM

 
Anonymous fioricet controlled substance said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

3:00 AM

 
Anonymous does celebrex thin your blood said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

3:53 AM

 
Anonymous government loans said...

Magnific!

4:58 AM

 
Anonymous  said...

Please write anything else!

6:30 PM

 
Anonymous mixing valium with xanax said...

Please write anything else!

11:08 PM

 
Anonymous 150 tramadol said...

Thanks to author.

12:10 AM

 
Anonymous buy vicodin cod said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

1:13 AM

 
Anonymous no prescription required phentermine said...

Nice Article.

2:02 AM

 
Anonymous JohnBraun said...

EvlaFi write more, thanks.

4:10 PM

 
Anonymous contact sex people said...

Nice Article.

11:39 AM

 
Anonymous drunken teen sex said...

Nice Article.

12:14 PM

 
Anonymous animal hentai sex said...

Wonderful blog.

2:06 PM

 
Anonymous language en sex said...

Hello all!

2:39 PM

 
Anonymous double vaginal double anal said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

3:15 PM

 
Anonymous sex abuse stories said...

Nice Article.

3:44 PM

 
Anonymous ejaculation female sex said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

4:13 PM

 
Anonymous pain with sex said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

4:46 PM

 
Anonymous bart sex milhouse said...

Please write anything else!

5:18 PM

 
Anonymous bathroom sex positions said...

Nice Article.

5:58 PM

 
Anonymous craigslist albuquerque sex said...

Good job!

6:41 PM

 
Anonymous hot sister sex said...

Thanks to author.

7:16 PM

 
Anonymous preparing anal sex said...

Good job!

7:45 PM

 
Anonymous mama fat sex said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

8:18 PM

 
Anonymous nude sex proceeding said...

Oops. My brain just hit a bad sector.

8:57 PM

 
Anonymous doctor doing sex said...

If ignorance is bliss, you must be orgasmic.

9:30 PM

 
Anonymous free online adult porn stream tv ch said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

9:57 PM

 
Anonymous brendan reals sex said...

Thanks to author.

10:26 PM

 
Anonymous brendan reals sex said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

11:02 PM

 
Anonymous african zoo sex said...

Hello all!

11:34 PM

 
Anonymous japanese sex comic said...

All generalizations are false, including this one.

12:07 AM

 
Anonymous hydrocodone apap online said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

12:38 AM

 
Anonymous cialis class action suit said...

Change is inevitable, except from a vending machine.

1:10 AM

 
Anonymous generic ultram said...

The gene pool could use a little chlorine.

1:41 AM

 
Anonymous japanese sex machine said...

When there's a will, I want to be in it.

2:21 AM

 
Anonymous best sex wine said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

3:04 AM

 
Anonymous giraffes having sex said...

When there's a will, I want to be in it.

3:42 AM

 
Anonymous arabic sex gallery said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

4:14 AM

 
Anonymous ametuer sex vedeos said...

Energizer Bunny Arrested! Charged with battery.

4:49 AM

 
Anonymous sex building women said...

When there's a will, I want to be in it.

5:19 AM

 
Anonymous deck sex drink said...

Magnific!

5:44 AM

 
Anonymous oral anime sex said...

Clap on! , Clap off! clap@#&$NO CARRIER

6:12 AM

 
Anonymous cocaine and the im said...

Ever notice how fast Windows runs? Neither did I.

6:43 AM

 
Anonymous name said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

7:11 AM

 
Anonymous florida porn law said...

Friends help you move. Real friends help you move bodies.

7:51 AM

 
Anonymous teen teen porn model said...

Give me ambiguity or give me something else.

8:20 AM

 
Anonymous amutear porn said...

If ignorance is bliss, you must be orgasmic.

9:01 AM

 
Anonymous lesbian sex videos said...

C++ should have been called B

9:31 AM

 
Anonymous asian young sex said...

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

10:01 AM

 
Anonymous gangbangers porn said...

Hello all!

10:33 AM

 
Anonymous chuck conner porn said...

Change is inevitable, except from a vending machine.

11:11 AM

 
Anonymous hailey paige porn pics said...

Wonderful blog.

11:56 AM

 
Anonymous anal sex disease said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

12:32 PM

 
Anonymous french sex teen said...

When there's a will, I want to be in it.

1:08 PM

 
Anonymous porn star pebbles mpeg movies said...

Build a watch in 179 easy steps - by C. Forsberg.

1:49 PM

 
Anonymous health class sex said...

Wonderful blog.

2:18 PM

 
Anonymous imitrex monologue said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

2:55 PM

 
Anonymous celebs naked sex said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

3:39 PM

 
Anonymous pink instinct sex said...

The gene pool could use a little chlorine.

4:21 PM

 
Anonymous britsh sex contacts said...

All generalizations are false, including this one.

5:11 PM

 
Anonymous casual sex risks said...

When there's a will, I want to be in it.

5:54 PM

 
Anonymous forced school sex said...

Suicidal twin kills sister by mistake!

6:33 PM

 
Anonymous huge pussy lips cunt shot porn said...

Nice Article.

7:17 PM

 
Anonymous insest sex sorties said...

A flashlight is a case for holding dead batteries.

8:15 PM

 
Anonymous vintage porn stars said...

Hello all!

9:03 PM

 
Anonymous jock sex porn said...

Lottery: A tax on people who are bad at math.

9:49 PM

 
Anonymous pokemon sex flash said...

I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.

10:28 PM

 
Anonymous bart porn said...

640K ought to be enough for anybody. - Bill Gates 81

11:06 PM

 
Anonymous knockout drugs sex said...

C++ should have been called B

11:44 PM

 
Anonymous black and white lesbian porn said...

Oops. My brain just hit a bad sector.

12:16 AM

 
Anonymous masturbation guide anal play said...

Hello all!

1:00 AM

 
Anonymous party sex vids said...

If ignorance is bliss, you must be orgasmic.

1:44 AM

 
Anonymous phentermine doctor columbus ohio said...

Nice Article.

2:24 AM

 
Anonymous phentermine taiwan said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

3:16 AM

 
Anonymous fake and phentermine said...

What is a free gift ? Aren't all gifts free?

4:04 AM

 
Anonymous india pleasure sex said...

The gene pool could use a little chlorine.

4:41 AM

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home