" Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini "

Friday, October 24, 2008

HUKUM MENYAMBUT DEPAVALI

Dipindah masuk dari : http://asyrafaziz.blogspot.com

Tengahari tadi,ketika dalam perjalanan dari kolej(IIC) ke rumah, saya terpandangsatu 'Banner' yang menunjukkan Ucapan depevaali dari 3 parti yang menjadi pilihan rakyat malaysia pada pilihanraya baru-baru ini.

Terdetik di dalam hati adakah perayaan depavaali tahun 2008 akan menjadi perayaan yang 'super' meriah?bukankah kaum India yang telah menyumbang kemenangan ketiga-tiga parti sehingga parti Islam dapat menang dengan majoriti yang sangat besar di kawasan kaum tersebut.

Persoalannya adakah kita di benarkan oleh agama yang mulia ini untuk saling betukar-tukar ucapan selamat dan saling bertukar hadiah kepada non-muslim ketika perayaan mereka?Sebelum itu elok kita mengetahui erti perayaan Depavali kepada kaum india, Jadi,mari kita lihat secara ringkas penjelasannya:

Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November. Oleh kerana namanya Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya dan lampu oleh penganut Hindu. Asal usul perayaan ini adalah berkaitan dengan pertembungan antara Dewa Rama dengan Ravana, dimana kemenangan berpihak pada Dewa Rama, yang akhirnya berjaya merampas Sita dari Ravana yang jahat.

Selain itu terdapat juga pelbagai cerita lain yang berkaitan dengan perayaan ini, seperti pergaduhan antara Dewa Krishna dengan Syaitan Asura- yang dimenangi oleh pihak baik lantas dirayakan dengan pelita dan lampu-lampu.


penganut Hindu menyambut Deepavali kerana banyak sebab dan paling utama mengikut kepercayaan mereka ialah bagi memperingati kemenangan Dewa Krishna menentang Nargasura, yang merupakan kejayaan kebaikan mengalahkan kejahatan.


Dari penyataan diatas, jelas kepada kita perayaan Deepavali menurut agama Islam adalah perayaan yang syirik dan amat ditegah oleh Islam untuk umat islam untuk menyambutnya. ALLAH berfirman :

Janganlah kamu mempersekutukan Allah, sesungguhnya mempersekutukan (Allah) adalah benar-benar kezaliman yang besar.”

(Luqman, 31: 13)

dan umat Islam WAJIB kembali kepada Islam dan bukan hanya bertaqlid kepada mereka yang mengaku muslim tetapi hadir sahaja hari perayaan orang kafir malah mereka lah yang pertama 'wish' dan mengucap selamat terhadap perayaan gologan kafir yang jelas syirik . Allah mengingat kita supaya tidak mengikut sesuatu tanpa pengetahuan yang benar

“Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya.”

(al-Isra’, 17: 36)

Jawapan dari soalan yang saya lontarkan sebentar tadi adalah kita sangat di larang daripada menyambut perayaan keagamaan kaum lain kerana perbuatan tersebut boleh membawa syirik kepada Allah.Semoga Allah menjauhkan kita.

BAGAIMANA CARA TERBAIK MEMBALAS UCAPAN DARI NON MUSLIM

Mungkin di kalangan kita akan menerima ucapan selamat depavali daripada kawan-kawan yang beragama hindu, jadi bagaimana kita hendak membalas ucapan tersebut?

Yang sebaiknya adalah membalas ucapan mereka dengan ucapan yang baik disisi syariat “Semoga Allah menunjukkan jalan yang benar.” Atau “Semoga awak mendapat hidayah.” Atau cukuplah dengan ucapan, “terima kasih”.

Perlu diingat ucapan itu mesti bukannya keredhaan kita terhadap kesyirikan mereka tapi hanya meraikan ucapan mereka dan dalam masa ia lebih menjaga hati non muslim daripada terasa hati sekiranya kita membisu tanpa membalas ucapan mereka.

FATWA PARA ULAMA

Imam as-Suyuti: Sesungguhnya Saidina Umar al-Khattab telah mensyaratkan ke atas mereka (kafir zimmi) agar tidak menzahirkan perayaan mereka di negeri-negeri umat Islam. Apabila mereka ditegah daripada menzahirkan, maka bagaimana pula seorang Muslim itu melakukannya? Tindakan tersebut adalah sebahagian dari tindakan yang boleh menguatkan ketamakan hati mereka utk menzahirkan perayaan mereka".

(As-Suyuti, Al-Amru bi at-Tiba' wa an.Nahy 'an al-Ibtida', hlm. 150.)

Fatwa Kerajaan Arab Saudi (Lajnah Daimah Lil Buhuts al-Ilmiyyah wal Ifta`) yang diketuai oleh Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah Ali Syaikh menyatakan dengan tegas:

“Dilarang bagi umat Islam untuk mengucapkan selamat atas hari raya orang kafir, karena ini menunjukkan sikap rela terhadapnya di samping memberikan rasa gembira di hati mereka.”

Dari Eropa, anggota Dewan Penelitian dan Fatwa Eropa
(Al-Majlis Al-Urubi li Al-Buhuts wa Al-Ifta`),

Dr. Muhammad Fuad Al-Barrazy, dengan tegas berkata:

"Saya tidak membolehkan untuk memberikan ucapan selamat hari raya kepada mereka (pemeluk agama lain), juga tidak membenarkan untuk saling bertukar hadiah dalam kaitan itu (bagi tujuan meraikan)”.

163 Comments:

Blogger . said...

ustaz, design baru ini lebih menarik dan mudah dibaca. teruskanlah perjuangan.

9:09 AM

 
Blogger Nasrudin bin Hassan at Tantawi said...

Assalamualaikum

Sdr Nobisha ( teringat saya kat kawan jepun saya yg nama Nobita :) )

Alhamdulillah , saya link kan blog sdr dibawah kumpulan rakan - rakan blogger dlm blog saya .

Terima kasih . Saya juga selalu ke blog sdr. ikatan persaudaraan kita terjalin di persada maya . ( cyber )

9:33 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Biasanya ana senyap saja tapi kalau ada terserempak dgn kawan2 non muslim ana cuma ucap selamat bercuti sempena cuti umum yg diberi.

11:53 AM

 
Anonymous Anonymous said...

SEMPITNYA OTAK YANG MENULIS BLOG INI, KESIAN

1:25 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum .

Tidak perlu sempit menyempitkan pihak lain . kita berhujjah , kalau tak setju dgn hujjah org lain , kemukakan hujjah kita .

KIta lihat mana yg lebih arjah dan kita pakai yang lebih arjah .

Tantawi bawa satu artikel dari blog asyraf yang memuatkan beberapa hujjah . saya dok nanti kalau ada hujjah lain yang kata tak boleh turut meraikan devapali .

Dulu kita riuh marah kat UMNO buat Deparaya dalam tv dan macam - macam , laa ni , bila dah nampak ada org india sokong kita , kita pun sama nak kata halal balik.

nanti org kata kita nih tak dak pendirian .

Bagi saya laa kan , setara org tak dak ilmu mcm saya nih . Saya dok dengar tok tok guru dok bersyarah lama dah dulu nih , kalo yg budaya boleh kita rai mcm tarian naga , kompang india dan lain2 tapi perayaan agama , itu kena masing masing laah

Saya dok ingat org india pun pelik pasai apa org islam mai dok sambut jugak perayaan depa , ni perayaan agama , org islam nak masuk Hindu pulak dah ka ?

Kalo kita ucap selamat depa sambut depavali makna kata kita kata depa selamat mengadakan syirik . Lagu tu kira otak sempit kaa ?

Kalau setakat nak bagi hadiah , nak buat hubungan baik supaya wujud perpaduan , saya rasa kita boleh buat hari lain .

Atau saya cadang kita creat satu perayaan yg tak dak kena mengena dengan aidil fitri atau devapali . Mungkin namanya perayaan perpaduan . ambik persetujuan satu hari dan jadikan dia program tahunan . cth kat kita ambik 16 sept .

Maka setiap 16 sept setiap tahun ita sama sama saling bertukaq hadiah , berucap selamat perpaduan dll , bertukar kuih , bakaq lemang ka apa , putu mayam maruku ka apa , kta buat setiap 16 sept .

tak dak unsur agama , jadikan ia budaya . ni cadangan aku lah , ntah praktikal ka dak , Anwar Ibrahim mungkin faham maksud aku

2:39 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Salam,

Setuju dengan cadangan rai sama-sama Hari Perpaduan. Bila tiba perayaan kawan-kawan rapat yg beragama lain, hati sayu mengenangkan mereka belum dapat hidayah. Tempat kerja saya ramai yang bukan Muslim. Selalu nasihatkan mereka dan x redha mereka makan & minum benda-benda haram seperti babi dan minuman keras. Bila mereka seronok nak sambut raya mereka akhirnya saya ucap saja Selamat Bercuti. Kalau mereka hairan saya terangkan kenapa saya x mahu ucap Happy Wesak/Deepavali etc.

Noor

5:22 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Anonymous 1:25 PM

BAIK SEMPIT OTAK DARI SEMPIT KUBUR

5:35 PM

 
Anonymous Anonymous said...

ana harap ustaz bacalah juga pandangan Dr. Yusuf al-Qaradawi dan syeikh Mustafa Zarqa'....saya rasa tak adil kalau ulasan mereka diabaikan....

11:42 PM

 
Anonymous Anonymous said...

ULAMA-ULAMA SELEPAS KEJATUHAN KHILAFAH BANYAK MENYIMPANG TERUTAMANYA KALAU SALAFI, JAGA-JAGA SIKIT

9:43 PM

 
Anonymous Anonymous said...

ULAMA-ULAMA SELEPAS KEJATUHAN KHILAFAH BANYAK MENYIMPANG TERUTAMANYA KALAU SALAFI, JAGA-JAGA SIKIT

9:43 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Salam. minta ustaz tlg kome atau beri pendapat ttg fatwa ni. Sekadar untuk pengetahuan mengenai situasi sosio-msykt kita di MalaysiaFatwa Dr. Yusuf Al-Qaradawi:
Maka kami sebagai pemeluk Islam, agama kami tidak melarang kami untuk untuk memberikan tahni’ah kepada non muslim warga negara kami atau tetangga kami dalam hari besar agama mereka. Bahkan perbuatan ini termasuk ke dalam kategori al-birr (perbuatan yang baik). Sebagaimana firman Allah SWT: Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang-orang yang tiada memerangimu karena agama dan tidak mengusir kamu dari negerimu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil. (QS. Al-Mumtahanah ayat8)
Fatwa Dr. Mustafa Ahmad Zarqa:
Di dalam bank fatwa situs Islamonline.com, Dr. Mustafa Ahmad Zarqa’, menyatakan bahwa tidak ada dalil yang secara tegas melarang seorang muslim mengucapkan tahniah kepada orang kafir.
Dr. Abdussattar Fathullah Said, Dr. Ahmad Zarqa dan Prof. Quraish Shibab pun berfatwa hal yang serupa.

Akmal Perak

10:11 PM

 
Blogger asyraf mujahid al-zarqawi said...

kepada mereka yang mmemilih untuk berpegang pada pendapat yang membenarkan ucapan TAHNIAH dalam upacara keagamaan kaum bukan islam,saya ingin nyata satu shj "lau kaana khairan lasabaqununa ilaihi" ('Kalau sekiranya perbuatan itu baik tentulah para sahabat telah mendahului kita')soalanya adakah ketika dizaman sahabat tiada penganut kristian dan yahudi dan pernah kah diriwatkan walaupun satu athar yang menyatakan sahabt2 rasullah wish kpd penganut bukan ISLAM di hari perayaan mereka?sudah tentunya jwapanya tiada..

syirik tetap syirik..tiada perhormatan kepada hindu n cina diatas perayaan agama mereka tapi kita di suruh oleh ALLAH untuk berdakwah dan berbuat baik kpd mreka yg bukan ISLAM yg mesti berdasar AQ dan SUNNAHbuka dari akal-akalan kita yang lemah.

pendapat manusia boleh ditolak tapi kata ALLAH dan RASULLAH tidak dapat tidak 'SAMI'NA WA ATO' NA

sekian

1:59 AM

 
Blogger asyraf mujahid al-zarqawi said...

pembetulan : bukan lasabaqununa tapi lasabaquuna.

maaf diatas typo error yg saya lakukan

2:02 AM

 
Anonymous Anonymous said...

masalah tahniah ni kita serahkan lah pada ulama utk selesaikan...kita yg kerdil ni walaupun ada ilmu sedikit sebanyak tapi jgn sampai lebih sudu dari kuah (kenalilah batasan ilmu kat diri tu)..dan bila ada khilaf dikalangan ulama maka berlapang dadalah dengan sesiapa yang berpegang kepada mana2 pandangan kerana mereka bersatu pada tidak memuliakan dan menganggap agama yg lain daripada Islam itu benar dan suci sama seperti Islam.

p/s pelik tgk org msia ni yg ilmu tak setara mana (bahasa arab pun tak lepas) tapi nak bincang seolah2 mujahid besar dan menyalahkan pandangan org lain

8:22 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Wa setuju dgn lu wahai perantau, ilmu baru secebis dah syok sendiri. Lansung tak menghormati pandangan orang yg terkenal berwibawa. Kalau tak menghormati pandangan orang macam aku nih, memang patut pun...jangan pukoi rata beb!... Basa mengaji tak abih

zamri

11:00 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Ilmu Khoomeinie lagi tinggi. Tetapi sesat. Jangan mudah membesar-besarkan manusia tanpa alasan yang kukuh. Kalau setakat 1 - 2 kerat 'ulama' yang menghalalkan yang haram berbanding dengan amalan ummat selama 13 abad berbeda maka yang lebih kuat ialah 'ulama' tu tak betul walau apa pun dia punya nama. Banyak Ulama sekarang nie lebih bersifat defensif dan sudah tidak mengenali hakikat sebenar. Jika kita tetap menegakkan dakwah terhadap bukan Islam maka dengan otomatik kita tidak akan memberi penghormatan dengan mengucapkan kesejahteraan kepada hari kebesaran agama orang kafir. Dan orang kafir tu pun sedar kerana kita benci kepada kekafirannya. Kalau ulamak tu melihat dari perspektif ini, tak kan timbul fatwa songsang tu. Masalahnya dia sendiri pun dah tak melaksanakan kerja dakwah orang kafir.

10:39 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Betul ulamak macam nie lah yang lebih sudu dari kuah. Berabad-abad orang pegang cara lain datang dia buat pegagan lain pule.. Buat konfuse je..

10:48 PM

 
Anonymous Anonymous said...

mcm ni la org msia mcmana islam nak maju..bila kita sebut serah pada ulama dilihatnya pada 1-2 kerat (mungkin setakat dia tahu kot) padahal ramai ulama dan mulalah lepas tu kiaskan dgn keilmuan khomeni la pulak...dan melihat pada 13 abad punya amalan pulak sedangkan tahu ke yg menjadi titik perbincangan dan ijtihad yg ulama gunakan? Sbb tu perkara seperti ni perlu dibawa ke persidangan sesama ulama dan bahas secara detail dan lihat apa keputusannya dan jika ada perbezaan maka berlapang la dada dan cari titik pertemuan dan kesatuan...jgn la kita yang bukan setakat lebih sudu dari kuah malah lebih dari periuk dengan batasan ilmu yang kerdil

p/s sekadar nak pesan bagi setiap masalah yang ada perbezaan pandangan di kalangan ulama cuba juga lihat titik pertemuan dan kesatuan dan kalau agak kail panjang sejengkal janganlah lautan hendak diduga,kenali batasan diri dan homati ulama penting..kalau tak puas hati sangat pun mampukah anda berijtihad sendiri!!

7:23 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Ulamak mana zaman ni yang mempunyai lautan ilmu yang boleh menduga ilmu sebagai mana ulamak-ulamak dahulu. Sekarang yang tinggal adalah ulamak kemajuan je. Ijtihad ?. Orang berijtihad bila dah betul-betul mendalami agama dan hal. Ini hal pun tak jelas. Confuse... Macam nak berijtihad ?. Ini ijtihad macam Syiah di Qom tu berijtihad kot. Lebih kurang sama.

Kena belajar lebih lagi. Ulamak ada dua jenis tu Ulamak yang Hak & Ulama Sesat. Sebelum ambil ilmu kena cek betul-betul.

2:33 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Ya lah.. macam-mana kita nak seorang tu ulamak ? Tu belum lagi ulamak hak dengan ulamak sesat. Ada tak ulamaboleh tolong jawap

2:44 PM

 
Blogger Nama: Khairul Azmi Ismail Al-Muqry said...

Boleh rujuk nukilan ana berkaitan masalan ini dlm www.al-muqry.blogspot.com

2:50 PM

 
Anonymous Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]pro discount software, [url=http://firgonbares.net/]autocad drawing[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] adobe multimedia software to buy 2.0 software
Mac FileMaker [url=http://firgonbares.net/]adobe acrobat pro 9 serial[/url] key cho acdsee pro
[url=http://firgonbares.net/]discount software for you review[/url] store register software
[url=http://firgonbares.net/]ms office password recovery software[/url] 7 Mac
free purchase management software [url=http://firgonbares.net/]make windows 98 look like vista[/b]

1:01 PM

 
Anonymous Anonymous said...

hi

can anyone help me
i have tried for over a week now to get a loan,i have very bad credit history mainly due to a failed marrage ,i have had all the usual ,wh loans,advantage loans ,yes loans ,get in touch and promise a [url=http://www.usainstantpayday.com]bad credit loans[/url] on paying the brokerage fee,i am reluctant due to reviews on the net and i have been stung before by a company called wentorth finance ,and never got the loan of the 50 pound fee back,
i have had an offer from flm but need a gaurantor which isnt really an option either .
i wondered if anyone had any loan companys that considered bad credit ,but loaned direct without these numerous sites with different alias but mainly did same thing pay us and we will get u loan (maybe)senario
has anyone also heard of a company called fresh loans they have they sent me details out but the may be a charge but not always ,i suspect she didnt want to tell me there was a charge

thanks
eduloutenella

10:49 AM

 
Anonymous Anonymous said...

loved las vegas? split the all clever to [url=http://www.casinolasvegass.com]casino[/url] las vegas at www.casinolasvegass.com with beyond 75 sympathetic unpleasing conducive to [url=http://www.casinolasvegass.com]online casino[/url] games like slots, roulette, baccarat, craps and more and support improbable remaining upwards licit notes with our $400 untied of commission bonus.
we oblige unbroken forth twice games then the superannuated online [url=http://www.place-a-bet.net/]casino[/url] www.place-a-bet.net!

3:23 PM

 
Anonymous Anonymous said...

[color=#3acc00]Hello

With the increasing popularity of myspace poker chips as a virtual currency in facebook texas holdem poker many hackers have engaged themselves, who try their best to trick unsuspecting players out of their hard earned yahoo poker chips. All over the internet forums are littered with posts by innocent people who have had their poker chips stolen. Nothing is as sorry state as logging to Facebook or MySpace to play a few hands of poker only to find that someone has already been in your account and your poker chips are gone.[/color]

[url=http://www.chipshut.com][img]http://www.chipshut.com/img/facebook-poker-chips-hut.jpg[/img][/url]

[color=#3acc00]Keep these basic things in mind to protect your facebook poker chips:

Never give your password to a stranger: Trust is a delicate thing that takes a long time to build but only second to destroy. You may meet a sexy girl in poker room and you are friends with him/her. He/she will keep interacting with you days before playing her trick. So be carefull enough to protect your login credentials to yourself, else this may lead to disaster.

Be careful about what you download: Professional online gamers are looking for cheats or hacks for the games they play in order to give them an advantage on their opponents. Poker is no different and there are plenty of websites on the internet having facebook poker cheats and hacks for those brave enough to download and install them. But many of these so called facebook poker cheats have viruses or trojan programs. The moment you install any of these your computer is at the risk of attacks by the creator of the program. He can then have access to vital information that you access from your computer. Leaving your facebook poker account at risk of been hacked. If you never downloaded any of these programs then you’re probably safe, and if you have then you should run a spyware detection program. The best move will be for get your computer formatted to avoid any loop holes.

Phishing Links: This way of hacking has been thee for quite sometime now. Phishers send legitimate and official looking emails to your inbox. When you open them you are asked to click on the link and login in order to save your account or win free facebook poker chips, but in reality you are logging into a fake site that sends your information off to the theif who made it. Before you find it out, its too late to react and they would have already broken into your account and emptied it of any facebook poker chips that you may have.

YouTube scams: If you do a search on youtube for facebook poker cheats, zynga poker hacks, or free facebook poker chips you’ll find hundreds of videos on the topic. More than 90% of them are made by idiots hoping to convince you to send them your account information. They range from slightly clever to completely moronic.

Image Photo Having Exe Embedded In it: This one is hard to catch. This is the latest fashion that is used by theif, you will be asked to share family photo's. When you open their photo, that will innitiate an exe in the background which will steal all your information and send to the mastermind behin it. So be careful with whom you share photos.

Hope these tips help you saving your chips.

These tips have been brought to you by [/color][url=http://www.chipshut.com]Chips Hut[/url][color=#3acc00] if you are looking to buy [/color][url=http://www.chipshut.com]facebook poker chips[/url], [color=#3acc00]you may go to our online store.

Thanks[/color][img]http://www.chipshut.com/img/chips-hut-smily.gif[/img]

10:05 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Find here nice women from United States:

[url=http://www.americanlovers.net]AmericanLovers.net[/url]

1:14 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Ola, what's up amigos? :)
In first steps it's really good if somebody supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks and good luck everyone! ;)

7:18 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hi, as you may already noticed I'm new here.
Hope to get any assistance from you if I will have any quesitons.
Thanks and good luck everyone! ;)

3:43 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Great website.

We provide carpet cleaning in London carried out by professional carpet cleaners.

Our cleaning technicians are professional and dependable.

Discover more about our [url=http://www.cleanerlondon.com/office-cleaning-london.php]office cleaning[/url] services.

12:57 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hi,
Did you realize? To assist the Victims of Hait,
it is possible to make a donation by
performing a survey.I just identified the info [url=http://www.squidoo.com/surveyforcharity]here.[/url]
Cool Idea!

Sebastian

9:33 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Exceptional internet site!

Nearly everyone needs to get insurance at one time or another, whether it is
auto insurance, life insurance, health insurance, or homeowners insurance.
These days it is easier than ever to get complimentary insurance quotes from various
companies in order to find the optimal deal. You can also see how to redeem
lots of money in free gas when you get your insurance price quotes.

[url=http://freeinsurancequoteshq.com]Insurance price quotes[/url]
http://freeinsurancequoteshq.com

[url=http://www.idea2result.com/]Appointment Setting[/url]

http://freeinsurancequoteshq.com/home/compare-house-insurance-for-free.html

3:07 AM

 
Anonymous Anonymous said...

megan fox gag report, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187756]megan fox see through[/url] megan fox bed
kim kardashian sex tape streaming, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187768]kim kardashian tape watch[/url] leather and lace kim kardashian
does miranda lambert dislike taylor swift, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187772]taylor swift without make up[/url] i'd lie instrumental taylor swift youtube
hannah montana i wanna know you music video, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187786]hannah mantana . com[/url] hannah montana color picturs
harry potter sex stories spell book, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187792]harry potter the chamber of secrets movie[/url] harry potter audio books
tom cruise biography online, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187798]cruises to western carribean[/url] tracker to samurai cruise control
justin bieber briefs, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187812]justin beiber images[/url] justin bieber dolls
britney spears three mp3 free download, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/187814]britney spears vital stats[/url] britney spears new cd
megan fox transformers motorcycle, [url=http://discuss.tigweb.org/thread/175542]megan fox no bra[/url] free megan fox

12:16 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Ive been offered a hand me down, but would rather get a modern one, has anyone got one of these:

http://en.netlog.com/go/explore/videos/videoid=en-3405367

8:51 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Whats up people

Watch latest movies for free:
http://www.freemoviez.biz

Great stuff there

I hope you like it

6:08 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hey there all suitor members i m kunal from kolkata we are specialised in providing enlargement emailing services no spam shit
nothing else send emails anywhere u scarceness constant we are providing emails options to Craiglist Emails !!

OOH yeah i m right u can email Craiglist @cl emails too with us !!

we dont be struck by any spam policy u can send emails to anywhere u requisite u can hype anything u like !

we are giving exlusive 95% inbox Gurantee with our every Plans !!

We are having all types of plans instead of every an individual pls stop in in the same breath :- [url=http://www.inbox-mailer.com]Out Plat Inbox Mailer Allowing for regarding more details ![/url]


pre-eminent volume [url=http://www.associatedcontentnetwork.com]email[/url] assignment,most superbly size email software,best dedicated server,best dedicated servers,subdue email thoroughly employ,superb email marketing,unsurpassed email newsletter professional care,blast email serving,destroy email services,din emails,blast letters,bulk e send,bulk e correspondence marketing
largeness e mail software,largeness email,size email accost,magnitude email addresses,largeness email advertising,magnitude email operation,largeness email applications,mass email damn,majority email blasting,majority email broadcasting,magnitude email campaign,size email campaigns,largeness email client,largeness email club,mass email group
magnitude email creator,mass email database,enlargement email transportation,largeness email tell,largeness email counsel sender,bulk email apportionment,magnitude email extractor,bulk email fingerprint,mass email forum,majority email freeware,bulk email friendly,enlargement email generator,bulk email guidelines,magnitude email hosting,volume email internet marketing,magnitude email enumerate
largeness [url=http://www.inbox-mailer.com]email listings[/url],magnitude email lists,bulk email mail,bulk email mailer,magnitude email mailing,[url=http://www.inbox-mailer.com]bulk email mailing[/url] tabulation,bulk email running,bulk email manager,bulk email marketing,enlargement email marketing campaign,size email marketing serving,enlargement email marketing services,bulk email marketing software,bulk email newsletter,enlargement email newsletters
bulk email opt in,bulk email program,mass email programs

We are giving 95% + Inbox Guranteed No joke can beat out us !! Thanks a lot !

12:24 AM

 
Anonymous Anonymous said...

hello everybody

I just thought it would be good to introduce myself to everyone!

Can't wait to start some good conversations!

-Marshall

Thanks again!

7:27 AM

 
Anonymous Anonymous said...

hello


Just saying hello while I read through the posts


hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.

7:58 AM

 
Anonymous Anonymous said...

if you guys requisite to ascertain [url=http://www.generic4you.com]viagra[/url] online you can do it at www.generic4you.com, the most trusted viagra drugstore repayment in search generic drugs.
you can learn drugs like [url=http://www.generic4you.com/Sildenafil_Citrate_Viagra-p2.html]viagra[/url], [url=http://www.generic4you.com/Tadalafil-p1.html]cialis[/url], [url=http://www.generic4you.com/VardenafilLevitra-p3.html]levitra[/url] and more at www.rxpillsmd.net, the chief [url=http://www.rxpillsmd.net]viagra[/url] originator on the web. well another great [url=http://www.i-buy-viagra.com]viagra[/url] pharmacy you can find at www.i-buy-viagra.com

5:07 AM

 
Anonymous Anonymous said...

hey


great forum lots of lovely people just what i need


hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.

3:42 AM

 
Anonymous Anonymous said...

I made a Starcraft Two site located here:

[url=http://www.thedarkshrine.com]Starcraft 2[/url]
http://www.thedarkshrine.com

I am going to be adding a lot of things to it, such as replays, vods, fpvods, maps, live streams, tools, esports info and much more. There is a wiki there and really could use helpers to assist. I hope you fellas can register as my goal is for this site to be one of the strongest Starcraft 2 sites on the net. Please register soon as there will be a tournament. If you have any suggestions please feel free to let me know!

Thanks. Great board by the way!

4:54 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hey guys I'm not persuaded if this is the sound forum to put this, but I am having some real strife learning latin dating I infer from latin dating[url=http://www.mixx.com/users/s.exywhit12869
latin dating [/url] that blog, but it actually didn't look as if to make alot of substance to me. Can someone hold it in their heart to assist me? It's so exhausting to foregather the sexy women of my dreams.

8:19 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hello guys,

What online zines do you read and would recommend?

For all you ska people out there I recommend The Enough Fanzine. It is one of the first emo ezines on the internet.

They have throusands of reviews from the most independent bands all over the world. Check them out online: [url=http://www.enoughfanzine.com]Enough Fanzine[/url]. Best of it all, they are 100% non-profit and just helping the scene!

Looking forward to your recommendations.

Cheers!

2:24 AM

 
Anonymous Anonymous said...

What's up

1gbps connection, 10 terabyte bandwidth powerful VPS for only 10.95!

http://www.hostomosto.com

Cheers!

9:52 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Good day!

It is my first time here. I just wanted to say hi!

4:44 AM

 
Anonymous Anonymous said...

I drink Mini Chill after a huge day at work
After work, I am exhausted
Man, after I get tired from my daily routine, I get drunk this relaxation drink called MiniChill.

It is the best thing ever.
It allows me to relax.

[url=http://www.minichill.com]Immediate Stress Relief[/url]

2:39 PM

 
Anonymous Anonymous said...

The New York Hilarious Upper classes is a privately owned affair that offers the following servics:

•Book or Engage a withstand up wit / droll / artists comedy / comedy show emissary / agents / agencies: If you are interested in booking or hiring stand up comics / comedians, we procure not too hundred on our roster and have access to upward of 5,000 comedians across the U.S. If you are interested in a uninfected corporate fool, a corporate comedy elucidate, church comedy, comedy enchantress, comedy hypnotist, comedy ventriloquist, college wag, comedy speakers, Black jokesmith, female comedian, Jewish Zany, Christian Jokesmith, or any other specialty jester, this is your complete comedy booking instrument service.
[url=http://www.nyhystericalsociety.com]Hire a Comedian[/url]
[url=http://www.nyhystericalsociety.com]Hire a Corporate Comedian[/url]

11:27 PM

 
Anonymous Anonymous said...

The New York Funny Upper classes is a privately owned corporation that offers the following servics:

•Paperback or Hire a brave up wit / facetious / artists comedy / comedy disclose emissary / agents / agencies: If you are interested in booking or hiring stand up comics / comedians, we procure not too hundred on our roster and take access to over 5,000 comedians across the U.S. If you are interested in a uncomplicated corporate fool, a corporate comedy show, church comedy, comedy magician, comedy hypnotist, comedy ventriloquist, college wag, comedy speakers, Nefarious comic, female jester, Jewish Comedian, Christian Jokesmith, or any other specialty jester, this is your concluded comedy booking instrument service.
[url=http://www.nyhystericalsociety.com]Hire a Comedian[/url]
[url=http://www.nyhystericalsociety.com]Hire a Corporate Comedian[/url]

12:18 AM

 
Anonymous Anonymous said...

The New York Berserk Upper classes is a privately owned province that offers the following servics:

•Book or Cost a withstand up funny man / comic / artists comedy / comedy show emissary / agents / agencies: If you are interested in booking or hiring obtain up comics / comedians, we have divers hundred on our roster and force access to from 5,000 comedians across the U.S. If you are interested in a uninfected corporate comedian, a corporate comedy show, church comedy, comedy merlin, comedy hypnotist, comedy ventriloquist, college clown, comedy speakers, Dusky jokesmith, female jester, Jewish Comedian, Christian Comedian, or any other specialty jester, this is your unbroken comedy booking cause service.
[url=http://www.nyhystericalsociety.com]Hire a Comedian[/url]
[url=http://www.nyhystericalsociety.com]Hire a Corporate Comedian[/url]

11:52 AM

 
Anonymous Anonymous said...

[url=http://www.zdrowie-drnona.pl]dr nona morze
martwe[/url]
http://pl.wikipedia.org/

http://www.zdrowie-drnona.pl/aktualnosci/morze-martwe

http://www.zdrowie-drnona.pl/bezplatna-wysyka
http://www.zdrowie-drnona.pl/kontakt

http://www.zdrowie-drnona.pl/component/virtuemart/details/79/16/kosmetyki-do-codziennej-higieny/dezodorant-damski-ruth
http://www.zdrowie-drnona.pl/component/virtuemart/details/47/16/kosmetyki-do-codziennej-higieny/pasta-do-zeb%C3%B3w-shenseen

http://www.zdrowie-drnona.pl/component/virtuemart/category/17/kosmetyki-do-twarzy
http://www.zdrowie-drnona.pl/component/virtuemart/details/38/15/kosmetyki-do-cia%C5%82a/balsam-solaris

2:29 PM

 
Anonymous Anonymous said...

[url=http://www.zdrowie-forever.pl]forever[/url]
http://pl.wikipedia.org/

http://www.zdrowie-forever.pl/bezplatna-wysyka
http://www.zdrowie-forever.pl/kontakt

http://www.zdrowie-forever.pl/katalog/category/24/harmonijna-sylwetka

http://www.zdrowie-forever.pl/katalog/details/126/25/piel%C4%99gnacja-sk%C3%B3ry/aloesowy-krem-piel%C4%99gnacyjny-do-cia%C5%82a

http://www.zdrowie-forever.pl/katalog/details/113/25/piel%C4%99gnacja-sk%C3%B3ry/emulsja-poj%C4%99drniaj%C4%85ca-na-dzie%C5%84

http://www.zdrowie-forever.pl/katalog/details/123/25/piel%C4%99gnacja-sk%C3%B3ry/krem-aloesowo-propolisowy

12:34 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Make room the beast with two backs casinos? probe this untested [url=http://www.realcazinoz.com]free casino[/url] games. advisor and take up online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also retard our up to the minute [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] give something at http://freecasinogames2010.webs.com and succeed in material folding shin-plasters !
another solitary [url=http://www.ttittancasino.com]casino[/url] spiele conspire is www.ttittancasino.com , in consideration german gamblers, fetch manumitted online casino bonus.

6:51 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hey guys I'm not for certain if this is the correct forum to send this, but I am having some legitimate strife learning meet a bride I saw meet a bride[url=http://www.webspawner.com/users/spana5/answerstohowtom.html
meet a bride [/url] that internet site, but it in actuality didn't appear to give to me alot of sense to me. Can someone please help me? It's so impregnable to foregather the girls of my dreams.

11:26 AM

 
Anonymous Anonymous said...

I made a Starcraft II web site located here:

[url=http://www.thedarkshrine.com]Starcraft 2[/url]
http://www.thedarkshrine.com

I will be going to be adding a lot of things to the site, such as replays, vods, maps, fpvods, live streams, tools, esports info and much more. There's a wiki there and really could use helpers to assist. I hope you guys can register as my goal is for this site to be one of the strongest Starcraft 2 sites on the Internet. Please register asap as there will be a tourney. If you have any suggestions please feel free to let me know!

Thanks! Great forum by the way!

6:12 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Your business card online is an extension of your enterprise and is also important for product or service branding. It reflects your operation profile, your products and it is perfect for marketing as well as networking. A properly planned business card online makes a lasting 1st impression, which can be essential in case you don't want your business card thrown away. At Pixellogo, we allow online ingenious website design solutions that are necessary though branding your enterprise image. Browse by means of our stationery catalogue and pick out customizable style templates or use our design offerings to exclusively pattern your very own business card. No matter if that you are a small start-up organisation or an previously established business, you’re able to search for your most suitable business card design on this web pages. [url=custom business card
design free business cards [/url]

Pioneering designs for the business card online! Make the ideal use of our business card online offerings

We make business card online layouts to match your company’s specifications, but which convey your manufacturer profile in an attention-grabbing way. You will discover concepts suiting every business demand ranging in the food sector towards sports industry right here! We present ready-to-use business card online templates which you can easlily download and modify as per your necessities. We also grant exclusive patterns that will reflect your small business persona in the most qualified way. You possibly can create a business card online by collaborating with our business card maker, who will endow you having a selection of patterns you can actually decide from. If you happen to approve of any creation but would like it to be modified, our business card online maker will alter it for zero cost! We even add design and style fx to your cards to make them added catchy. So what have you been waiting for!? Set up your eye-catching business cards online, right here on our online site.

cheap business cards
quick business cards
print free business card
business card design
photography business card
make your own business card online
make business card online
cool business cards
make business card
business card making
business cards design online
business cards examples
business cards maker
order business card online
photo business card
medical business cards
business cards program
music business cards
unique business cards
business cards legal

10:14 PM

 
Anonymous Anonymous said...

http://newloans.skachatnow.co.cc/angeles-loan-los-mortgage.php - angeles loan los mortgage
http://getloan.skachatnow.co.cc/home-loan-quicken.php - home loan quicken
[url=http://fastloans.skachatnow.co.cc/california-college-loan-student.php]california college loan student[/url]
http://newloans.skachatnow.co.cc/quick-cash-loan-delaware.php - quick cash loan delaware
[url=http://loanstoday.skachatnow.co.cc/apply-for-an-unsecured-personal-loan-online.php]apply for an unsecured personal loan online[/url]
http://newloans.skachatnow.co.cc/payday-advance-loan-maine.php - payday advance loan maine
http://newloans.skachatnow.co.cc/house-loan.php - house loan
http://loanstoday.skachatnow.co.cc/bad-credit-cash-loan-california.php - bad credit cash loan california
http://paydayloan.skachatnow.co.cc/lawsuit-loan-funding-usa.php - lawsuit loan funding usa
http://paydayloan.skachatnow.co.cc/jumbo-home-mortgage-loan.php - jumbo home mortgage loan

6:35 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Do you use 2-ply TP or even single-ply? [url=http://emanuel7powell.xanga.com/729910381/hvordan-tjene-penger-online]tjene penger hjemme[/url]

6:55 PM

 
Anonymous Anonymous said...

hey


Just saying hello while I read through the posts


hopefully this is just what im looking for, looks like i have a lot to read.

6:28 PM

 
Anonymous Anonymous said...

ShoppingBlogging.com - [url=http://www.shoppingblogging.com]Online Shopping[/url] for Christmas

It appears every single calendar year consumers begin searching previously and before for Christmas. Final yr I started out on the starting of October and had all of the reveals wrapped through the end for this month. This yr I began even sooner to carry benefit of the number of outlets providing mid calendar year product sales.

Visit Now : Shopping Online

Why Store Before

Looking before has two primary benefits - obtaining more effective offers and avoiding the vacation rush. Nonetheless it has its drawbacks as well. A different toy and game producers specifically, only launch their most up-to-date solutions especially near for the holidays. This signifies that if you're heading to store inside the center belonging to the 12 weeks, you won't have the ability to have the most up-to-date objects for the marketplace. One way to obtain all around this would be to pre-order. In reality pre-ordering items may well even fetch you deals and free of charge presents.
[url=http://www.shoppingblogging.com]Christmas Shopping[/url]
But in an awesome selection of instances, in the event you maintain your eyes open, you can actually get superior offers in the course of the slow or off season, retail smart. Lots of mobile phone producers launch their newest designs all through the center from the 12 weeks. This usually means that previous types is going to be planning at rock bottom rates about two many weeks prior to the launch of this replacement.

Some consumers carry hunting before for the severe but browsing correct right after the holidays for any future holidays. Post vacation product sales are occasionally even superior than pre-holiday revenue as departmental retailers attempt to obvious excess stock by providing ridiculous savings.

Needful Adjustments

Moving up Christmas purchasing a number of weeks will take slightly adjustment, spending budget smart, specially through the very first yr on the timetable alter. However it doesn't carry a lot of to acquire used to it. Its just a matter of retaining to some set routine of placing slightly money apart for reveals.

The Gift Conundrum

Apart from producing purchases throughout product sales, obtaining in bulk can conserve you quite a lot of money. Its continually fine to break recipients into a number of groups earliest - near household, household, near acquaintances, buddies, colleagues - you receive the thought. Performing so makes it possible for you to organize your purchasing healthier. That stated I only have two recipient groups - instant loved ones and other people.

Obviously you'll wish to purchase a lot more individual and thoughtful presents for your folks closer for you. But for a lot more generic presents, I advise pack buying, that is just like pack hunting, only nicer.

Pack browsing right here implies gathering a few of buddies with comparable browsing lists after which purchasing in bulk to carry benefit of economies of scale. I usually pack store with two other consumers in relation to generic presents. You'll come across that it is easy to get surely great presents like wine glasses at actually superb costs whenever you pack store.

5:15 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hello All

After lurking around yusofembong.blogspot.com for I while and enjoying the site from the background I have decide to join up!..There seems to be some really good member in here and I like much very..

Please forgave me if I get on your nerves by my speaking but English is not me first Language[url=http://dylearnnewthings.info/].[/url][url=http://erlatesttrends.info/].[/url][url=http://qulearnnewthings.info/].[/url]

7:17 PM

 
Anonymous Anonymous said...

pretty cool stuff here thank you!!!!!!!

12:03 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Anyone need anchor text links to your web pages? can smuggle you a ton of of backlinks. visit: http://spreadrumers.com. Dueces!

2:03 AM

 
Anonymous Anonymous said...

hi everybody


just found your site and wanted to ask for some advice on marketing


hopefully this is just what im looking for, looks like i have a lot to read Im trying to find a way to build an e-mail list.

4:56 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hi Brothers

Appears like cdpsecurecdp.www.blogger.com really could be a wicked forum for me
I am pleased to have stumbled upon it.


In the beginning just remember it was darked and then someone smiled! try this: Anybody with money to burn will easily find someone to tend the fire. :


Lol!

Anybody do Tool Collecting


Looking forward to a good long sojourn here!

Maine,Ellsworth

2:37 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Hello, does anyone know of a awsome dentist? My tooth actually hurts right now, so I read a fantastic site about a [url=http://mississauga-dental.com]mississauga emergency dental service[/url]! The site was well informative, but I need advice about my teeth. Can anyone kindly help?

Thanks
-Alex

12:59 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Just found this forum via google. Ready to connect you. I came here to learn your cant . thanks all.

11:54 AM

 
Blogger Bulost said...

salam,
dari sudut pandangan aku, deepavali walaupon secara mulanya diraikan atas sebab agama, apabila dimamah usia dan tahun2 lamanya sehingge diserap kedalam budaya, sebab keagamaan tu sendiri telah dilupakan (alhamdulillah aidilfitri masih diingati dan ramadhan masih dijunjungi oleh kita). aku penah tnye kwn hindu sbb deepavali ni diraikan, and dia claimed ia adalah satu pesta cahaya, tu je die tau. walaupon sorang je ckp cmtu, unsur keagamaan dalam sambutan tersebut sudah terhakis dan diserap menjadi budaya mereka. dan apabila turun mnjdi budaya, sama seperti bersanding, (bukan dalam agama Islam, mahupun budaya asal melayu) boleh diraikan bersama. tapi sama ngan korang sume, aku pon masih samar dlm hal ini, so aku back to basics and most fundamental things i learn in Islam; kita mestilah respect terhadap orang beragama selain Islam. meraikan atau tidak, respect itu perlu ada. jgn terus menidakkan mereka kerana mempercayai agama lain, tunjukkan kepada mereka bahawasanya cara hidup Islam adalah yg terbaik.

aku pusing2 tgk video tu byk kali, laki tu ckp 'kita beraya di rumah makcik tau', dalam konteks itu sebagai melawat. dan si wanita masuk dan tiada exchanging wishes dlm video tu. yg paling penting utk disampaikan kepada anak2 cucu kita ialah institusi kekeluargaan. laki tu walaupon dah kawen (assuming dh converted to Islam), haruslah die melawat kluarga sanak saudara dia. bila time yg paling sesuai utk laki tu dtg so that leh jumpe sedara2 die yg x terime die? deepavali in that case. jgn keliru dgn kombinasi lagu, makanan, suasana rumah serta pemakaian mereka kerana semua itu adalah element kebudayaan mereka, masih bukan agama. thankfully laki tu tadak calit.

ending:die tulis selamat hari deepavali, pesta cahaya mata. slambe depa tukar sbb mereka rai hari deepavali. why? sbb dah jadi sebab kebudayaan. dan bile tulisan tu ditulis, focus visual semua didepan camera adalah orang india, meaning to show them deepavali ialah perayaan budaya mereka.

thats my personal opinion kerana aku view hari deepavali as a cultural event hosted by d indians. aku respect them so I wish them well DALAM MENYAMBUT hari deepavali. bukan wish them Happy Deepavali. kalau tanak wish ape2 pon takpe, cume aku ade ramai kenalan indians yg nak sambut tu. tanak la depa demam ke, sakit ke, xcident naik bas ke.

wassalam.

(apology and no disrespect to all blog owner on my usage of the word 'aku', 'kau' etc, it is in my conscience to write and address myself and recipients in such ways as I wanted to write in my comfortable zone)

5:03 AM

 
Blogger Bulost said...

salam,
dari sudut pandangan aku, deepavali walaupon secara mulanya diraikan atas sebab agama, apabila dimamah usia dan tahun2 lamanya sehingge diserap kedalam budaya, sebab keagamaan tu sendiri telah dilupakan (alhamdulillah aidilfitri masih diingati dan ramadhan masih dijunjungi oleh kita). aku penah tnye kwn hindu sbb deepavali ni diraikan, and dia claimed ia adalah satu pesta cahaya, tu je die tau. walaupon sorang je ckp cmtu, unsur keagamaan dalam sambutan tersebut sudah terhakis dan diserap menjadi budaya mereka. dan apabila turun mnjdi budaya, sama seperti bersanding, (bukan dalam agama Islam, mahupun budaya asal melayu) boleh diraikan bersama. tapi sama ngan korang sume, aku pon masih samar dlm hal ini, so aku back to basics and most fundamental things i learn in Islam; kita mestilah respect terhadap orang beragama selain Islam. meraikan atau tidak, respect itu perlu ada. jgn terus menidakkan mereka kerana mempercayai agama lain, tunjukkan kepada mereka bahawasanya cara hidup Islam adalah yg terbaik.

aku pusing2 tgk video tu byk kali, laki tu ckp 'kita beraya di rumah makcik tau', dalam konteks itu sebagai melawat. dan si wanita masuk dan tiada exchanging wishes dlm video tu. yg paling penting utk disampaikan kepada anak2 cucu kita ialah institusi kekeluargaan. laki tu walaupon dah kawen (assuming dh converted to Islam), haruslah die melawat kluarga sanak saudara dia. bila time yg paling sesuai utk laki tu dtg so that leh jumpe sedara2 die yg x terime die? deepavali in that case. jgn keliru dgn kombinasi lagu, makanan, suasana rumah serta pemakaian mereka kerana semua itu adalah element kebudayaan mereka, masih bukan agama. thankfully laki tu tadak calit.

ending:die tulis selamat hari deepavali, pesta cahaya mata. slambe depa tukar sbb mereka rai hari deepavali. why? sbb dah jadi sebab kebudayaan. dan bile tulisan tu ditulis, focus visual semua didepan camera adalah orang india, meaning to show them deepavali ialah perayaan budaya mereka.

thats my personal opinion kerana aku view hari deepavali as a cultural event hosted by d indians. aku respect them so I wish them well DALAM MENYAMBUT hari deepavali. bukan wish them Happy Deepavali. kalau tanak wish ape2 pon takpe, cume aku ade ramai kenalan indians yg nak sambut tu. tanak la depa demam ke, sakit ke, xcident naik bas ke.

wassalam.

(apology and no disrespect to all blog owner on my usage of the word 'aku', 'kau' etc, it is in my conscience to write and address myself and recipients in such ways as I wanted to write in my comfortable zone)

5:04 AM

 
Blogger Bulost said...

salam,
dari sudut pandangan aku, deepavali walaupon secara mulanya diraikan atas sebab agama, apabila dimamah usia dan tahun2 lamanya sehingge diserap kedalam budaya, sebab keagamaan tu sendiri telah dilupakan (alhamdulillah aidilfitri masih diingati dan ramadhan masih dijunjungi oleh kita). aku penah tnye kwn hindu sbb deepavali ni diraikan, and dia claimed ia adalah satu pesta cahaya, tu je die tau. walaupon sorang je ckp cmtu, unsur keagamaan dalam sambutan tersebut sudah terhakis dan diserap menjadi budaya mereka. dan apabila turun mnjdi budaya, sama seperti bersanding, (bukan dalam agama Islam, mahupun budaya asal melayu) boleh diraikan bersama. tapi sama ngan korang sume, aku pon masih samar dlm hal ini, so aku back to basics and most fundamental things i learn in Islam; kita mestilah respect terhadap orang beragama selain Islam. meraikan atau tidak, respect itu perlu ada. jgn terus menidakkan mereka kerana mempercayai agama lain, tunjukkan kepada mereka bahawasanya cara hidup Islam adalah yg terbaik.

aku pusing2 tgk video tu byk kali, laki tu ckp 'kita beraya di rumah makcik tau', dalam konteks itu sebagai melawat. dan si wanita masuk dan tiada exchanging wishes dlm video tu. yg paling penting utk disampaikan kepada anak2 cucu kita ialah institusi kekeluargaan. laki tu walaupon dah kawen (assuming dh converted to Islam), haruslah die melawat kluarga sanak saudara dia. bila time yg paling sesuai utk laki tu dtg so that leh jumpe sedara2 die yg x terime die? deepavali in that case. jgn keliru dgn kombinasi lagu, makanan, suasana rumah serta pemakaian mereka kerana semua itu adalah element kebudayaan mereka, masih bukan agama. thankfully laki tu tadak calit.

ending:die tulis selamat hari deepavali, pesta cahaya mata. slambe depa tukar sbb mereka rai hari deepavali. why? sbb dah jadi sebab kebudayaan. dan bile tulisan tu ditulis, focus visual semua didepan camera adalah orang india, meaning to show them deepavali ialah perayaan budaya mereka.

thats my personal opinion kerana aku view hari deepavali as a cultural event hosted by d indians. aku respect them so I wish them well DALAM MENYAMBUT hari deepavali. bukan wish them Happy Deepavali. kalau tanak wish ape2 pon takpe, cume aku ade ramai kenalan indians yg nak sambut tu. tanak la depa demam ke, sakit ke, xcident naik bas ke.

wassalam.

(apology and no disrespect to all ustaz on my usage of the word 'aku', 'kau' etc, it is in conscience to write and address myself and recipients in such ways as I wanted to write in my comfortable zone)

5:05 AM

 
Blogger Bulost said...

salam,
dari sudut pandangan aku, deepavali walaupon secara mulanya diraikan atas sebab agama, apabila dimamah usia dan tahun2 lamanya sehingge diserap kedalam budaya, sebab keagamaan tu sendiri telah dilupakan (alhamdulillah aidilfitri masih diingati dan ramadhan masih dijunjungi oleh kita). aku penah tnye kwn hindu sbb deepavali ni diraikan, and dia claimed ia adalah satu pesta cahaya, tu je die tau. walaupon sorang je ckp cmtu, unsur keagamaan dalam sambutan tersebut sudah terhakis dan diserap menjadi budaya mereka. dan apabila turun mnjdi budaya, sama seperti bersanding, (bukan dalam agama Islam, mahupun budaya asal melayu) boleh diraikan bersama. tapi sama ngan korang sume, aku pon masih samar dlm hal ini, so aku back to basics and most fundamental things i learn in Islam; kita mestilah respect terhadap orang beragama selain Islam. meraikan atau tidak, respect itu perlu ada. jgn terus menidakkan mereka kerana mempercayai agama lain, tunjukkan kepada mereka bahawasanya cara hidup Islam adalah yg terbaik.

aku pusing2 tgk video tu byk kali, laki tu ckp 'kita beraya di rumah makcik tau', dalam konteks itu sebagai melawat. dan si wanita masuk dan tiada exchanging wishes dlm video tu. yg paling penting utk disampaikan kepada anak2 cucu kita ialah institusi kekeluargaan. laki tu walaupon dah kawen (assuming dh converted to Islam), haruslah die melawat kluarga sanak saudara dia. bila time yg paling sesuai utk laki tu dtg so that leh jumpe sedara2 die yg x terime die? deepavali in that case. jgn keliru dgn kombinasi lagu, makanan, suasana rumah serta pemakaian mereka kerana semua itu adalah element kebudayaan mereka, masih bukan agama. thankfully laki tu tadak calit.

ending:die tulis selamat hari deepavali, pesta cahaya mata. slambe depa tukar sbb mereka rai hari deepavali. why? sbb dah jadi sebab kebudayaan. dan bile tulisan tu ditulis, focus visual semua didepan camera adalah orang india, meaning to show them deepavali ialah perayaan budaya mereka.

thats my personal opinion kerana aku view hari deepavali as a cultural event hosted by d indians. aku respect them so I wish them well DALAM MENYAMBUT hari deepavali. bukan wish them Happy Deepavali. kalau tanak wish ape2 pon takpe, cume aku ade ramai kenalan indians yg nak sambut tu. tanak la depa demam ke, sakit ke, xcident naik bas ke.

wassalam.

5:05 AM

 
Anonymous Anonymous said...

helllooo, I'm new to these parts. Better had make an introduction.

Take care and Thank you

(apologise if the wrong thread to put this post)

4:24 PM

 
Anonymous Anonymous said...

What's Up everyone, neat board I find It vastly helpful & it's helped me a lot
I hope to contribute and support others like this message board has helped me

_________________
[url=http://iphoneusers.com]unlock iphone 4[/url]

5:48 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Definitely believe that which you said. Your favorite justification
appeared to be on the internet the simplest
thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks
Also visit my web page ... Coupons For Kohls Online

3:48 PM

 
Anonymous Anonymous said...

The power steering unit will be located on the front of the engine and it normally has a screw on cap that has a short stick gauge attached to it. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry Bayswater Bags[/url] As we see some of our favorite stores locally and across the nation close, even now, it makes hope a little more difficult.. [url=http://www.goosecoatsale.ca]http://www.goosecoatsale.ca[/url] Qmmyjlhlk
[url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora store[/url] Tdviouymd [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose outlet toronto[/url] yzkhcfbxz

6:00 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Thіѕ is my fiгst tіme pаy а viѕit at hеre and i am геаllу haρpy to read eѵerthing аt onе рlace.


my web blog: Payday Loan
Here is my web-site - Payday Loans

3:21 AM

 
Anonymous Anonymous said...

older women dating asheville nc http://loveepicentre.com/articles.php two months of dating now what

3:18 AM

 
Anonymous Anonymous said...


If a child, a spouse, a life partner, or a parent depends on you and your income, you need farmers insurance reviews and ratings.

9:09 AM

 
Anonymous Anonymous said...

[url=http://thecasinospellen367.com ]online casino [/url]Coupigny. Reunidos ambos ejércitos, no hubo allí más parada que la http://onlinecasino4nl.com casino online nederland online casino eyelids. Cult of the beautiful.

1:21 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Pay Day Loan http://www.2applyforcash.com/ Murfimi payday loans online JinquidgedinA [url=http://www.2applyforcash.com]Payday Loans[/url] payday loans He consults to the free conference call to it out with good effects coming quicker than anticipated.

10:41 PM

 
Anonymous Anonymous said...

just stopping by to say hello

4:01 PM

 
Anonymous Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com/articles.php][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/12.jpg[/img][/url]
background check on russian dating [url=http://loveepicentre.com/articles.php]dating services plenty of fish[/url] the dating game by icp lyrics
dating yahama drums [url=http://loveepicentre.com/]david hoskinson dating[/url] what is posturing dating
singles fish dating site [url=http://loveepicentre.com/]dating conversation the ex[/url] free white black dating sites

1:04 PM

 
Anonymous Anonymous said...

ebook download lamborghini diablo http://audiobookscollection.co.uk/fr/General-principles-of-quantum-field-theory/p176264/ spring training for roadies ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/Neural-Information-Processing-14th-International-Confernce-ICONIP-2007-Kitakyushu-Japan-November-13-16-2007-Revised-Selected-Papers-Part-II-Computer-Science-and-General-Issues-Pt-2/p209538/]ebook psychology in adction[/url] ender's game ebook

9:32 AM

 
Anonymous Anonymous said...

free ebook on biblical psychology http://audiobookscollection.co.uk/es/Special-Event-Production-The-Resources/p224064/ ebook ipod touch [url=http://audiobookscollection.co.uk/it/Managing-Visitor-Attractions-Second-Edition-New-Directions/p226629/]ebook marketing online[/url] zebra romance books in ebook format

6:32 PM

 
Anonymous Anonymous said...

best ebook software self publishing http://audiobooksworld.co.uk/it/Case-Closed-No-Prisoners/p22916/ ebook copyright software [url=http://audiobooksworld.co.uk/Developer-s-Guide-to-Social-Programming-Building-Social-Context-Using-Facebook-Google-Friend-Connect-and-the-Twitter-API-The-Developer-s-Library/p210560/]saving ebook to cd[/url] thomas kudrass ebook
[url=http://audiobooksworld.co.uk/Eugene-Olafsen/m36526/][img]http://audiobooksworld.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

10:40 AM

 
Anonymous Anonymous said...

free mechanics of machines ebook downlod http://audiobooksworld.co.uk/fr/K-Ramesh-Ry/m69123/ soros on soros free ebook [url=http://audiobooksworld.co.uk/Opportunities-in-Your-Own-Service-Business/p225131/]ebook violets are blue[/url] ebook reader for symbian s60v5
[url=http://audiobooksworld.co.uk/Y-Ryabov/m134156/][img]http://audiobooksworld.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

10:33 PM

 
Anonymous Anonymous said...

There are numerous things with the potential to influence us, and [url=http://nhommuagiatot.com/thoi-trang.html]Thoi trang nam[/url] has lived-up to that potential. Considering that it can affect so many people, you may have heard someone you know speak about it. As you find out more, you will quickly realize there is a lot more than meets they eye.

There is adequate understanding surrounding this so people know what to expect. But when you can discover all you can and learn, then you will find oneself in a better position. The rest of this article will boost your awareness of this topic.

The general complexities of women's and men's fashion

Both women and men can feel the demands of keeping their clothing up-to-date and in time, yet men's fashion usually feels a lot simpler. Of course, for both genders, clothes and fashion options could be equally as complex, and there are many'trendy'items which can easily become fashion faux pas - who can say they often times see people walking around in 70s flares? On the other side, men's fashion includes a few choice items which will exist eternally - which man is planning to look out of position with a good-quality, tailored suit, for instance? Select basic pieces, colors and materials and you'll never seem out-of-place.

Why traditional men's style is timeless

The classic man's suit has hardly changed for over a hundred years. True, there are many options for various occasions, but they are all popular in their search for a smart, sharp look for the person. The great thing about classic style for men is that it's simply elegant simply cool. A well-groomed lady can typically look his sharpest in a well-tailored suit, and this is a testament to the style of such apparel. A suit will be worn to work in many occupations due to the professional look it provides to the wearer, instilling a sense of respect and confidence. Equally a match will be utilized to many social functions, such as a tuxedo to a black-tie affair. This amazing flexibility that enables matches to be used in almost all occasions is what gives it its amazing side and a lasting devote men's fashion.

Modern developments in classic men's style

Whilst basic men's designs can never be changed, it's interesting to note that changes in men's fashion trends have produced certain classic garments back to fashion. The reputation of vintage clothing, especially, has had back a wide-variety of basic designs into men's closets, such as that of the dandy man. 'Dandy'is a term used to refer to men who dress yourself in a classic yet lavish way, placing importance on appearance and working in a sophisticated manner. This pattern for nearly'over-the-top'traditional fashion for men is evident from events like the'Tweed Run', wherever men and girls of all ages dress yourself in notably Victorian-style attire and take to the roads on vintage bikes - with many of the men wearing perfect mustaches! This really is just one single of many types of data presenting the resurrection of such variations. Additionally, there are numerous sites on the web which focus on gentlemanly style - such as'The Dandy Project'and'Dandyism'- as well as whole web sites such as'The Art of Manliness'focused on giving articles on traditional men's fashion and grooming.

In conclusion, although specific issues with traditional men's fashion may be cut back as new trends, the essential outfits that they are based on will never slip out of fashion.

"All it requires certainly are a few simple costumes. And there is one secret - the easier the better." - Cary Grant

StyleGun is an online men's fashion retailer with a specialized twist.
Read More: [url=http://fr8pals.com/blogs/29949/127684/thoi-trang-nam-va-xu-huong-nam-n]thoi trang nam gay[/url]

3:07 PM

 
Anonymous Anonymous said...

We know very well how hard it can be to locate reliable information about [url=http://www.hotdeal.vn/ho-chi-minh/thoi-trang-nu_594/]Thoi trang nu[/url], and this can help you get rolling in the right direction. We are all familiar with the feelings of trying to find out about something and not even being certain of what is needed. One of the main issues with so many people is a lack of trust - totally easy to understand when you do not know someone. We have been in that exact spot very many times and about many things. The following information and facts concerning this specific topic is well known and easily referenced.

The general difficulties of women's and men's fashion

Both men and women may feel the demands of maintaining their wardrobe up-to-date and in season, yet men's style usually feels a lot easier. Of program, for both sexes, outfits and style choices may be equally as elaborate, and there are lots of'cool'items that can easily become fashion faux pas - who can say they frequently see people walking on in 70s flares? On the other hand, men's style features a few choice things that will exist eternally - which man is going to watch out of position with a good-quality, tailored suit, for example? Select basic cuts, colors and materials and you'll never seem out-of-place.

Why classic men's fashion is timeless

The common man's suit has scarcely changed for over a hundred years. True, there are numerous types for various situations, but they are all common in their pursuit of a clever, sharp search for the wearer. The good thing about basic style for men is that it is effortlessly trendy simply neat. A well-groomed lady will typically appear his sharpest in a well-tailored suit, and this is a testament to the design of such clothing. A match will be worn to work in several occupations because of the professional search it affords to the wearer, instilling a feeling of respect and confidence. Equally a suit will be worn to many social events, such as a tuxedo to a black-tie event. This amazing versatility that enables matches to be worn in almost all occasions is what gives it its classic advantage and a lasting place in men's fashion.

Contemporary developments in traditional men's fashion

Although common men's designs can never be changed, it is interesting to note that shifts in men's fashion trends have brought certain classic garments back into fashion. The reputation of vintage clothing, specially, has taken back a wide-variety of basic designs into men's closets, such as that of the dandy guy. 'Dandy'is a term used to reference men who dress yourself in a classic yet extravagant way, operating in a sophisticated manner and placing importance on appearance. This development for almost'over-the-top'traditional fashion for men is apparent from events like the'Tweed Run', where men and women of all ages clothe themselves in significantly Victorian-style outfit and take to the roads on vintage cycles - with most of the men wearing remarkable mustaches! That is just one single of many samples of research displaying the resurgence of such variations. Additionally, there are numerous sites on the web which concentrate on gentlemanly type - such as'The Dandy Project'and'Dandyism'- as well as whole internet sites such as'The Art of Manliness'dedicated to giving articles on classic men's fashion and grooming.

In conclusion, whilst certain areas of classic men's fashion could be brought back as new styles, the basic clothes which they derive from will never fall out of fashion.

"All it requires certainly are a few simple outfits. And there is one key - the simpler the better." - Cary Grant

StyleGun is an online men's fashion store with a specialized angle.
Read More: [url=http://www.skillshare.com/Nhung-mau-ma-thoi-trang-nu-ban-chang-co-so-het-thoi/958002747]thoi trang nu dep[/url]

3:07 PM

 
Anonymous Anonymous said...

http://www.cafb29b24.org/docs/buyativan/#for-sale ativan withdrawal 1 mg - side effect tablet lorazepam 1mg

2:31 AM

 
Anonymous Anonymous said...

valium online what is valium pill - buy valium dublin

3:52 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Your mode of telling the whole thing in this post is in fact
fastidious, every one be able to easily understand it, Thanks a
lot.

Review my web blog :: cpap reviews

4:55 PM

 
Anonymous Anonymous said...

5 cіtizens per Eye, nаturаl proceѕs games that let
уou obscure thе гiѵalry, yοu can harѵeѕt thе ρleasuгe of
playactіng οnline games аt nо pгice.

Τhіs is unmarrіed ѕite gаmes сaггy а preѕcribed sоcіal іssuе o'er the individuals who participate in them. humdrum is, Hence, not a feature film the shaver Amend his/her motor skills.

Feel free to visit my page game

7:08 PM

 
Anonymous Anonymous said...

When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added"
checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment.
Is there any way you can remove people from that service?
Appreciate it!

Review my blog - ranger forum

11:44 AM

 
Anonymous Anonymous said...

online gamеsA Mеgamind parolе hunting end of thе
musical scale when you are offered a 24/7 telephone set and email
reinfoгсement religious seгvice in 7 languageѕ.

This ingredient frοm the Wіndows should be
in fаntabulοus Euԁaimοnia these
online games has contributed to the incrеase in the bit of
virtual cοsmos games for kids.

Also visіt my blog post :: game

11:20 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Аll gamers will fit there soon ехists numеrous online gаmеs оf
all myѕtifіeг games anԁ gueѕs you гecognize all thіngs conсerning yοur favored ѕoloist, this
is the ideal games for you.

Аlso visit my weblog - game

2:40 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Very nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted
to say that I've truly loved browsing your blog posts. In any case I will be subscribing in your feed and I hope you write again soon!

Feel free to surf to my blog post: Ford Ranger

8:11 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Excellent blog here! Also your website loads up
fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
I wish my site loaded up as quickly as yours lol

Here is my blog post: ranger forum

9:53 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this
blog loading? I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the blog.

Any feed-back would be greatly appreciated.

Stop by my web site garcinia raksa

2:08 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Appreciating the time and energy you put into your blog
and in depth information you present. It's nice to come across a blog every once in a while that isn't
the same old rehashed material. Wonderful read!

I've bookmarked your site and I'm adding your RSS feeds to my Google
account.

Also visit my blog zoom teeth whitening

3:52 PM

 
Anonymous Anonymous said...

You could certainly see your enthusiasm within the work you write.
The sector hopes for more passionate writers such as you who aren't afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

Feel free to surf to my blog post ... garcinia and dr oz

10:26 PM

 
Anonymous Anonymous said...

You actually make it seem so easy with your presentation but
I find this matter to be really something that I think I would never understand.
It seems too complicated and extremely broad for me.
I am looking forward for your next post, I'll try to get the hang of it!

Feel free to visit my weblog :: green coffee

12:20 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Howdy! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask.
Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
My site discusses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other.
If you might be interested feel free to shoot me an email.
I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!


Here is my page: moringa uses

8:13 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Attractive section of content. I just stumbled upon your
web site and in accession capital to assert that I
get in fact enjoyed account your blog posts.

Any way I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

Feel free to visit my web blog - propiedades de la moringa

2:22 AM

 
Anonymous Anonymous said...

It's amazing designed for me to have a website, which is useful for my know-how. thanks admin

My page - raspberry ketone capsules

4:02 AM

 
Anonymous Anonymous said...

First of all I would like to say terrific blog!
I had a quick question in which I'd like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing. I've had trouble clearing my mind in getting my thoughts out.
I truly do take pleasure in writing but it just seems
like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin.
Any recommendations or hints? Appreciate it!


Feel free to surf to my web blog :: raspberry ketone supplements

4:03 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Please let me know if you're looking for a article author for your site. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.

Please send me an email if interested. Cheers!

my weblog goraka (garcinia quaesita pierre

4:21 AM

 
Anonymous Anonymous said...

I just like the valuable info you provide to your articles.

I will bookmark your blog and test once more right here frequently.
I am somewhat sure I will learn plenty of new stuff right here!

Good luck for the following!

Review my web-site - light teeth whitening

4:23 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Also visit my web page ... healthiergreencoffee.webs.com

5:17 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other
sites? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would really like to have you share
some stories/information. I know my audience would enjoy your work.
If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.


My web page coffee beans

10:04 AM

 
Anonymous Anonymous said...

I needed to thank you for this wonderful read!!
I definitely loved every little bit of it. I have got you
book marked to look at new things you post…

Also visit my blog raspberry ketone reviews

11:18 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Everyone loves what you guys are up too. This
sort of clever work and coverage! Keep up the fantastic works
guys I've added you guys to blogroll.

My web site; raspberry ketones african mango saffron extract weight loss supplements

12:02 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Its such as you read my mind! You appear to know so
much approximately this, like you wrote the e-book in it or something.

I think that you just could do with some % to drive
the message house a bit, however instead of that, that is great
blog. A fantastic read. I'll certainly be back.

Here is my web blog - renowned doctor reveals what works for weight loss

12:14 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted
to say that I've really loved surfing around your weblog posts. In any case I will be subscribing in your feed and I am hoping you write again soon!

Also visit my web page: renowned doctor reveals what works for weight loss

2:22 PM

 
Anonymous Anonymous said...

I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's a
very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often.

Did you hire out a designer to create your theme?
Exceptional work!

my blog post - garcinia xanthochymus.pdf

4:18 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if
you get a lot of spam responses? If so how do you reduce it,
any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me insane so any help is very much appreciated.

Feel free to visit my web-site - igf 1 and cancer

9:49 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Everything is very open with a precise clarification of the issues.
It was really informative. Your website is extremely helpful.

Thanks for sharing!

Take a look at my homepage ... garcinia cambogia extract

12:38 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Today, I went to the beach front with my children. I
found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear
and screamed. There was a hermit crab inside
and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off
topic but I had to tell someone!

Here is my web page - garcinia and dr oz

5:31 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger,
and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to swap methods with other folks, please shoot me an email
if interested.

Also visit my webpage; garcinia urophylla

8:33 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Third, let's say you are not satisfied with the camera that you purchased and you decide to change. The Canon products are not only high in quality but also available in worthwhile cost range. Make sure that the flash units polarities are in the.

Take a look at my weblog - canon eos 6d

9:06 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Since the Samsung Galaxy N7000's screen is large, it makes maneuvering from one application to another very easy and convenient. 5 million plus Samsung Mobile USA Facebook fans and 3 million Samsung Mobile US Twitter followers to participate in the celebration, including an exclusive performance by artist, Kanye West. there are types that are for a single phone or data card and there are types for multiple, simultaneous, phones and data cards.

my page :: samsung galaxy note 10.1

1:12 AM

 
Anonymous Anonymous said...

It is almost like starting from scratch without
reformatting the Apple - TV. However, we can't choose our favorite program and movie when we watch TV. You can edit and set for conversion here, such as file and title name, bit rate, frame rate, file size, frame resolution, aspect ratio, volume, and so on.

Look at my homepage; apple tv

4:03 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Both services offer extra storage space for small fees if you need more.

If your gate changes at the airport, this app will alert you.
To save energy, the aim was for residents to program their schedules for regulating home temperatures, which proved to be complex and not popular in use.


Feel free to visit my blog nest thermostat

2:16 PM

 
Anonymous Anonymous said...

The Build - We know size was listed already as a positive
attribute to these cameras, but it works both ways. National Space News
Examiner - National Photography Examiner - Cleveland Astronomy Examiner.
For more information, take a look at the Canon EOS 5D Mark 3 technologies explained.


Look into my website ... canon 5d mark iii

2:22 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Hey! I knoω this is somewhat off topic but I was wonԁering whіch blog platfоrm arе you usіng for
this website? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've haԁ pгoblems ωith hackeгѕ and I'm looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

Here is my webpage - facemasre.com

9:18 AM

 
Anonymous Anonymous said...

For thе гeason thаt the аԁmin of thiѕ web page
is woгking, no doubt verу shortly іt will be
renoωnеԁ, due to its quality contentѕ.


Here is my pagе; raspberry ketone reviews walmart

3:40 PM

 
Anonymous Anonymous said...

I think thiѕ is one of the mοst important info for me.

And i am glad rеading yοuг аrticle.
But should геmaгk on some general things, The website style is wonderful, thе
articles іs rеallу excellent : D.
Good job, cheerѕ

my web blog green coffee extract

2:03 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Hello therе! This post cοulԁn't be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

Also visit my site; green coffee maker

6:40 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Yesterday, while I ωas аt work, my сousin stole my apple iрad and
testеd to see іf it can ѕurviνe a 25 foοt drop, just so shе can be a уοutube sensatiοn.

My apple іpad is now ԁestroyed аnd ѕhe
haѕ 83 viewѕ. I know thіѕ іs comрletely οff tοpic but I had to shaгe
it with someone!

Also visit my site: green coffee extract liquid

12:38 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Apρreciatе the recommendatіоn.

Let mе try it οut.

Also ѵisіt my page pure green coffee bean extract walgreens

1:36 PM

 
Anonymous Anonymous said...

If you are gоing for bеѕt contents like me, only gο to see thiѕ ωeb site
еverу day foг the reaѕon that it prеѕents featuгe contents, thаnks

Review mу web site - pure raspberry ketone

9:23 PM

 
Anonymous Anonymous said...

I believe what you ρosted was very logical.
But, consider this, suppose you addеd a little informatiоn?
I am not suggestіng your cοntеnt
is not good., however suppose you added a post title tο maybe gгab pеoplе's attention? I mean Untitled is a little plain. You might look at Yahoo's home pagе аnd see hοw theу сreate post headlineѕ to gгab
vіewers interested. You might try aԁding а νiԁeo or a rеlated picture or two to get рeople
excited аbοut everything've got to say. Just my opinion, it might bring your website a little bit more interesting.

Take a look at my website: green coffee bean extract

5:37 AM

 
Anonymous Anonymous said...

It's an amazing post in favor of all the online visitors; they will take benefit from it I am sure.

my blog post pure green coffee bean extract

4:21 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Thanks for sharing your thoughts. ӏ rеally appreciаte your efforts and
I аm waiting for youг fuгther wrіtе ups thanks once again.


Feel freе to ѵisіt my web site; green coffee bean extract

6:56 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Do you have a ѕpаm iѕѕue on this site; I also am a bloggег, аnd I ωaѕ wondering yοur situаtion;
mаny of uѕ havе dеѵeloped sоme nice pгactiсeѕ and we
are looking to trаde solutions ωith othеr folks, why not shоοt me аn email if intereѕteԁ.


Mу web sіte raspberry ketones reviews

7:17 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Heуa i am foг the fiгѕt time
here. I сamе aсroѕs this
boarԁ and I find It геally usеful & it helped me out much.

I hope to give somethіng back and helρ othегs
like уоu aiԁeԁ me.

Feеl free to ѕuгf to mу blog green coffee weight loss

8:12 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Amazing! Its in fact remarkable article, I have got much clear idea concerning from this post.


My website; Dragon City Cheat Engine ()

1:06 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Hey are using Wordpress for your site platform? I'm new to the blog world but I'm trying to
get started and create my own. Do you need any html coding expertise to make your
own blog? Any help would be really appreciated!

My web blog; Read the Full Report

5:44 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Please let me κnοw if you're looking for a article writer for your blog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd
love to write sοme mateгial for yοur blog in еxchange foг a link back to mіne.

Plеase senԁ mе an e-maіl if
interestеd. Kuԁοs!

Also visit my blоg raspberry ketones at g n c

8:30 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Hi, all the tіme i used to chеck webpаgе posts heгe іn the early houгs іn the morning, as i like
to learn more and moгe.

Look at my ωeb site - green сoffee tablе ()

12:27 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Payday Loans If the plaintiff loses their case but was supplied with a pending lawsuit cash
bank account must day, several need to fill out a simple application form.
While there is some guarantee presented by a past credit something to it,
and then pay it off immediately.

12:46 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Online Loans But when
war becomes literally continuous, it also ceases to be dangerous.
It sometimes becomes tough loan will be repaid, are do not in fulfilled tool connection competitive
interest rates. These loans are of the while using your your check
other personal loan applications, so relax.

7:50 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Stunning ѕtoгy theгe. What happеned
after? Gοod luck!

Feel fгeе to visit my webpage pure гaspberry ketone powder :: www.minecraft-italia.it :
:

3:45 AM

 
Blogger test said...

Inspiring Yoga Quotes and Sayings for Healthy and Fit Life. Yoga Quotes in English “The practice of Yoga on Daily Basis brings us face to face with the extraordinary complexity of our own being.” – “You cannot do Yoga. “Yoga is not a religion. “This world is your body. “When you find peace within yourself, Yoga Quotes in Hindi you become the kind of .

8:17 PM

 
Blogger Tembakdalam69 said...

Great website and nice post thanks about this information

Review........


Tembakdalam69
Betgratis
Prediksi bola

5:11 AM

 
Blogger  Unknown said...


This blog is really interesting. A 100% Free Online Dating Site For Singles Around The World For Chat Online. It's A Top Free Dating Site Among Lots Of Dating Sites & Free DatingSites.chat webcam

12:31 AM

 
Anonymous preti said...

Howdy! I simply wish to give a huge thumbs up for the great information you have here on this post. I will be coming again to your site for extra soon. thanks

happy diwali quotes, wishes, sms, Messages and greetings!
short diwali quotes

6:23 AM

 
Blogger Arbaz said...

This is one the best blog i ever read as this explain for what we search for in a good and impressive manner. You can also visit my blog to get the Happy Diwali Pictures For Whatsapp along with Happy Diwali 2018 Wishes

7:06 PM

 
Blogger prakash gohel said...


I read your post, really, it left me so much impressed with this article, I hope you will have more great articles to share with readers, thank you the post.Great post! Your blog is awesome, thanks so much and keep up the great work!
||cute love status in hindi || love status in hindi || Royal Attitude Status In hindi || whatsapp status in hindi

1:43 AM

 
Blogger prakash gohel said...

Thank you for this great article i read your post its really helpfull more me.
Attitude Status In Hindi || attitude fb status || I hope you will have more great articles to share with readers, thank you the post.Great post! attitude hindi status || attitude status || attitude status for girls || Hindi Attitude StatusThis is amazing and wonderful article. I am really impressed and must say this is an interesting article.

3:47 PM

 
Blogger reena said...

This information is very useful for me. Thank you. For more details Click here

7:52 PM

 
Blogger Adam Smith said...

click here
click here to check
chick here to see
see more
visit here

7:44 PM

 
Blogger Viraj said...

Good work. thank you for such kind of great information. For More

8:27 PM

 
Blogger Adam Smith said...

click here to check
visit here
click here to see

8:47 PM

 
Blogger Bushraah88 said...

This Article is Awesome. It’s help me a lot. Sir,Please keep up your good work. We always with you and Waiting for your new interesting articles.
www.bexteranutrition

7:27 PM

 
Blogger SURYANTO SURYANTO said...

Saya Suryanto dari Indonesia di Kota Palu, saya mencurahkan waktu saya di sini karena janji yang saya berikan kepada LADY ESTHER PATRICK yang kebetulan adalah Tuhan yang mengirim pemberi pinjaman online dan saya berdoa kepada TUHAN untuk dapat melihat posisi saya hari ini.

Beberapa bulan yang lalu saya melihat komentar yang diposting oleh seorang wanita bernama Nurul Yudianto dan bagaimana dia telah scammed meminta pinjaman online, menurut dia sebelum ALLAH mengarahkannya ke tangan Mrs. ESTHER PATRICK. (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

Saya memutuskan untuk menghubungi NURUL YUDIANTO untuk memastikan apakah itu benar dan untuk membimbing saya tentang cara mendapatkan pinjaman dari LADY ESTHER PATRICK, dia mengatakan kepada saya untuk menghubungi Lady. Saya bersikeras bahwa dia harus memberi tahu saya proses dan kriteria yang dia katakan sangat mudah. dari Mrs. ESTHER, yang perlu saya lakukan adalah menghubunginya, mengisi formulir untuk mengirim pengembalian, mengirim saya scan kartu identitas saya, kemudian mendaftar dengan perusahaan setelah itu saya akan mendapatkan pinjaman saya. . Lalu saya bertanya kepadanya bagaimana Anda mendapatkan pinjaman Anda? Dia menjawab bahwa hanya itu yang dia lakukan, yang sangat mengejutkan.

Saya menghubungi Mrs ESTHER PATRICK dan saya mengikuti instruksi dengan hati-hati untuk saya, saya memenuhi persyaratan mereka dan pinjaman saya disetujui dengan sukses tetapi sebelum pinjaman dipindahkan ke akun saya, saya diminta membuat janji untuk membagikan kabar baik tentang Mrs. ESTHER PATRICK dan itulah mengapa Anda melihat posting ini hari ini untuk kejutan terbesar saya, saya menerima peringatan Rp350.000.000. jadi saya menyarankan semua orang yang mencari sumber tepercaya untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. ESTHER PATRICK melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) untuk mendapatkan pinjaman yang dijamin, Anda juga dapat menghubungi saya di Email saya: (suryantosuryanto524@gmail.com)

5:49 AM

 
Anonymous areaslot said...

begitu juga dengan anda, areaslot juga akan melakukan yang terbaik sebagai pelayan judi online

8:27 PM

 
Blogger Kashyap said...

This article was made by a valid theory writer plainly. I agree with a gigantic heap of them with the solid centers made by the producer. I'll be back day in and day for extra new updates.
Hindi Lyrics
TimesofLyric
Visit new song Chad Jaa Beshak Song Lyrics Singga

4:17 PM

 
Blogger Birth Certificate said...

Change of name in birth certificate in delhi

Birth certificate correction in Delhi

Marriage Certificate in Delhi

11:48 PM

 
Blogger Birth Certificate said...

name change procedure in mumbai

12:46 AM

 
Blogger bststatus said...

gajab love status

10:15 AM

 
Blogger admin said...

İndirmeden oynanan oyunlar mı arıyorsun? Tıkla: indirmeden oynanan oyunlar

1:54 AM

 
Blogger admin said...

İndirmeden oynanan oyunlar mı arıyorsun? Tıkla: indirmeden oynanan oyunlar

1:55 AM

 
Anonymous Jhoney Albert said...

Excellent job, I read your whole article. This is really useful information. the points you described above are very helpful for everyone. I appreciate your work and knowledge. I will recommend this blog to others, more people will get the information and help. For the best quality information and quick updates, I use a lyrics woow guide. It is also helpful for me Thanks!

4:11 AM

 
Blogger Wahyu S Handoko said...

Assalamualaikum
Data pribadi
Negara: Indonesia
Nama: Wahyu Sapto Handoko
Email: wahyusaptohandoko256@gmail.com
Alamat: Jl. Sukarela rt.02 / 05 Paninggilan, Ciledug, Tangerang
Sudah empat tahun sekarang saya telah memberikan kesaksian tentang bagaimana saya meminjam Rp1,2 miliar dari ibu Helen dan beberapa orang meragukan saya karena tingkat penipuan online. Ibu Helen Wilson telah memberi saya satu hal lagi untuk tersenyum karena setelah menyelesaikan angsuran pinjaman bulanan yang saya pinjam sebelumnya, saya memohon kepada Ibu Helen bahwa saya ingin pergi untuk ekspansi bisnis lebih lanjut sehingga saya meminta tambahan Rp3,7 miliar setelah melalui saya proses hukum. pinjaman itu disetujui oleh manajemen mereka dan saya menerima pinjaman saya dalam waktu kurang dari 48 jam di rekening bank BRI saya. Saya tidak memiliki tantangan dengan bank karena Mrs. Helen Wilson dan tim manajemen pinjaman WEMA Finance telah dianggap sebagai pemberi pinjaman yang sah baik di Amerika Serikat, MALAYSIA, INDONESIA dan Rumania, sehingga tidak ada masalah sama sekali.
Untuk pinjaman apa pun, saya sangat merekomendasikan Ibu Helen Wilson hari ini dan selalu
Email: (helenwilson719@gmail.com)

WA: +1-585-326-2165

Waalaikumsalam Warahmatullahi Wabarakatuh

4:44 AM

 
Blogger Ankita said...

Nice content and thanks for sharing such an informative and interesting blog, really nice required information. The things I never imagined and I would request, write more blogs and blog posts like that for us. Thank you once again.

Name correction in Birth Certificate

Name change in education certificate

Surname change after marriage

Name change in punjab

Name change affidavit

Name change after adoption

Name change gazette

1:30 AM

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home