" Perjuangan tidak akan berakhir hari ini sebagaimana ia tidak bermula hari ini "

Thursday, February 19, 2009

Perhebatkan Dialog Antara Muslim dan Non Muslim

Islam tegak di atas Burhan [ bukti dan dalil ] ! .... demikian antara ungkapan tegas Tok Guru Hj. Nik Abdul Aziz Nik Mat kepada kami rombongan Dewan Pemuda PAS Pusat di Pejabatnya pagi kelmarin .

Al Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar Negeri Kelantan ini cukup ramah dan mesra menyambut ketibaan rombongan kami .

Saya memimpin rombongan Dewan Pemuda PAS Pusat dalam misi lawatan kerjanya untuk mengundang sendiri YAB Tuan Guru Datuk Hj. Nik Abdul Aziz Nik Mat bagi merasmikan Penubuhan Kem Akademi Kepimpinan Pemuda DPP Pusat di Kok Lanas Kelantan pada 14 Mac 09 kelak sekaligus melancarkan modul terkini Akademi Kepimpinan Pemuda .

Alhamdulillah jika tiada halangan , insyaallah majlis perasmian tersebut akan berlangsung dengan jayanya pada 14 Mac nanti disamping ucapan oleh beberapa pimpinan PAS Pusat yang akan dinamakan kemudian .

Sewaktu rancak kami berbincang dan saya menjelaskan tujuan kedatangan kami , Tok Guru sempat mengambil kesempatan untuk memberi amanah dan tazkirah kepada kami yang saya kira sangat tinggi nilai malah sangat bermakna buat kami .

Antara yang ditegaskan oleh Tok Guru agar ditangani oleh Dewan Pemuda PAS Pusat khususnya ialah :

1. Memperhebatkan dialog dengan golongan bukan Islam agar Islam difahami dengan baik dan tiada lagi salah faham terhadap agama Islam . Malangnya lebih 50 tahun negara di tadbir oleh UMNO dan BN tetapi mereka tidak berusaha untuk memahamkan Islam kepada golongan non muslim . Bahkan lebih malang , ummat Islam sendiri telah luntur nilai keislaman mereka .

2. Menekankan agar golongan muda dalam PAS ini memperbanyakkan bacaan justeru Islam berkembang dan Ilmu bertambah melalui pembacaan . Paling tidak satu buku untuk satu bulan atau jika tidak mampu juga , [ penuh sinis kata Tok Guru biarlah satu buku untuk satu tahun .]

3. Mengharapkan agar pemimpin muda dalam PAS dapat menggerakkan perjuangan Islam ini dengan lebih gigih merentas agama dan budaya sehingga dilihat PAS sebagai sebuah jamaah besar untuk rakyat bernaung setelah rakyat putus harap dengan UMNO dan BN , sesuai dengan slogan PAS For All .

4. Jadikan kelantan sebagai model pentadbiran yang telus dan bersih termasuklah melahirkan pemimpin yang tidak boleh dibeli dan dirasuah oleh UMNO dan BN . Sambil menceritakan bagaimana terdapat ahli Dewan Undangan Negeri Kelantan yang ditawarkan puluhan juta ringgit untuk melompat parti . Alhamdulillah mereka thabat dengan perjuangan Islam .

5. Jangan gunakan pendekatan menghukum dalam dakwah . " Saya sangat tidak suka sikap kita cepat mengkafirkan seseorang kemudian barulah kalut kita mahu memberi penerangan , Ini tindakan tidak bijak " kata Tok Guru . Terangkan dulu baru jelaskan hukum bukan hukum dulu baru nak bagi penerangan .

6. Pemuda mesti serius untuk lahirkan Tok Guru Muda bagi membawa Islam dengan segala burhannya [ bukti dan dalil ] kepada masyarakat khasnya masyarakat bukan Islam agar mereka dapat memahami Islam dengan baik dan pihak kita juga dapat mempertahankan hujjah dengan baik . " Jangan tonjolkan yang jahil nanti kalah hujjah malu kita " jelas Tok Guru .

Lawatan Kerja Dewan Pemuda PAS Pusat ke Pejabat Menteri Besar Negeri Kelantan turut disertai oleh Saudara Sabki Yusuf selaku Setiausaha DPPP , Yb . Zaki Ibrahim selaku Bendahari DPPP , Saudara Adram Musa EXCO DPPP , Yb. Ustaz Baihaqi Atiqullah EXCO DPPP , Sdr Zuraidin EXCO DPPP , Dr. Rosli Alani EXCO DPPP , Wan Azimin EXCO DPP Negeri Kelantan dan Sdr Hj. Khairil AJK Akademi Kepimpinan Pemuda DPPP .3 Comments:

Blogger WUZARA said...

Assalamualaikum wbt...

Saya sangat bersetuju penghalaan dakwah kepada bukan Islam. Mereka layak untuk kita dakwahkan dan menerima penjelasan Islam sejelasnya.

Ini sekadar muhasabah dari saya berkenaan pandangan PAS yang menyatakan ahlu zimmah diberi pilihan untuk memilih hukum Islam atau hukum kufur. Dalam Draf Negara Islam (DNI) yang dilancarkan PAS sebelum ini, dipetik ayat 42 surah Al Maidah untuk menyokong pandangan tersebut.

Sedangkan para mufassirin menjelaskan ayat 42 tersebut adalah hukum bagi kafir dari luar negara Islam. asbab annuzul ayat tersebut adalah kes Yahudi dari Fadaq, yang terletak di luar Madinah. Bagi ahlu zimmi, mereka wajib dihukum dengan uqubat Islam sebagai mana dalam ayat 49 surah Al Maidah. Malah sesetengah mufassirin berpandangan ayat 49 tersebut telah memansuhkan ayat 42.

Tiada mufassirin yang mentafsirkannya dengan memberi pilihan kepada bukan Islam. Malah dalam ayat 42(hukum untuk kafir dari luar negara Islam), Allah memberi pilihan kepada Nabi bukan kepada si pelaku kesalahan.

Saya percaya, PAS mempunyai niat yang baik untuk mendekati bukan Islam. Maka sampaikan Islam sesebenarnya, bukan dengan memberi penjelasan yang mengelirukan sebegini.

saya harap, muhasabah ini tidak disalahertikan, ia adalah kewajipan sesama Muslim untuk saling tegur menegur. Saya terbuka untuk perbincangan lanjut,insyaAllah.

1:23 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum,

Dulu ada pemuda PAS mengkritik saya dan "parti" bahaWA saya berjuang dgn buku / atas kertas.

Sebenarnya bukan mcm tu. Utk menjadi aktivis gerakan Islam, perlu rajin mentalaah buku dan kitab. Tiada jalan singkat kecuali dgn belajar serta membaca.

Dan tentu sahaja tidak berhenti sampai di situ...apa yg difahami perlulah disampaikan supaya org ramai memahami Islam.

Dan kerana ukuran benar atau salah bukan kerana ianya keluar dari tokoh tertentu, tetapi "burhan" iaitu bukti dan dalil.

Alhamdulillah..dgn adanya nasihat ustaz ni, rakan-rakan saya dari pemuda pas akan lebih memahami perjuangan saya dan rakan-rakan saya.

RIRK

5:27 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Setiap orang yang berusaha untuk meninggikan kalimah Islam boleh menggunakan segala yang ada padanya seperti harta benda, jiwa raga, pena (tulisan), dan lidah (kata-kata).

-Al-Maududi-

12:02 PM

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home